Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spontano zapaljenje
  • 19.07.2024. 07:30

Što dovodi do zapaljenja baliranog sijena ili slame i kako ga izbjeći?

Različiti faktori dovode do (samo)zapaljenja bala. Na što morate paziti prilikom skladištenja i kako izbjeći moguću štetu?

Foto: Shutterstock/mahc
  • 237
  • 0
  • 0

Visoke ljetne temperature mogu uzrokovati razne probleme poljoprivrednicima, a među njima je i zapaljenje sijena ili slame. To može dovesti do ogromnih materijalnih šteta na gospodarstvu te ugroziti život životinja i ljudi. 

Što dovodi do zapaljenja?

Do zapaljenja može dovesti nekoliko faktora. 

Ako je sijeno ili slama balirano dok je još vlažno, bakterije i gljivice, odnosno mikrobiološka aktivnost mogu tijekom razgradnje organskih materijala uzrokovati povećanje temperature unutar bale. Ovo može dovesti do spontanog zapaljenja. Zato prije samoga baliranja osigurajte da sijeno ili slama budu potpuno suhi. Idealna vlaga za baliranje sijena je između 15% i 20%.

Visoke ljetne temperature mogu dodatno zagrijati ovaj materijal, pogotovo ako bale stoje na suncu. Stoga ih skladištite na hladnom, sjenovitom mjestu. Koristite pokrove koji omogućuju protok zraka i smanjuju izravnu sunčevu svjetlost.

Bale pohranjene u zatvorenim ili slabo ventiliranim prostorima također zadržavaju toplinu, što može povećati rizik od spontanog zapaljenja. Zato je u ovakvim skladištima važna ventilacija, ali i položaj bala koji mora biti takav da zrak može slobodno cirkulirati oko njih.

A tu je i ljudski faktor. Blizina iskrica, otvorenog plamena ili električnih izvora može dovesti do zapaljenja. Izbjegavajte pušenje u blizini bala kao i njihovo držanje uz električne uređaje. 

Kako kontrolirati stanje?

Redovito pratite temperaturu unutar bala pomoću sondi za tu namjenu. Ako prelazi 55°C, postoji rizik od spontanog zapaljenja i potrebno je hitno poduzeti mjere hlađenja. U tom slučaju bale razdvojite, ositurajte ventilaciju, ako su pregrijane, uklonite ih iz skladišta, poprskajte vodom te nastavite pratiti temperaturu. 

Balirajte samo suhi materijal te ga pohranite tako da omogućite protok zraka između njih. Ako je moguće, držite ih razdvojene. 

Znakovi pregrijavanja mogu biti mirs paljevine i vidljivi dim pa ih redovito pregledavajte. 

Od koristi mogu biti termalne kamere te alarmi koji se aktiviraju na povišene temperature unutar skladišta.

Osigurajte dostupnost aparata za gašenje požara, a u slučaju da su u zatvorenom prostoru, napravite i plan evakuacije, posebno ako su u blizini štala sa životinjama. 


Tagovi

Zapaljenje sijena Zapaljenje slame Mjerenje temperature Spontano zapaljenje Idealna vlaga Skladištenje sijena Skladištenje slame Mjere hlađenja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.