Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena mlijeka
  • 08.03.2024. 18:00

Što se događa s cijenama mlijeka na svjetskom tržištu?

Globalna opskrba mlijekom, ove godine će skromno rasti, komentiraju analitičari

Foto: Depositphotos/Passakorn211
  • 578
  • 49
  • 0

Pad cijena mlijeka na globalnom tržištu zabilježen je prvi puta ove godine. Na posljednjoj aukciji Global Dairy Trade-a, održanoj u četvrtak, pale su za 2,3 posto, piše Agrarheute. Analitičari novozelandske terminske burze navode da je to najveći pad na ovoj platformi od kolovoza prošle godine. 

Cijena obranog najviše pada

Najveći bilježi obrano mlijeko u prahu, za 5,2 posto. Ipak prosječna cijena još uvijek je znatno viša od cijene za prosinac i siječanj. Silazni trend je nastavljen i za punomasno mlijeko u prahu, za 2,8 posto. 

Fonterra, novozelandska multinacionalna zadruga u vlasništvu oko 10.500 farmera koja pokriva oko 30 posto svjetskog izvoza mliječnih proizvoda, ima velik utjecaj na tržištu. Ona je povećala svoju prognoziranu cijenu 12. veljače, na 7,30 do 8,30 NZD (4,13 do 4,70 €, op.ur.), što je za 17 centi više od prosinačkog prosjeka. 

Na stranici Globalnog tržišta mlijeka prosječna cijena od 5. ožujka 3,34 €, dok je za obrano 2,43 €, a punomasno 3,03 €. 

Globalna opskrba 

Analitičari napominju da unatoč očekivanom smanjenju ponude na Novom Zelandu, na tržištu postoji iznenađujuća količina obranog mlijeka. Iako proizvodnja na globalnoj razini opada, a svih pet velikih izvoznika također izvješćuje o padu, potražnja je i dalje mješovita i nesigurna.

Globalna opskrba mlijekom, piše Dairy global, ove godine će skromno rasti. Proizvodnja na Novom Zelandu će vjerojatno biti nešto veća u odnosu na prošlu godinu. "Nasuprot tome, propisi o zaštiti okoliša doveli su do  značajnog pada proizvodnje u Europi", izjavila je Kelly Eckhold, glavna ekonoimstica banke Westpaca NZ. 

U Kini domaća proizvodnja raste, a uvoz, posebno sirovog te mlijeka u prahu slabi. Podaci USDA-e pokazuju da je njihova proizvodnja prošle godine iznosila ukupno 41 milijun tona – što je povećanje od 4,6% u odnosu na 2022. i čak 28% u odnosu na podatke iz 2019.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Cijena mlijeka Opskrba mlijekom Tržište mlijeka Pada cijena Globalno tržište


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.