Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AZOTER
  • 01.08.2023. 10:30

Što dobivate korištenjem bakterijskih gnojiva, osim manjeg troška?

U Hrvatskoj se od sada može kupiti inovativno rješenje za prihranu koje proizvodi hormone rasta, enzime i vitamine - neškodljivo je za tlo, ljude, životinje i okoliš.

Foto: AZOTER
  • 2.853
  • 251
  • 0

Poznata je činjenica da su poljoprivredna tla zasićena različitim elementima, ali manje je poznato koji utjecaj bakterije imaju na tlo, rast biljaka i održivu proizvodnju.  

Bakterije u tlu značajno utječu na njegovu plodnost i produktivnost, jer u njemu obnavljaju mikrobijalni život. Vežu dušik iz zraka, fosfor i kalij čine pristupačnim, sudjeluju u mineralizaciji organskih tvari i ubrzavaju razgradnju biljnih ostataka, odnosno primarne organske mase u tlu.

Kako bi se nadomjestio nedostatak bakterija u tlu, neki poljoprivrednici primjenjuju posebna gnojiva koja se nazivaju bakterijska. Ona pokreću biogene elemente koji su potrebni biljkama, dok u okoliš oslobađaju i izlučuju vitamine, enzime i stimulatore.

Pogodna za ekološku proizvodnju

Takva su gnojiva sigurna za tlo, ljude i životinje, te neškodljiva za okoliš, a upravo su stigla i na hrvatsko tržište. Nudi ih tvrtka AZOTER Trading s.r.o., koja već 28 godina posluje u dvadesetak zemalja širom svijeta.

Ova je tvrtka pionir u uvođenju bakterijskih gnojiva na tržište srednje i istočne Europe, a od samog početka radi na njihovom trajnom poboljšavanju. 

Kako kažu, cilj im je povećati plodnost na održiv način i obnoviti mikrobnu aktivnost u tlu, istovremeno smanjujući troškove poljoprivrednicima u odnosu na tvornička gnojiva. Uz kvalitetne proizvode i preciznu logistiku, pružaju i savjetodavne usluge u ishrani i gnojidbi različitih poljoprivrednih kultura.

Prema razultatima agrokemijskih analiza izrađuju preporuke za optimalizaciju ishrane

Njihova bakterijska gnojiva sadržavaju uravnoteženu smjesu tri bakterije (Azotobacter chroococcum, Azospirillum brasilense, Bacillus megaterium), koje čine osnovu da se NPK iskoristi na prirodan i održivi način. Pogodna su za korištenje u ekološkoj proizvodnji.

Koje su prednosti korištenja bakterijskih gnojiva?

"Osnovna prednost ovog bakterijskog gnojiva je što smanjuje potrošnju klasičnih dušičnih tvorničkih gnojiva približno za polovicu jer fiksira dušik iz zraka“, kazao nam je Daniel Škulec, product manadžer za regiju tvrtke AZOTER.

On ističe da se količina fiksiranog dušika prihvatljivog za biljke kreće od 60 do 80 kg, u optimalnim uvjetima od 100 do150 kg, dok je količina atmosferskog dušika iznad površine jednog hektara 75.000 tona.

U usporedbi s drugim preparatima na bazi bakterija, proizvodi AZOTER sadrže najveću gustoću vitalnih bakterijalnih klica, točnije 4x10 klica u jednom mililitru gnojiva. Nakon primjene, ovi proizvodi potiču proces razgradnje žetvenih ostataka, slame i organske mase u tlu, postupno povećavaju plodnost i stvaraju dobru podlogu za usjev.

Također, djeluju sinergijski i povećavaju učinkovitost drugih istodobno korištenih organskih gnojiva (stajsko gnojivo, gnojevka i zelena gnojidba), a pozitivno utječu na strukturna svojstva i zrnatost tla.

"AZOTER baketrijska gnojiva djeluju preventivno na izvor infekcije te smanjuju rizik prijenosa bolesti. Ujedno, poboljšavaju obrambeni mehanizam bilja, smanjuju mikotoksine i nitrate, povećavajući tako količinu i kvalitetu usjeva“, istaknuo je Škulec. U ovoj tvrtki kontinuirano rade na inovacijama i poboljšanju svojih proizvoda rade, pa je nakon izvornog proizvoda, uslijedilo nekoliko novih kojima su dodane različite gljivice.

Koje su razlike među proizvodima?

Osnovni proizvod je tekuće bakterijsko biognojivo AZOTER®. To je gusta tekućina s karakterističnim mirisom melase i bakterija, a preporučuje se za gnojidbu svih ratarskih i povrtlarskih kultura. Doza od 10 litara gnojiva dovoljna je za jedan hektar.

Nakon primjene, u tlu dolazi do intenzivnog razmnožavanja bakterija koje učinkovito fiksiraju dušik iz zraka, a fosfor i kalij čine pristupačnim. Istodobno, proizvodi fitohormone rasta, enzime i vitamine, obnavlja mikrobijalni život u tlu, uz povećanje mikroorganizama u njemu. Ne proizvodi nikakve nitrate niti nitrite.

Nadalje, proizvod AZOTER F je poboljšivač tla nastao temeljem osnovnog gnojiva, a sadržava parazitsku gljivicu Trichoderma atroviride, koja preventivno djeluje na spore fuzarija još u tlu. Preporuča se za gnojidbu svih vrsta povrtlarskih usjeva, žitarica i kukuruza.

AZOTER SC je proizvod koji uz bakterije i aktivne tvari, sadržava mikoparazitsku gljivicu Coniothyrium minitans, koja pomaže u obnavljanju prirodne sposobnosti tla i time preventivno djeluje na spore bijele truleži koja se nalazi u njemu. Djeluje na pojavu i širenje, odnosno infekciju kultura osjetljivih na tu bolest, poput repice, suncokreta, graška i peršina.

AZOTER B je tekuće bakterijsko gnojivo koje sadržava specijalnu bakteriju Pseudomonas putida, koja poboljšava prihvatljivost mikroelemenata u korijenskom sustavu. Sudjeluje u razgradnji aromatičnih tvari i rezidua koji zagađuju okoliš. Prvenstveno se koristi kod usjeva, koji su gnojeni digestatima iz BPS-a, a preporuča se na tlima onečišćenim ostacim ulja, pesticidima i sl.

AZORHIZ je prošireni oblik osnovnog gnojiva, koji sadrži simbiotske bakterije Rhizobiurm spp. Namijenjen je, naročito za uzgoj soje, graška, graha, lucerne i stočne hrane. Ima dvojno djelovanje - omogućuje dovoljnu opskrbu bilja dušikom tijekom cijele vegetacije i ujedno pomaže stvaranju novih klica u korijenskom sastavu.

Više informacija i kontakt prodajnih predstavnika potražite OVDJE.

AZOTER L je tekuće bakterijsko gnojivo namijenjeno za folijarnu primjenu velikog broja kultura, a sadržava bakteriju Herbaspirillum seropedicae. Nitrogene bakterije korištene na zelenim dijelovima biljke tijekom vegetacijskog razdoblja, zahvaljujući svojoj visokoj mobilnosti, brzo prodiru kroz kutikulu lista u biljku i svojim djelovanjem stvaraju dovoljnu količinu dušika za ishranu bilja. Koristi se za uljanu repicu, pšenicu, kukuruz, suncokret, šećernu repu, kao i za široki raspon povrtnih kultura.

AZOTER LF je tekuće bakterijsko gnojivo nove generacije s dugotrajnim učinkom. Sadržava parazitsku plijesan Trichoderma atroviride i služi kao mikrobiološko folijarno gnojivo za povrtne usjeve, voćke, vinovu lozu i ratarske kulture. Nanosi se na zelene dijelove biljke prskanjem. Omogućava značajnu financijsku uštedu u odnosu na klasična industrijska i folijarna gnojiva sa sadržajem dušika.

Kako se primjenjuju i na kakvim tlima?

Gnojiva ove tvrtke posebno su pogodna za primjenu u tlu sa sadržajem humusa iznad 1 posto i pH-vrijednošću u rasponu od 5,0 do 8,5. Najpogodnija primjena je za srednje teška, dok se za ekstremno laka pješčana i jako kisela tla, ne preporučuje.

Ova bakterijska gnojiva se koriste prije sjetve, optimalno 10 do 14 dana ranije. U primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji primjenjuje se neposredno prije sjetve, odnosno uz sadnju ili izravno kod sjetve. Primjenjuje se pomoću prskalica na površinu tla, te razrjeđuje vodom.

Preparati se mogu miješati i primjenjivati zajedno s reemergentnim herbicidima. Postoji i mogućnost zajedničke primjene sa slabim rastvorima mineralnih gnojiva.

Ne smiju se miješati s koncentratom tekućih gnojiva (npr. DAM 39), a radni pritisak ne smije prekoračiti vrijednost 2,5 atm. Preporučena doza je 10 litara po hektaru (no najmanje 150 l pripremljenog rastvora po 1 hektaru), pri čemu samo vrijednosti s deklaracije garantiraju učinak.

Drugi način uporabe je primjena aplikatorima montiranima na uređaje za kultivaciju, pomoću kojih se osigurava neposredni i izravni unos gnojiva u profil tla. To smanjuje troškove i pojednostavljuje rad.

Ova je tvrtka pionir u uvođenju bakterijskih gnojiva na tržište srednje i istočne Europe

Primjena bakterijskog gnojiva pomoću aplikatora sa zapreminom spremnika od 200 i 400 litara, fiksno montiranim na mehanizaciji (kompaktor, diskovi, kultivator) s podesivim radnim zahvatom prema širini korištene radne tehnike. Aplikator opremljen vlastitom jedinicom upravljanja i elektromotorom koji je priključen na bateriju traktora. U rezervar aplikatora stavlja se koncentrat gnojiva AZOTER ili se isti može razrijediti s vodom u omjeru 1:1.

Postoji i mogućnost primjene pomoću aplikatora industrijskih gnojiva sa zapreminom spremnika od 400 i 600 litara s podesivim radnim zahvatom do 10 m, smještenim na trotočkastom prednjem produžetku za traktore. Nije potreban prednji kardanski izvod jer je aplikator opremljen vlastitom jedinicom upravljanja i elektromotorom koji je priključen na bateriju traktora.

Više informacija o ovim proizvodima na hrvatskom tržištu i kontakt prodajnih predstavnika potražite ovdje.


Fotoprilog


Tagovi

AZOTER Bakterijska gnojiva Ekološka proizvodnja Održiva poljoprivreda


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

AZOTER Trading s.r.o. (RH)

Dubravska cesta 2, Bratislava, Slovačka
tel: +385 91 510 7243, e-mail: info@azoter.hr web: https://www.azoter.hr