Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruska pšenica
  • 04.07.2023. 15:00

Stiže jeftina ruska pšenica i remeti planove EU izvoznika?

Rusija navodno ima velike zalihe iz rekordne žetve prošle godine, ovih dana započinje nova od koje se također očekuje veliki urod, a prognostičari novu visoku razinu izvoza

Foto: Depositphotos/wirestock_creators
  • 5.803
  • 426
  • 0

Strah od jeftinih ruskih žitarica muči glavne izvoznike pšenice u Europskoj uniji. Međunarodna potražnja je manja, zbog čega izvozni višak preusmjeravaju na Maroko i Kinu, piše Reuters.

Prije godinu dana situacija je bila sasvim drugačija jer su tada kupci požurili rezervirati pšenicu iz EU zemalja zbog poremećaja u crnomorskoj trgovini, uzrokovanoj invazijom Rusije na Ukrajinu. 

Puno zaliha, dobar urod 

Rusija navodno ima velike zalihe iz rekordne žetve prošle godine, ovih dana započinje nova od koje se također očekuje veliki urod, a prognostičari novu visoku razinu izvoza. 

Koji su uvjeti Rusije za produženje crnomorskog sporazuma o žitaricama?

Kada je riječ o EU pšenici, pojedini analitičari predviđaju veći izvoz ove sezone jer se očekuje veća žetva, a drugi ipak njegov skrominiji rast upravo zbog ruske konkurencije. "Ruska pšenica glavna je prijetnja izvozu EU-a u nadolazećim tjednima i mjesecima", rekao je jedan europski trgovac. 

Jeftinija za 25 do 30 $/t

Prema nekim informacijama, donja izvozna cijena u Rusiji je 230 dolara po toni za franko brod (engl. free on board FOB, transportna klauzula prema kojoj prodavatelj ispunjava svoju obvezu kada isporuči robu preko ograde broda u naznačenoj luci ukrcaja, op.a.) što je još uvijek jeftinije za oko 25 do 30 dolara od opskrbe za ovu vrstu trgovine na zapadu Europe. 

Cijene pšenice na gotovinskom tržištu: 

Pojedini analitičari smatraju da je za ovo kriv rast Euronext budućnosnica, a što je bilo potaknuto sušom u SAD-u.  

Maroko je ključan 

Zemlja koja bi mogla biti ključna za EU pšenicu je Maroko koji je s planiranih 2,5 milijuna tona prestigao Alžir kao glavno odredište protekle sezone. Cjelokupan izvoz EU-a u 2023./2024. ipak bi mogao biti povećan iz istočnih zemalja poput Rumunjske, koje imaju velike zalihe nakon priljeva ukrajinskih žitarica

Ima onih koji očekuju i da će izvoz iz EU-a dobiti određeni zamah s obzirom na šaroliku sliku globalne ponude, ali i stalne rizike zbog rata u Ukrajini te nereda u Rusiji.  


Tagovi

Ruska pšenica Izvoz pšenice Zalihe pšenice Tržište pšenice Tržište žitarica Cijena pšenice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.