Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Top Agro
  • 13.06.2024. 16:00

Stigao McCormick demo traktor: Nova prilika za poljoprivrednike

U tvrtki Top-Agro usmjeravaju se i na sustave navodnjavanje za kojega kažu da kod nas dolazi na velika vrata. Interes i potrebe postoje pa ostvaruju bitne rezultate

Foto: Maja Celing Celić
  • 7.506
  • 454
  • 0

Godina dana i puno više iskustva je iza tvrtke Top Agro kada su u pitanju brendovi McCormick traktora i Dieci teleskopskih utovarivača čiji su zastupnici postali lani. Svoj su široki asortiman poljomehanizacije predstavili i na 11. izdanju FarmShow-a koji je proteklog vikenda održan u Osijeku. 

Demo traktor na terenu 

Nakon što su osjetili kako diše tržište, odlučili su, po prvi puta, poljoprivrednicima ponuditi demo traktor. "Želimo im omogućiti da ga probaju na svom gospodarstvu kroz različite aktivnosti, da ga osjete, odrade s njim nekoliko sati", najavljuje voditelj ključnih kupaca u ovoj tvrtki, Pavle Vidaković dodajući kako je demo traktor stigao te da će uskoro o svemu obavijestiti zainteresirane. 

"Riječ je o srednjem traktoru od 120 do 130 KS koji je solidno opremljen. Naši će ga poljoprivrednici kroz multifunkcionalne radnje na svom OPG-u moći sasvim kvalitetno isprobati", kaže Vidaković

Osim što su distributeri, oni su i ovlašteni serviseri za McCormick brend te prodaju i originalne rezervne dijelove. Vidaković ističe kako strojevi imaju veliki raspon snaga, ali i odličan omjer cijene i kvalitete. Osim za poljoprivredne, svrhu su našli i u komunalnom segmentu. 

Pavle Vidaković kaže da će o demo McCormick traktoru uskoro obavijestiti zainteresirane

Orjentirali se na sustave navodnjavanja 

Na tržištu poljomehanizacije traje zatišje jer su, navodi Vidaković, zbog visokih cijena inputa poljoprivrednici stali na loptu i stagnirali s kupovinom. Za to vrijeme, oni su se orjentirali i na sustave navodnjavanja. 

"Istina, kod nas to ide malo sporije, ali, dolazi na velika vrata. Sa sustavima navodnjavanja kao što su rolomati, pivoti i lineari talijanske tvrtke Ocmis koja nam je već nekoliko godina partner, ostvarujemo bitne rezultate", naglašava on otkrivši kako su najvećoj poljoprivrednoj firmi u Hrvatskoj prošle godine isporučili šest velikih rolomata. 

Kaže, problem je infrastruktura koja često nije u potpunoj funkciji. No, kao dobar primjer navodi javni sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška, a koji se još uvijek razvija. "Imamo kupaca u Virovitici, Koriji, Slatini, Sopju. Prepoznali su Ocmis brend i ondje nemamo problem prodati rolomat", tvrdi on dodajući da je na istoku Hrvatske, od Županje, preko Vinkovaca, Vukovara do Baranje, priča nešto drugačija. 

Ondje u suradnji s različitim partnerima sudjeluju u projektiranju iskapanja zdenaca, osiguravanju pumpi do krajnjeg sustava gdje mogu dati proizvod "ključ u ruke"

Sve je više zainteresiranih za navodnjavanje 

Poticati investicije 

"Iako taj proces ide sporo, u ovom segmentu vidimo budućnost. Poljoprivrednici sve više prepoznaju potrebu navodnjavanja. Svjedoci smo suše u pretprošloj i prošloj godine, a prognoze su da će biti pakleno u zadnjem dijelu sedmog mjeseca i početku osmog kada kurkuruz, suncokret i soja imaju najveće opterećenje", komentira on. 

Barem jedna od sljedećih pet godina bit će najtoplija ikada zabilježena?

Kaže kako je na jednom nedavnom okupljanju u kojem su sudjelovali veliki poljoprivredni proizvođači, resorno ministarstvo, znanost i struka, rečeno da Hrvatska do 2030. treba "skočiti" za 1 do 2 posto kako bi došli do europskog prosjeka navodnjavanja. 

Smatra da je taj postotak realan te da bi se mehanizatori trebali udružiti s donositeljima odluka te poticati investicije. "Posljednji natječaj iz programa ruralnog razvoja, a koji je bio usmjeren na ovu vrstu ulaganja bilježimo krajem 2022. Do kraja 2023. i početka ove godine, kada su se počeli potpisivati prvi ugovori, nije se ništa događalo", napominje uz zaključak kako su svi na listi prošli, no s realizacijom se čekalo godinu i pol dana u kojima su cijene ulaganja znatno porasle. 


Fotoprilog


Tagovi

Top-Agro Pavle Vidaković McCormick Demo traktor Dieci Ocmis Sustavi navodnjavanja Ruralni razvoj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Top Agro d.o.o.

Ulica Sv. L. B. Mandića 111, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 297 355, e-mail: info@topagro.hr web: http://www.topagro.hr/