Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vatrena stihija
  • 11.08.2023. 15:00

Strahoviti požari u dvije europske luke - gorjeli silosi za pšenicu i otpad

U francuskoj i njemačkoj luci izbili su veliki požari, a oblaci crnog dima su bili uočljivi s velikog područja.

Foto: TW/GeoTienou
  • 638
  • 69
  • 0

Veliki požar u silosima žitarica izbio je jučer u francuskoj atlantskoj luci La Rochelle, piše Terre-net. Crni dim, koji se uzdizao, bio je vidljiv nekoliko kilometara.

Kako navode, do njega je došlo u jutarnjim satima odnosno vatra se pojavila na traci visokoj 40 m koja transportira žito na vrh silosa.

Obavljena evakuacija

Radi se o nizu silosa u kojima se skladišti pšenica. Odmah je angažirano više od stotinu vatrogasaca i 27 vatrogasnih vozila u okrugu La Pallice, u blizini mosta koji vodi do Ile de Re. 

"Cilj je da se vatra ugasi što je prije moguće", rekao je tada novinarima Emmanuel Cayron, generalni tajnik okruga.

Evakuirana su obližnja poduzeća i dio lučkog operatera Sica. Oko požara je osiguran pojas širine 100 m.

Vatra pod kontrolom

Požar je trajao i u poslijepodnevnim satima, ali je obuzdan i u procesu gašenja. U blizini mosta koji vodi do Ile de Re bio je postavljen vatrogasni kran visine od 72 m. Vatrogasci su gasili premaz od katrana na krovu silosa koji se zapalio, dok je istovremeno počela operacija pražnjenja silosa na drugom mjestu u luci, a u kojima je bila pšenica.

Luka La Rochelle je druga po veličini francuska luka za izvoz proizvoda od žitarica, nakon Rouena, a tonažom žitarica i uljarica od oko 4 milijuna tona u 2022. godini. Trgovačka i ribarska luka su nastavile s radom. Vatra je prijetila i naftnim terminalima koji se nalaze izvan granica komercijalne luke. Most Île de Ré, koji se proteže manje od jednog kilometra, nije bio ugrožen.

Požar u njemačkoj luci

Požar je izbio i u njemačkoj luci u Duisburgu na otoku za otpad, piše Frankfurter Rundschau. Zapalilo se oko 1.000 t otpada. Oblak gustog dima se razvio i bio vidljiv na velikom prostoru.

Jučer oko 16 h je stavljen pod kontrolu, a u večernjim satima je ugašen.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Francuska Njemačka Požar Vatrogasvi Luka Pšenica LaRochelle


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]