Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u siječnju
  • 01.01.2024. 07:30

Što se u siječnju radi na njivi, u voćnjaku, plasteniku, sa životinjama?

I pored zimskih uvjeta, radovi u poljoprivredi nikada ne prestaju. I u ovom mjesecu je puno posla kojeg treba obaviti pred sezonu.

Foto: Depositphotos/Numenesse
  • 5.454
  • 383
  • 0

Hladni siječanj je mjesec u kome nema puno poljoprivrednih radova na otvorenom, ali se sada obavljaju poslovi koji će biti od velike važnosti za sezonu koja je pred nama. Tamo gdje klimatski uvjeti i stanje zemljišta dozvoljavaju, možemo obaviti obradu tla, zaoravanje stajnjaka. Na previše vlažnim i smrznutim potrebno je pričekati povoljnije uvjete.

Kada prilike to dozvoljavaju, kopaju se sadne rupe i sade voćne sadnice. U plantažnom uzgoju nastavlja se s rezidbom stabala, uzimaju se plemke (kalem grančice) i radi cijepljenje (kalemljenje. 

Narodna izreke za ovaj mjesec kaže: "Ako nije zima u siječnju, bit će u ožujku i travnju." Poljoprivrednici strahuju da bi iza toplog siječnja zima mogla pokazati zube kada joj za to vrijeme nije i zbog toga priželjkuju snijeg i hladnoću u ovom mjesecu.

Pregledajte ozime usjeve

U poljima gdje su zasijane ozime kulture treba obići i pregledati u kakvom su stanju. Sada se javljaju bolesti, štetnici, posebno glodavci i na to treba obratiti pažnju. Ako uvjeti dopuštaju, obavlja se prihrana ozimih kultura kao što su pšenica, ječam i raž.

Kada se obavlja prva prihrana ozimih usjeva?

Bere se zimsko povrće na otvorenom i u zatvorenim prostorima, a na jugu agrumi.

U ovom mjesecu se nabavlja sjemenski materijal, gnojiva, zaštitna sredstva, supstrat. Popravlja se poljoprivredna mehanizacija i oprema, nabavljaju se rezervni dijelovi i alati. Kontrolira se stanje uskladištenih poljoprivrednih proizvoda i uklanjaju plodovi koji pokazuju znakove truljenja i propadanja.

Ne žurite sa sjetvom presadnica

Ovo je mjesec sjetve kultura za ranu proizvodnju i grijane plastenike. Siju se rane plasteničke kulture: rajčica, paprika, krastavac. Gomolji krumpira se naklijavaju kako bi se ubrzala rana sjetva. Kada je riječ o amaterskom uzgoju, ne žurite sa sjetvom jer ćete si napraviti dodatnih problema - prestare presadnice.

Kada i kako posijati sjeme rajčice za presadnice?

Ako vas već svrbe prsti, ovo vrijeme iskoristite za provjeru klijavosti sjemena, plan sjetve, nabavu i dezinfekciju posuda za presadnice i slične poslove.  

Poboljšajte hranu životinjama

Životinje najviše vremena provode u zatvorenim objektima. Preživačima će pored sijena biti potrebni dodaci hranidbi u obliku koncentriranih hranjiva, korjenasto-gomoljastih biljnih vrsta i prekrupa od kukuruza, ječma, zobi, pšenoraži.

Ovčari sada imaju više posla, jer je vrijeme da se janje neke pasmine ovaca. 

Kako hraniti gravidne ovce tijekom posljednja dva mjeseca?

Njima osigurajte deblji sloj svježe prostirke, najbolje ječmene slame koja je topla, dobro upija vlagu i najdulje ostaje rastresita. Janjetu koje dolazi iz tople majčine utrobe je takav prostor topliji i ugodniji te ga štiti od moguće upale pluća


Tagovi

Poljoprivredni radovi Ozimi usjevi Radovi u siječnju Zimska hranidba preživača Sadnja sadnica Rana sjetva presadnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.