Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište krumpira
  • 22.07.2023. 18:00

Suša i uvoz diktiraju cijene krumpira u Europi

Nepovoljni vremenski uvjeti su prošle godine loše utjecali na prinos, a nastavili su se i ove godine. Kakve su cijene na EU tržištu, odakle se najviše uvozi?

Foto: Depositphoto/ridofranz
  • 992
  • 122
  • 0

Nepovoljne vremenske prilike su usijale tržište krumpira još prošle godine, a njihov utjecaj se nastavlja i u 2023. Na europskom tržištu vlada velika potražnja i visoke cijene.

Nije bilo zaliha

Visoke temperature i suša su smanjile prošlogodišnje prinose, a 2023. su Europu zahvatile dugotrajne kiše, poplave, a zatim suša i jako nevrijeme. Kada je u pitanju rani konzumni krumpir proizvodnja je mogla podmiriti potražnju. Uglavnom se radilo o količinama koje pristižu iz Nizozemske, Italije, Francuske i Španjolske. U Njemačkoj je dio potražnje namiren iz domaće proizvodnje, dok je dio uvezen. Cijene malih pakiranja na tržištu su ostale dosta visoke - 2,5 eura/kg.

Zbog vremena kasni i vađenje gomolja koji su ostali sitni, jer već na temperaturi od 28ºC prestaju rasti. Veliki je jaz između stare i nove berbe. Postoji potražnja, ali ne i ponuda. Od početka godine cijena krumpira je pala za 18,40 posto na 23,50 eura/100 kg.

Prosječna cijena na francuskom tržištu je 1,77 eura/kg i kreće se ovisno od lokacije od 0,80 do 3 eura/kg. Otkupna cijena u talijanskoj regiji Emilij Romagna je već duže stabilna na 0,50 centi/kg.

Raste uvoz

EU je jedan od najvećih uvoznika krumpira u svijetu s godišnjim uvozom iz zemalja koje nisu članice EU, u rasponu od 280.000 do 380.000 tona, a najviše je koncentriran na mladi i kasni krumpir. U 2019. godini je dostigao svoj povijesni maksimum od 480.000 tona. Očekuje se da će ove godine porasti. East Fruit piše da će izvoz iz Egipta dostići trogodišnji maksimum. Povećan interes europskih uvoznika za njihove proizvode je povezan kako s niskom proizvodnjom u EU, tako i s ekonomskom situacijom u Egiptu.

Ova država je već izvezla 211.000 tona krumpira u EU u prva četiri mjeseca tekuće godine, što je najveća količina od 2021. i skoro jednaka 2020. Egipat i Izrael zajedno čine između 88 i 96 posto ukupnog uvoza iz zemalja koje nisu članice EU.

Izraelski izvoz u EU je prošle godine dostigao rekordnih 140.000 tona, ali je i dalje bio daleko niži od egipatskog. U 2022. godine uvezeno je 11.000 t krumpira iz Maroka, 7.800 t iz Švicarske i 1.700 t iz Bosne i Hercegovine. Ukupne pošiljke iz drugih zemalja bile su manje od tisuću tona.


Tagovi

Egipatski krumpir Cijena krumpira Izvoz krumpira Tržište krumpira Proizvodnja krumpira Uvoz krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje