Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paljenje traktora
  • 11.01.2024. 16:30

Što učiniti kada traktor neće upaliti na niskim temperaturama?

Spori ili brži anlaser? Koristiti start sprej ili ne? Ispravnost grijača, akumulatora, sve je to bitno prilikom startanja traktora na niskim temperaturama.

Foto: Milorad Simić
  • 7.983
  • 513
  • 0

Posljednjih dana su se zaredali "minusi", a dosta je poljoprivrednika koji i na toj temperaturi moraju upregnuti svoje traktore. Mnogima oni neće upaliti na niskim temperaturama, neki uz veliku muku i uspiju u tome, dok ima i onih koji se po društvenim mrežama hvale snimkama kako njihov ljubimac "pali na zub". Uglavnom su komentari podijeljeni, pa evo nekoliko savjeta kako bi se traktor lakše palio tijekom zimskih dana.

Ispravan motor je preduvjet za startanje po takvim uvjetima, a pored toga bitan je i ispravan akumulator, kao i anlaser (starter). Mnogi traktori imaju spori alnaser, pa ako je u njemu problem, može se zamijeniti s bržim kojima je rok trajanja kraći, ali u zimskim mjesecima se njegove karakteristike primijete, pa se investicija u takav i isplati.

Provjeriti grijače

Također, i ispravan grijač je bitan ukoliko želite da vaš traktor zimi lakše upali. Kod nas su još uvijek dosta zastupljeni IMT traktori bez grijača, pa s "hladnim startom" nekada teže upale. Zbog toga je bitno ugraditi grijač, ili ukoliko on već postoji, potrebno je provjeriti njegovu ispravnost.

Pripremite traktor za zimu - popis stvari koje morate napraviti

Na nekim starijim, kao što su Belarus i slični, postoji u kabini ručica kojom se zatvara klapna na usisnoj grani, pa se sprječavanjem dotoka zraka obogaćuje smjesa u motoru. To se i primijeti po crnom dimu iz ispušne cijevi, ali to definitivno kod takvih traktora pomaže pri paljenju. Nakon startanja, ručica se pušta, pomoću opruge se vraća u prvobitni položaj gdje opet otvara usisnu granu.

Puno je i komentara i polemike vezano za start sprej. On je baziran na eteru i mješavini butana i propana i pruža pomoć pri startanju motora na niskim temperaturama, bilo da je dizel ili benzinski u pitanju. Jedni ga špricaju i koriste kao da je neophodan, dok drugi zaziru od toga i ni po koju cijenu ga ne upotrebljavaju, ali i s opravdanim strahom. Kod traktora se može koristiti tako što se pošprica nekoliko puta na usisnu granu, tako obogaćuje smjesu, ali od prekomjerne upotrebe može doći do kvarova, pa čak i do pucanja radilice. 

Start sprej koristiti samo u slučaju nužde (Foto: Depositphoto/gv11ng)

Za korištenje start spreja treba pratiti upustva, prije upotrebe ga promućkati, a kod dizel motora s grijačima ne čekati da se grijači zagriju.

Treba provjeriti i antifriz, i ako je potrebno zamijeniti jer tijekom korištenja aditivi u njemu vremenom gube svoja svojstva.

Skratiti stresan period za motor

Velika greška koju mnogi čine je da nakon paljenja motora, ostave traktor da radi u leru - da bi se "zagrijao motor". 

Cilindar je kružnog poprečnog presjeka, a površina klipa je blago elipsoidnog oblika (nije savršeni krug). Klip je tako konstruiran da se uslijed visokih temperatura i njegove deformacije, blago raširi u smjeru uspravnom na osovinicu, da bi dobro "nalegao" u cilindar kako bi i prstenovi u potpunosti mogli obavljati svoju funkciju. Zbog toga je za motor najstresniji taj period, dok se ne postigne radna temperatura, a nju će brže postići ako je u pokretu. Dok traktor stoji, dostizanje radne temperature se odlaže i u tom vremenu će biti podmazivan hladnim uljem.

Zbog toga je bitno da se prilikom startanja motora, traktor koristi kako bi ga i redovno, u toplijim danima, koristili. Pali se i odmah možete krenuti, ali je također bitno i da se ne ide u krajnost, pa ga ne treba ni previše forsirati dok se ne zagrije.


Tagovi

Paljenje traktora zimi Ispravan akumulator Start sprej Grijač Traktor zimi Anlaser na traktoru


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva