Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Etradex gorivo
  • 15.11.2023. 09:00

Što je s plavim dizelom? Sve češća lošija kvaliteta i voda u gorivu

Kad dospije u vozilo, čak i u vrlo malim količinama, voda štetno djeluje na sustav ubrizgavanja tako što dovodi do oštećenja visokotlačnih pumpi i injektora.

Foto: Facebook/Josip Balasko
  • 7.977
  • 485
  • 2

U posljednje vrijeme velik broj poljoprivrednika primjećuje lošiju kvalitetu plavog dizela, a najgori neprijatelj s kojim se susreću je voda.

Ona ima višestruke štetne posljedice za motor i instalacije napajanja gorivom. Kad dospije u vozilo, čak i u vrlo malim količinama, štetno djeluje na sustav ubrizgavanja tako što dovodi do oštećenja visokotlačnih pumpi i injektora, objašnjavaju stručnjaci iz tvrtke Etradex gorivo.

"Voda je problem i prije nego što dođe do motora. On može nastati već u spremniku vozila ili u spremniku u kojem se plavi dizel skladišti. Kad je prisutna u dizelu, takva okolina pogoduje stvaranju kolonija bakterija. Tome posebno pogoduju više temperature zbog povrata vrućeg goriva iz sustava ubrizgavanja u spremnik ili do razvoja bakterija dolazi zbog porasta temperature okoliša uz spremnik gdje se plavi dizel skladišti", ističu.

Ne kupovati od neprovjerenih izvora

Kolonije bakterija, dodaju, tvore sluznu smjesu koja blokira protok goriva, odnosno začepljuje filtere. Najbolji način za zaštititi radne strojeve je pobrinuti se da vode nema.

"Nažalost, u zadnje vrijeme taj je problem čest, a jedan od uzroka je i fiksiranje cijena goriva. Iako je namjera Vlade pozitivna, događa se ono što je u takvim situacijama gotovo neminovno, dolazi do pada kvalitete kod nekih dobavljača pa je to i razlog zašto se određeni broj kupaca žali na spomenute probleme", ističu te dodaju kako je teško očekivati da će uz ograničene cijene na tržištu kvaliteta u svim slučajevima biti zadovoljavajuća.

Potrebno je biti oprezan i ne kupovati plavi dizel od neprovjerenih izvora. Ako je cijena niska, treba se zapitati može li takva osigurati kvalitetu.

Kupac sam sudjeluje u kontroli

Kako bi kupcima osigurali ne samo provjerenu kvalitetu već i sigurnost da u njemu zaista nema vode, tvrtka Etradex gorivo svojim kupcima osigurava nekoliko usluga. 

Oni naime prilikom svake dostave, prije i nakon istakanja obavljaju provjeru njezine prisutnosti u gorivu koja se radi s reagensom, a kupac sam sudjeluje u kontroli. Osim toga, i kupcima osiguravaju reagens tako da si sami mogu kontrolirati vodu u spremnicima strojeva kao i u pokretnim spremnicima za tankiranje na polju.

"Ako je prisutna voda, reagens-pasta, koja je bijele boje, poprimi ružičastu boju te se takvo gorivo ne smije koristiti jer može dovesti do mnogih oštećenja na strojevima i vozilima", pojašnjavaju.

Osim ovakve provjere koja se obavlja uz svaku dostavu, navode, svojim kupcima osiguravaju i adekvatne spremnike za držanje dizela. Čuvanjem plavog dizela na ispravan način osigurava se održavanje kvalitete na duže razdoblje, što osigurava dugi životni vijek motora, manju potrošnju i manje problema tijekom izvođenja radova u polju.

Ako imate pitanja u svezi praćenja kvalitete goriva i želite biti sigurni da ćete prilikom dostave zaista i dobiti gorivo vrhunske kvalitete ili želite već danas naručiti Plavi dizel obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Etradex gorivo Plavi dizel Voda u gorivu Loša kvaliteta goriva Filteri goriva


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner