Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU poljoprivreda
  • 19.07.2024. 12:00

Što je o poljoprivredi rekla nova, a stara predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen?

Von der Leyen je izjavila da će njezina obećanja o budućnosti poljoprivrede postati konkretnija tijekom prvih 100 dana njezina mandata, kada će nova Komisija predstaviti "Viziju za poljoprivredu i hranu"

Foto: Shutterstock/LCV
  • 140
  • 0
  • 0

Ursula von der Leyen dobila je potporu Europskog parlamenta za još jedan mandat na čelu Europske komisije. Dio svoga obraćanja posvetila je i poljoprivredno-prehrambenom sektoru naglasivši kako poljoprivrednici ne bi trebali biti prisiljeni prodavati svoju kvalitetnu hranu ispod cijene proizvodnje.

No, nije ulazila u detalje o tome kako će ispoštovati takvu obvezu, piše Euractiv. Komisija je u ožujku obećala da će analizirati provedbu pravila EU-a o nepoštenoj trgovačkoj praksi (UTP) i povećati transparentnost u prehrambenom lancu kao odgovor na demonstracije poljoprivrednika.

"Moramo ojačati položaj poljoprivrednika u prehrambenom lancu, moraju imati pristup više kapitala", dodala je, misleći na slabu pregovaračku moć poljoprivrednih proizvođača u odnosu na velike kupce.

Konkretnije idućih 100 dana 

Von der Leyen je izjavila da će njezina obećanja o budućnosti poljoprivrede postati konkretnija tijekom prvih 100 dana njezina mandata, kada će nova Komisija predstaviti "Viziju za poljoprivredu i hranu", a što je navedeno u njezinim političkim smjernicama za sljedeći mandat.

Navela je da će fokus biti na tome kako osigurati dugoročnu konkurentnost i održivost EU poljoprivrednog sektora unutar granica čitavog svijeta. 

Najavila je i da će imenovati posebnog povjerenika za ribarstvo i oceane, umjesto da ga dodijeli povjereniku s drugim odgovornostima kao što je to učinjeno u prošlom mandatu.

Naknada za čuvanje prirode 

Samo je jednom spomenula "prirodu" tijekom svog govora, i to kako bi se pozvala na naknadu koju bi poljoprivrednici trebali dobiti za održivo upravljanje. Trenutačno mogu primati isplate u okviru eko-shema Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za usvajanje dobrovoljnih ekološki prihvatljivih poljoprivrednih praksi.

"Svatko tko upravlja prirodom i bioraznolikošću na održiv način i pomaže održati ravnotežu ugljika mora biti primjereno nagrađen", rekla je von der Leyen.

"Naši poljoprivrednici oblikuju naše krajolike, oblikuju lice Europe, oni su dio naše kulture, omogućuju nam prehrambenu sigurnost", istaknula je. 

Prilagodba klimatskim promjenama 

Spomenula je i razorne učinke klimatskih promjena na polja i šume, ističući da poljoprivrednike sve više pogađaju ekstremni vremenski uvjeti i nedostatak vode.

Kako bi se uhvatila u koštac s ovim problemom, najavila je da će buduća Komisija predstaviti plan za poljoprivredu kako bi odgovorila na potrebu prilagodbe klimatskim promjenama. Također je obećala predstaviti strategiju za održivo upravljanje vodama. 

"O tome ne ovisi samo naša prehrambena sigurnost, već i naša ukupna konkurentnost", naglasila je von der Leyen.


Tagovi

Europska komisija Ursula von der Leyen Novi mandat Sto dana EU poljoprivreda Naknada Održiva poljoprivreda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.