Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Županijski sud
  • 06.03.2024. 09:20
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Stipe Gabrić Jambo nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora, razlog su - masline

Nepravomoćno je osuđen za kazneno djelo nezakonitog pogodovanja te za zlouporabu položaja i ovlasti počinjene prije 17 godina.

Foto: Tino Juric/PIXSELL
  • 621
  • 51
  • 0

Bivši gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo nepravomoćno je jučer na Županijskom sudu u Splitu osuđen za kazneno djelo nezakonitog pogodovanja te za zlouporabu položaja i ovlasti počinjene u studenom 2007. godine. 

Kako je objavila Slobodna Dalmacija, za prvo djelo osuđen je na 7 mjeseci, a za drugo na 14 te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 16 mjeseci s tim da je primijenjen djelomični uvjet. To, pojašnjavaju, znači da će, postane li presuda pravomoćna, odslužiti osam mjeseci dok ostatak neće ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Navode i da se uz Gabrića, u istom postupku sudilo nekadašnjem metkovskom pročelniku Upravnog odjela za gospodarstvo Miloradu Dodigu koji je oslobođen krivnje, dok je postupak protiv bivšeg pročelnika za financije Petra Čarapine obustavljen zbog njegove smrti.

Razlog Uskokove optužnice te u konačnici presude su - masline. 

Kažu da je prema Uskokovoj optužnici, Gabrić tog studenog 2007. tražio od Dodiga da na teret gradskog proračuna osigura novac za nabavu sadnica maslina, a koje bi se besplatno dijelile u kampanji za parlamentarne izbore na skupovima koalicije HSS-HSLS u 10. izbornoj jedinici u kojoj je Jambo bio nositelj liste.

Dodiga se teretilo da je to trošenje novca najprije prikazao kao nabavu u svrhu unaprjeđenje maslinarstva u Metkoviću, nakon čega je sadnice nabavio preko Neretvanske udruge maslinara, kojom je rukovodio i vodio financijsko poslovanje. Grad je za to platio nešto više od 170 tisuća kuna. 

Također, naveli su da je u veljači i ožujku 2009. Jambo od Dodiga tražio da navedena udruga maslinara kupi sadnice maslina od firme "Jambo" koju je vodila njegova supruga Grozdana i to kako bi se osigurao novac za neisplaćene plaće radnika te tvrtke. 

Sadnice su kupljene, platio ih je Grad Metković i to 271 tisuću kuna, opisuje Slobodna. 

Mimo maslina, Uskok je bivšeg gradonačelnika teretio da je od 2009. do 2012.  tražio od Čarapine da potpisuje da će Grad Metković platiti putovanja građana na hodočašća HSS-a u Mariju Bistricu te sve troškove prijevoza, smještaja i hrane, a čime je gradski proračun oštećen za oko 250 tisuća kuna.


Izvori

Slobodna Dalmacija


Tagovi

Stipe Gabrić Jambo Nabava maslina Bivši gradonačelnik Županijski sud Nepravomoćna presuda Kazna zatvora


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).