Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 08.11.2023. 08:40
  • Osječko-baranjska, Trnava

Stožer za obranu hrvatskog sela jasan - ili pregovori ili prosvjed

U Trnavi kod Đakova održan je jučer sastanak Stožera za obranu hrvatskog sela.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 710
  • 90
  • 1

Stožer za obranu hrvatskog sela u petak, 10. studenog, na sastanku u Retkovcima očekuje premijera i ministricu poljoprivrede. Ne odazovu li se Andrej Plenković i Marija Vučković, sastanak u 18 svakako će se održati, a potom odrediti daljnji koraci, čulo se jučer u Trnavi kod Đakova. 

Kako je rekao Tomislav Pokrovac, prije daljnjeg djelovanja, što uključuje prosvjed, žele vidjeti hoće li s Vladom i resornim ministarstvom pregovarati o zahtjevima koje su iznijeli. Prije svega prestanak eutanazije zdravih svinja, dopuštanje svinjokolja na gospodarstvima, osiguravanje mobilnih klaonica u mjestima u kojima je utvrđena zaraza, ali i da se uzgajivačima osiguraju primanja dostojna njih i njihovih obitelji. 

Ujedno je istaknuo da se za 15. studenoga planira održati veliki skup u Retkovcima na kojemu će se odlučiti o sljedećim koracima. 

Ne treba im tapšanje po ramenu 

Pozvao je i građane da im daju potporu, a političkim strankama koje su im već iskazale podršku poručio da im ne treba tapšanje po ramenu već traže da ih dopisom deklarativno podrže. 

Ključan tjedan: Ili dogovor s Vladom oko afričke svinjske kuge ili - blokada granica

S druge strane, iz Ministarstva poljoprivrede jučer su priopćili da je ministrica u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića i predsjednice Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić, održala sastanak na temu afričke svinjske kuge s načelnicima šest općina na području Brodsko-posavske županije (općine Vrpolje, Velika Kopanica, Sikirevci, Slavonski Šamac, Gundinci i Oprisavci) koje se nalaze u zoni ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja).

U kratkom osvrtu, naveli su da su načelnike izvijestili o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, brojnim mjerama i aktivnostima koje se provode u cilju što bržeg suzbijanja afričke svinjske kuge, a oni  saslušali prijedloge i odgovorili na upite vezane za elemente nove Naredbe o mjerama kontrole kao i o uvjetima premještanja i klanja svinja iz zone ograničenja u za to određenim klaonicama te stavljanja proizvoda od svinjskog mesa na tržište.

Kažu i da su predstavljajući im programe potpore, među njima i poseban za produljeni tov, "načelnici iskazali svoje zadovoljstvo takvim angažmanom, ali su još jednom naglasili izazove s kojima se uzgajivači susreću zbog otežanog prometa i zabrane klanja na vlastitom gospodarstvu."


Tagovi

Afrička svinjska kuga Stožer za obranu sela Ministarstvo poljoprivrede Tomislav Pokrovac Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).