Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje gena
  • 04.07.2023. 18:00

Stiže zakon o biljkama s uređenim genima?

Prijedlog novog EU zakona bit će predstavljen ovog tjedna. Protiv njega je 400.000 građana potpisalo peticiju. Što on donosi?

Foto: Maja Celing Celić
  • 456
  • 55
  • 0

Prijedlog Europske komisije da se legaliziraju nove tehnologije za uređivanje gena u biljkama izazvao je brojne polemike, objavio je Politico. Bruxelles ulazi u završnicu uvođenja novog zakona kojem se protive aktivisti za zaštitu okoliša i mali poljoprivrednici, a predstavljen će biti ovaj tjedan. 

Novi zakon kuca na vrata

Komisija smatra da vrlo restriktivna regulativa EU, koja prethodi novijim tehnologijama, predstavlja velike prepreke za uzgoj genetski modificiranih usjeva i omogućava zemljama EU da ih zabrane i nakon što se pokažu da su sigurni. Novi zakon ima za cilj smanjiti birokraticu i omogućiti lakši pristup tržištu za biljke uzgajane "novim genomskim tehnikama" (NGT), kao što je CRISPR-Cas9, koje ciljaju specifične gene bez nužnog uvođenja genetskog materijala izvan genofonda oplemenjivača. 

Uređivanje genoma nije isto što i GMO: Uskoro ćemo jesti trešnje bez koštice, ukusniji špinat?

Multinacionalne kompanije, poput Bayera, Syngente i Corteve, nastupaju združeno i potpomažu donošenje ovakvog zakona. One već kontroliraju veliki dio sektora oplemenjivanja biljaka, kao i niz manjih tvrtki, znanstvenika i grupa poljoprivrednika kao što je Copa-Cogeca. Tvrde da EU riskira zaostati za ostatkom svijeta u korištenju novih usjeva s posebnim osobinama koje ih mogu učiniti hranljivijim, efikasnijim i bolje prilagođenim klimatskim promjenama.

400.000 građana EU ne želi novi GMO

Na drugoj strani su zelene političke stranke, grupe za zagovaranje zaštite okoliša, ekološki i mali poljoprivrednici i više od 400.000 građana EU koji su potpisali peticiju protiv deregulacije onoga što nazivaju "novim GMO". Ističu da će pravila dodatno pooštriti pritisak nekolicine multinacionalnih kompanija, omogućavajući im da traže patente za usjeve koji su mogli biti dobiveni konvencionalnim metodama uzgoja, uz prijetnju običnoj i ekološkoj proizvodnji. Također, ističu da ostaje pitanje sigurnosti ovako dobivenih proizvoda, jer NGT postoji nešto više od jednog desetljeća. 

Prema nacrtu koji je procurio, zemlje EU više neće moći zabraniti ovakav uzgoj.

Zakon još više pojednostavljuje pravila za podgrupu NGT usjeva koji se smatraju ekvivalentnim onima koji su dobiveni tradicionalnim tehnikama oplemenjivanja. Na nove biljke se neće primjenjivati obaveza označavanja hrane kao GMO i neće biti predmet procjene rizika od strane regulatora sigurnosti hrane.

Komisija će predstaviti predloženi zakon kao dio najnovijeg paketa mjera u okviru Zelenog plana. To će uključivati novi zakon o zdravlju tla, zakonodavstvo o sjemenu i drugom biljnom i šumskom reproduktivnom materijalu te revizije aspekata otpada od hrane i tekstila u Okvirnoj direktivi EU o otpadu.


Tagovi

Novi zakon Uređenje gena u biljkama Genomska tehnika NGT tehnika Zakon o hrani Uređivanje gena Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB