Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar na farmi
  • 18.01.2024. 07:30

Što sve može uzrokovati požare na gospodarstvu i kako ih spriječiti?

Vrijeme je grijanja, izvođenja radova u zatvorenom, čišćenja okućnice, rezidbe u voćnjacima i vinogradima... Budite na oprezu!

Foto: Depositphotos/Kidney_Stone
  • 376
  • 51
  • 0

Neispravni dimnjaci i električne instalacije česti su uzroci požara na poljoprivrednim gospodarstvima koji osim velike materijalne štete mogu stajati života i ljudi i životinja. Jedan takav slučaj je zabilježen ovih dana u susjednoj Srbiji, u Somboru gdje je, nažalost, stradalo 300 svinja.

Stoga ovom problemu treba pristupiti vrlo ozbiljno i odgovorno, posebno u ovo doba godine kada se griju objekti za životinje, izvode radovi kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru. 

Kao prvo, vrlo je bitno redovito održavanje i čišćenje dimovodnih kanala. Također, postoji opasnost i kod grijanja samih gospodarskih i objekata za životinje gdje ključnu ulogu igraju neispravne električne instalacije, dotrajale grijalice, oštećeni kablovi i sl. Neispravno odlaganje žara i pepela koji nije ugašen također mogu izazvati požar, upozoravaju u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. 

Osim toga, u gospodarskim objektima se često izvode različiti radovi kao što je, primjerice, krunjenje kukuruza, varenje, brušenje i sl. Zato je radove potrebno izvoditi uz maksimalan oprez kako ne bi došlo do požara izazvanog iskrenjem strojeva i alata.

Kako umanjiti rizik od požara? 

Požare ne možemo u potpunosti spriječiti, ali možemo učiniti niz radnji za umanjivanje rizika od njihova nastanka. 

Uz spomenuto održavanje dimnjaka, iznimno je bitno održavanje ispravnosti gospodarskih i poljoprivrednih strojeva, pogotovo električnih instalacija na njima.

Gospodarski objekti često služe kao skladišta materijala koji je zapaljiv (pesticidi, gnojiva, drvo, plastika, boje, lakovi). Redovno čišćenje i uklanjanje nepotrebnih materijala smanjuje požarno opterećenje objekta.

Kako skladištiti mineralno gnojivo?

Održavanje okućnice i neposredne blizine svih objekata očišćenima od suhe trave, niskog raslinja i nagomilanih predmeta, pretežno drva, također sprečava širenje požara na objekt.

Stiže nam i vrijeme rezidbe vinograda, voćnjaka, čišćenje poljoprivrednih površina. Nemojte spaljivati biljni otpad nego ga kompostirajte. Ako je riječ o ostacima vinove loze ili grančica voćaka za koje smatrate da su zaraženi, spalite ih na siguran način, daleko od objekata i predmeta koji se mogu lako zapaliti. 

Ugradnja detektora dima i požara na gospodarske objekte i u kućanstva, kao i nabava aparata za gašenje početnih požara, može spriječiti širenje i katastrofu. 

Što činiti ako dođe do požara?

U slučaju da dođe do požara, bilo na objektu ili na otvorenom prostoru, bitna je što ranija dojava vatrogascima. Ona mora sadržavati informacije o točnoj lokaciji, opis događaja, opis objekta, informacije o ugroženim osobama, objektima ili životinjama. U HVZ kažu da je važno ostati na telefonskoj liniji ako vas dežurni vatrogasac traži dodatne informacije.

Gašenje požara možete započeti sami, ako ne ugrožavate svoju i tuđu sigurnost. Gasite ih aparatima za početno gašenje (u slučaju požara klase A – papir, drvo, slama ili početnih požara klase B) ili vodom (u slučaju požara klase A – papir, drvo, slama).

Kad vatrogasci dođu na mjesto intervencije, dajte im sve informacije koje traže. Ne radite nepotrebnu gužvu radi fotografiranja ili promatranja intervencije. 


Tagovi

Požar na gospodarstvu Požar na farmi Neispravne instalacije Uzrok požara Detektor dima Aparati za gašenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje