Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 01.11.2023. 10:30

Što donosi Pravilnik za provedbu intervencije 73.02. Obnova poljoprivrednog potencijala?

U javnom savjetovanju je prijedlog Pravilnika za provedbu intervencije 73.02. iz Strateškog plana.

Foto: Martina Pavlović
  • 409
  • 36
  • 0

Prijedlog Pravilnika za provedbu intervencije 73.02. "Obnova poljoprivrednog potencijala" iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje 2023.-2027. pušten je u javno savjetovanje. 

Njime se, navode iz Ministarstva poljoprivrede, utvrđuje provedba intervencije, postupci dodjele potpore koje provodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ovlasti Ministarstva kao Upravljačkog tijela i postupanje po žalbama na odluke Agencije za plaćanja.

Na osnovu propisanih uvjeta iz Pravilnika objavit će se Natječaj za provedbu ove intervencije.

U opće uvjete prihvatljivosti projekta i ulaganja, između ostalog, stoji kako nadležno javno tijelo mora proglasiti prirodnu nepogodu u skladu s propisima koji uređuju ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda ili nadležno javno tijelo mora propisati i odrediti mjere i aktivnosti koje se poduzimaju u slučaju katastrofalnog događaja. 

Uništenje relevantnog poljoprivrednog potencijala korisnika mora iznositi najmanje 30 posto te šteta biti evidentirana u Registru šteta do trenutka podnošenja zahtjeva za potporu.

Trajanje najduže do 36 mjeseci

Isto tako, za projekte obnove poljoprivrednog potencijala zbog katastrofalnog događaja uzrokovanog pojavom biljnih i životinjskih bolesti korisnik mora imati rješenje/potvrdu ili drugi odgovarajući dokument izdan od nadležne institucije o pojavi ili nastanku katastrofalnog događaja. Također, mora biti zadovoljen uvjet da se obnavlja relevantni poljoprivredni potencijal narušen zbog prirodnih nepogoda i katastrofalnih događaja koje su nastale nakon 1. siječnja.2023. godine.

Cjelovit tekst e-savjetovanja možete pronaći ovdje.

Provedba projekta od sklapanja ugovora o financiranju do podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu može trajati najduže do 36 mjeseci, ali ne kasnije od 30. lipnja 2029. godine.

Iz Ministarstva pojašnjavaju kako korisnik mora realizirati prihvatljive troškove iz ugovora o financiranju u vrijednosti većoj od 50 posto.


Tagovi

Javno savjetovanje Intervencija 73.02. Obnova poljoprivrednog potencijala Šteta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]