Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dezertifikacija i suša
  • 17.06.2024. 16:00

Svake sekunde degradiraju četiri nogometna igrališta tla

Zbog dezertifikacije (opustinjavanja) i suše svake godine 100 milijuna hektara tla postaje degradirano. Koji su uzroci i posljedice?

Foto: Shutterstock/Kent Weakley
  • 315
  • 29
  • 0

Ovogodišnji Dan suzbijanja dezertifikacije i suše, koji se obilježava 17. lipnja, fokusira se na budućnost upravljanja tlom. 

Svake sekunde površina ekvivalentna četiri nogometna igrališta postaje degradirana – što godišnje čini 100 milijuna hektara, stoji u priopćenju Ujedinjenih naroda koji su obilježavanje ovoga dana ustanovili prije 30 godina. 

Degradirano 40 posto svjetskog tla 

"Do 40 posto svjetskog tla je degradirano, što utječe na gotovo polovicu čovječanstva. Rješenja postoje, a obnova može riješiti problem siromaštva i ojačati otpornost na klimatske promjene. Vrijeme je da se ujedinimo i zaustavimo gubitak i degradaciju tla diljem svijeta", izjavio je Ibrahim Thiaw, izvršni tajnik UNCCD-a. 

Angažiranje sadašnjih i budućih generacija ključno je za zaustavljanje ovih trendova i postizanje cilja obnove milijardu hektara degradiranog zemljišta do 2030. Tema ovogodišnjeg Dana suzbijanja dezertifikacije i suše je "Ujedinjeni za tlo: Naša ostavština. Naša budućnost.", a koja je ujedno poziv na mobilizaciju cijelog društva u podršci održivom upravljanju tlom. 

Koja je razlika između dezertifikacije i suše?

Dezertifikacija i suša su dvije različite pojave koje često idu ruku pod ruku, ali imaju različite definicije i uzroke

Dezertifikacija ili opustinjavanje je proces degradacije tla u suhim (aridnim), polusuhim (semiaridnim) ili poluvlažnim (subhumidnim) područjima zbog različitih faktora, uključujući klimatske promjene i ljudske aktivnosti, odnosno krčenje šuma i neodržive poljoprivredne prakse. Posljedice su smanjenje produktivnosti tla i(li) njegova erozija, gubitak vegetacije te socioekonomski problemi poput siromaštva i migracija. 

Suša je pak privremeni fenomen kojega karakterizira nedostatak oborine tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Uzroci su osim klimatskih i prirodne promjene u klimatskim obrascima (npr. El Niño i La Niña, op. a.). Posljedice su jasne - nedostatak vode za poljoprivredu, pitku vodu te industriju. Također, povećava se rizik od požara te socioekonomski problemi jednaki kao kod dezertifikacije. 


Tagovi

Suzbijanje dezertifikacije Suzbijanje suše Opustinjavanje Degradacija tla Suša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda