Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 29.07.2024. 16:30

Što ako su vam trenutno u Monitoring sustavu parcele crvene ili žute?

Proizvodna 2024. godina u punom je jeku te je Agencija za plaćanja objavila pojašnjenja vezana uz aktivnosti praćenja poljoprivredne aktivnosti satelitskim podacima – Monitoring.

Foto: Martina Pavlović
  • 19.879
  • 1.048
  • 0

Svim poljoprivrednicima na njihovom AGRONET-u dostupni su podaci ranih upozorenja temeljem praćenja poljoprivredne aktivnosti satelitskim podacima –  Monitoring, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Ističu, monitoringom je omogućeno automatsko praćenje aktivnosti na svim prijavljenim poljoprivrednim površinama u RH te je na taj način postignuto:

  1. ravnopravno postupanje: uspostavljeno ravnopravno praćenje aktivnosti kod svih poljoprivrednika koji su upisani u Upisnik te su podnijeli jedinstveni zahtjev za izravna plaćanja na svojim parcelama 
  2. dostupnost ranih upozorenja putem AGRONET sustava: rana upozorenja dostupna su svim poljoprivrednicima na njihovoj personaliziranoj stranici u AGRONET sustavu, kartici Izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja/ Monitoring poljoprivrednih površina  

Napominju da, ako je poljoprivredna aktivnost obavljena (obrada, žetva, košnja i sl.), a parcele su i dalje crvene i žute to znači da treba još pričekati jer sustav prati i snimke koje slijede nakon datuma aktivnosti. Tek kad je dostatni slijed snimaka promatran boja "semafora“ mijenja se u zeleno.

Dodatna stručna provjera djelatnika

Ako su poljoprivrednu aktivnost obavili, a parcele su crvene ili žute, poljoprivrednici ne trebaju brinuti, kažu, jer će iste biti pregledane stručnom provjerom djelatnika Agencije za plaćanja prije no što se odluči jesu li prihvatljive ili ne za isplate potpora.

Stručna provjera predstavlja niz provjera koje provodi stručna osoba Agencije koristeći Sentinel podatke i druge vrste podataka najmanje istovjetne vrijednosti, odnosno podatke drugih satelita iste ili veće rezolucije, digitalne ortofoto snimke, podatke iz drugih baza i evidencija te po potrebi provodi terenske provjere ili zatraži dostavu geotagirane fotografiju, putem AgroGTF aplikacije od poljoprivrednika.

Objasnili su i što to znači kada se u ranom upozorenju navodi da su parcele heterogene tj. nisu homogene. To znači da postoje naznake da korisnik možda nije ispravno prijavio poljoprivrednu kulturu i ucrtao površinu pod tom kulturom te treba u AGRONET/Monitoringu još jednom provjeriti je li na parcelama ispravno prijavljena kultura i ispravno ucrtana površina. Primjerice, na ARKOD parceli prijavljen kukuruz, a u stvarnosti su kukuruz i pšenica.

Ako je poljoprivrednik krivo upisao kulturu i/ili ucrtao krivu površinu, sve do 1. studenog 2024., bez primjene administrativnih kazni, može ispraviti kulture i granice kultura u Jedinstvenom zahtjevu ili odustati od parcele ako poljoprivrednu aktivnost nije i neće obaviti.

Detaljnije o Monitoring sustavu

Monitoring sustav za nadzor površina je postupak redovitog i sustavnog promatranja, praćenja i procjene djelatnosti i praksi na poljoprivrednim površinama na temelju podataka satelita Sentinel u okviru programa Copernicus i drugih barem jednakovrijednih podataka.

  • Zeleno označene parcele – prema trenutnim podacima procijenjeno je da je vidljiva poljoprivredna aktivnost na parceli.
  • Žuto označene parcele – prema trenutnim podacima procijenjeno je da nije vidljiva poljoprivredna aktivnost na parceli.
  • Plavo označene parcele – nije moguća automatska procjena poljoprivredne aktivnosti.
  • Crveno označene parcele – prema trenutnim podacima procijenjeno je da  na parceli nema poljoprivredne aktivnosti.

Dodaju i da parcele na kojima se automatski, uz pomoć satelitskih podataka, ne može procijeniti poljoprivredna aktivnost ili ona nije detektirana (crvene, žute, plave), mogu biti predmet dodatnih provjera, odnosno provjeravaju se drugim dostupnim podacima (dodatnim VHR snimkama, digitalnim ortofoto snimkama, uvidom u raspoložive baze podataka, odlaskom na teren), a u procesu utvrđivanja poljoprivredne aktivnosti možete biti zatraženi dostaviti geotagiranu fotografiju putem AgroGTF aplikacije.

Monitoringom se poljoprivredna aktivnost prati tijekom cijele proizvodne godine, koja u biljnoj proizvodnji započinje 15. kolovoza prethodne godine i završava 1. listopada tekuće godine, stoga se rezultati semafora tijekom godine mijenjaju.

"Tek kad sustav ima dovoljno pokazatelja poljoprivredne aktivnosti semafor za parcelu postaje zelen, stoga su rezultati konačni i mjerodavni za isplatu tek na kraju proizvodne godine odnosno 1. listopada", ističu. 

Promjena boje semafora ne vidi se odmah 

Primjerice, kažu, kada se detektira košnja na livadi parcela će postati zelena ili kada se detektira očekivana aktivnost obrade i žetva ili kada se detektira održavanje napasivanjem. Dok nema dostatnog broja dokaza crvena je ili žuta. Promjena boje semafora ne vidi se odmah nakon npr. obavljene košnje (isti dan) već tek nakon određenog perioda, različitog za različite pokazatelje, jer sustav provjerava i snimke koje slijede.

Podsjećaju da korisnik pristupa podacima Monitoringa elektronički, putem internetske adrese Agencije za plaćanja koristeći AGRONET / kartica Izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja/Monitoring poljoprivrednih površina, na koju se prijavljuje pomoću korisničkog imena i zaporke koje mu izdaje Agencija ili uz pomoć poljoprivredne iskaznice.

Još detaljnije možete pronaći u čl. 7. Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Monitoring sustav Poljoprivredna aktivnost AGRONET Semafor ARKOD parcele APPRRR


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".