Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kazna
  • 02.10.2024. 09:00
  • Splitsko-dalmatinska, Omiš

Studenac kažnjen sa 132 tisuće eura zbog nepoštenih trgovačkih praksi

Utvrđeno je da je Studenac d.o.o. iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse prema trima dobavljačima, objavila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL (ilustracija)
  • 369
  • 18
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom kaznila Studenac d.o.o., Omiš s 132 tisuće eura.

Kako su objavili. nakon provedenog upravnog postupka, utvrđeno je da je Studenac d.o.o. iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse prema trima dobavljačima, i to na način da je poslovao temeljem pisanog ugovora koji nije sastavljen u skladu s odredbama ZNTP-a o cijeni proizvoda, jer cijena proizvoda nije bila u pisanom obliku ugovorena prije njihove isporuke.

Zatim, obračunavali su naknade za uslugu objave u katalogu ove tvrtke, a da pritom nisu istaknuli cijene prema ugovorenom cjeniku marketinških usluga, kao niti popust koji je odobrio, već je obračunao cijenu umanjenu za iznos popusta, a što prethodno nije ugovoreno s dobavljačima u pisanom obliku na jasan i nedvosmislen način, pa tako obračunate naknade za usluge kupca čije ostvarenje treba ovisiti o stvarnom i mjerljivom učinku kupca, nisu ni ugovorene u skladu s odredbama ZNTP-a, a ni jasno specificirane na računima ovog trgovačkog lanca.

Ističu također kako je nezakonito zbog slabog obrtaja vraćao poljoprivredne i prehrambene proizvode, prema iznimci koja prethodno nije ugovorena na jasan i nedvosmislen način te je izvršavao plaćanja u rokovima duljim od 30 dana za pokvarljive poljoprivredne i prehrambene proizvode, odnosno u rokovima duljim od 60 dana za poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se ne smatraju pokvarljivima.

"Kod izricanja kazne uzela se u obzir težina, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti", stoji na stranici Agencije, gdje dodaju kako smatraju da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a, ne samo u odnosu na Studenac d.o.o. već i u odnosu na ostale adresate ZNTP-a.


Tagovi

Nepoštene trgovačke prakse Studenac Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proizvodnja domace rakije u Zagorju. #RuralFoto #Proizvodnja