Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenski radovi
  • 03.10.2023. 07:30

Što se u listopadu radi u voćnjaku i vrtu?

Berba, sjetva, sadnja, rezidba, gnojidba, oranje, malčiranje su samo neki od poslova koje obavljamo u ovom mjesecu

Foto: Depositphoto/alicjane
  • 14.647
  • 779
  • 1

Berba, obrada zemlje, sjetva, sadnja, priprema za zimu i spremanje zimnice su radovi koje obavljamo u listopadu. Puno posla u jednom mjesecu. Kasne vrste i sorte voća, povrća, ratarskih kultura, začinskog, ljekovitog i divljeg bilja sada beremo i pripremamo za čuvanje u zimskom periodu.

Radovi u voćnjaku

U voćnjaku osim berbe plodova pred nama je uređenje, sanitarna rezidba, ali i sadnja novih sadnica.

10 stvari na koje morate paziti prilikom sadnje voćaka

Stabla se polako spremaju za zimsko mirovanje. Gnojiva koja sada primjenjujemo trebaju biti bogata fosforom, kalijem i drugim hranivima koja pomažu boljem prezimljavanju i razvoju korijena u zimskim mjesecima. Sadržaj dušika treba biti smanjen.

Provode se tretmani za zaštitu od prezimljujućih oblika štetnika i uzročnika bolesti.

Sada je vrijeme sjetve sjemena voćaka. To je prirodan način pripreme za klijanje i nicanje na proljeće, jer većina traži izloženost niskim temperaturama da bi nikla.

Radovi u vrtu

U vrtu posao se kreće od jesenskog oranja u slučaju da obrađujete zemlju ili pokrivanja, preko berbe i njege jesensko-zimskih vrsta do sjetve, odnosno sadnje ozimih kultura. Sada se obavlja malčiranje, ali i zaštita vrsta koje prezimljavaju. Čiste se i uređuju plastenici.

Prvi mraz: Koje povrće nije osjetljivo, a u kojem slučaju ga zaštititi?

Obavlja se sjetva ozimih vrsta i sorti. Obavezna je sjetva ozimih lukova, crvenog i češnjaka. Oni će vam osigurati mladi luk tijekom ranog proljeća.

Za sadnju češnjaka birajte velike, zdrave, krupne češnjeve s vanjske strane glavice. Dubina sadnje je malo veća nego kod jarih sorti, jer je potrebno češnjeve i lukovice crvenog luka zaštititi od smrzavanja. Kod sadnje u plastenicima berba je moguća i tijekom zime. Beru se i skladište plodovi tikvi, iskopava se batat, rotkve i druge vrste.

Sadnja reznica i lukovica

Osim sjetve ozimih vrste povrća početak mjeseca je rezerviran i za sadnju reznica ljekovitog i začinskog bilja, poput: lavande, majčine dušice, ružmarina, kadulje, origana, matičnjaka. Ovisno o lokaciji i vremenskim uvjetima termin sadnje može se pomjeriti. Sada se sade trajnice i lukovice ukrasnog bilja.

Obilje organskog materijala od čišćenja vrtova, voćnjaka ili cvjetnjaka, kao i otpad od pripremanja zimnice možemo iskoristiti za kompostiranje.

Kako i zašto kompostirati opalo lišće?

Vrijeme je sjetve ozimih ratarskih kultura. Sada obavljamo jesensko oranje za jare.


Tagovi

Ozimo povrće Jesenska sjetva Jesenska sjetva luka Jesenski proljoprivredni radovi Radovu u listopadu Vrt u listopadu Voćnjak u listopadu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.