Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kretanje cijena
  • 23.12.2023. 15:00

Što se događalo s cijenama poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu 2023.?

Ukratko, cijene su pale. No, velike su razlike između pojedinih proizvoda.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 2.567
  • 161
  • 1

Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU, za proizvode i inpute koji nisu povezani s investicijama, pale su u trećem kvartalu 2023. godine. Najnoviji podaci Europskog ureda za statistiku Eurostat ukazuju na dalje smirivanje globalnog poljoprivrednog tržišta nakon razdoblja poremećaja.

Prosječna cijena poljoprivrednih proizvoda koje poljoprivrednici prodaju na kućnom pragu pala je za devet posto u trećem kvartalu 2023. godine u odnosu na isti 2022.

U trećem je kvartalu došlo i do ubrzanja stope pada cijena poljoprivrednih inputa koji nisu povezani s investicijama, a iznosi 11 posto u odnosu na drugi kvartal kada je bio pad od pet posto.

Pale cijene žitarica, mlijeka i gnojiva

Porast cijena poljoprivrednih proizvoda dostigao je vrhunac u trećem kvartalu 2022. koji je za trideset posto bio veći u usporedbi s istim 2021. godine. Nakon toga je došlo do usporavanja tog trenda.

Ukupan pad u trećem tromjesečju 2023. odražava velike razlike između pojedinih proizvoda. Tako je prosječna cijena žitarica pala za oko jednu trećinu ili 32 posto. Snažan pad je zabilježen kod raži i meljave, pšenice i pira te ječma. Naglo je pala i cijena mlijeka, za petnaest posto, a među ostalim proizvodima umjereniji pad su imali voće za pet i živina za tri posto.

Za što su rasle cijene?

Nagli porast cijena u trećem kvartalu 2023. zabilježen je za maslinovo ulje, i to od 73 posto u odnosu na isti 2022. Porast su zabilježila biljna vlakna koja se koriste u industriji, za 50 posto, krumpir 48 (uključujući sjemenski i konzumni koji su oba porasla po 30 posto) i šećerna repa 44 posto.

Među inputima koji se ne odnose na investicije najveći pad su imale cijene gnojiva i poboljšivača zemljišta od 36 posto, a zatim energije i maziva za 18 i stočne hrane za 12 posto.

Jeftiniji poljoprivredni proizvodi

Na nacionalnoj razini, 21 članica EU je zabilježila smanjenje ulaznih cijena poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu 2023. u odnosu na isti 2022. godine. Najveći pad cijena zabilježen je u zemljama s visokom specijalizacijom za žitarice i/ili mlijeko. Na prvom mjestu je Bugarska s 28 posto. Slijede je Mađarska s 26, Litva i Latvija s po 24 i Slovačka s 20 posto.

Cijene su porasle u šest južnih zemalja, a najviše u Grčkoj za 22 posto. Zatim na Cipru za 11, Portugalu za osam, u Španjolskoj i Malti za po pet i Italiji za jedan posto. Maslinovo ulje je naviše poskupilo u Španjolskoj, čak 103 posto, dok je rast od 99 posto zabilježen u Portugalu.

Što se tiče inputa koji se ne odnose na investicije, najoštrije stope pada cijena u odnosu na treći kvartal 2022. zabilježene su u Litvi od 27 i Nizozemskoj 26 posto. Malta je bila jedina zemlja EU koja je zabilježila porast od jedan posto.


Tagovi

Eurostat Cijene poljoprivrednih proizvoda Pad cijena Rast cijena Kretanje cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.