Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 16.10.2023. 17:00

Svinjogojci i oporba traže ostavku ministrice - sve izvjesniji prosvjed poljoprivrednika

Uzgajivači su ogorčeni, oporba je krenula u prikupljanje potpisa za njezin opoziv, a ministrica navodi da je krivo interpretirana.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
  • 1.508
  • 233
  • 1

Nezadovoljni eskalacijom i načinom suzbijanja afričke svinjske kuge, ostavku ministrice poljoprivrede Marije Vučković sve glasnije traže uzgajivači svinja. U prikupljanje potpisa za njezin opoziv krenula je i oporba, a sve izvjesniji su i prosvjedi.

Naime, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Antun Golubović, gostujući na N1 televiziji, ispričao je da je na sastanku u Brodsko-posavskoj županiji, Vučković izjavila da će, uđe li zaraza u Osječko-baranjsku županiju, priznati krivnju.

"To se dogodilo u četvrtak, a nisam još čuo da je priznala i da je dala ostavku, ona i njeni suradnici”, naveo je. 

Stvaraju bazen jeftine sirovine

Pojasnio je i zašto traže ostavku ministrice i njezinih suradnika. “Oni sa svojim radom stvaraju bazen jeftine sirovine za određenu mesnu industriju, znači indirektno joj pogoduju. Da bi mesna industrija profitirala, treba što jeftinije kupiti svinje s područja Slavonije pod cijenu uništenja svinjogojstva u njoj", rekao je Golubović koji je Ministarstvo poljoprivrede prozvao i za neisplatu odšteta

Njemu su još 3. kolovoza ubijene svinje, "a ni ja ni moji do danas nismo dobili jedan euro od države"

Na isto je nedavno upozorila i Hrvatska udruga proizvođača svinja tražeći uključivanje Vlade RH u suzbijanje ove bolesti "jer dosadašnji rezultati u provedbi preventivnih radnji kao i u mjerama kontrole i suzbijanja Ministarstva poljoprivrede imaju negativan rezultat."

Svinjogojci Vladi: Uključite se, afrička svinjska kuga nije pod kontrolom!

Oporba već duže vrijeme traži isto, a u prikupljanje potpisa za opoziv ministrice krenuo je saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček i to "zbog uništenja tradicijskog svinjogojstva u Hrvatskoj i pogodovanja uvozničkim lobijima."

Vrije više od mjesec dana u okolici Vinkovaca gdje je Tomislav Pokrovac ispred Stožera za obranu hrvatskog sela zatražio prestanak eutanaziranja zdravih svinja. Traže razgovor u Ministarstvu poljoprivrede, ali i s premijerom Plenkovićem te su vladajućima dali rok od 15 dana za dogovor. U suprotnom najavljuju seljačke prosvjede kakve ne pamtimo od 2010. godine. 

Krivo interpretirana izjava 

S druge strane, ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je u Varaždinu istaknula da je izjava prema kojoj je svinjogojcima rekla da za bolest u Vukovarsko-srijemskoj županiji nije kriva, ali da će ulazak te bolesti u Osječko-baranjsku županiju biti njezina odgovornost - potpuno krivo interpretirana.

"Nastavno na neke određene konstrukcije malo sam se ironično osvrnula i rekla 'meni se čini da će, ako virus ne uđe u tu županiju svatko biti zaslužan, osim Ministarstva poljoprivrede, a ako uđe, bit ću kriva ja'. To je moja izjava", pojasnila je ministrica. 

Proteklih dana navela je i da je do sada isplaćeno nešto više od 2 milijuna eura za 400 posjednika, te da ide mjera za još njih stotinu. Također, zastupniku Pavličeku poručila je da provjeri jesu li možda osobe povezane s desnim opcijama na području Vukovarsko-srijemske županije nezakonito premještale životinje iz žarišta u mirne zone. "Imam saznanja, nikad nisam rekla bez saznanja i nikad bez provjere”, kazala je za N1

Uzvratio joj je na facebooku da je lažno optuživanje političkih protivnika za namjerno širenje virusa ispod svake razine, a da to čini kako bi prikrila vlastitu odgovornost u katastrofalnoj borbi protiv ASK. 

Dok traju politička prepucavanja, Pokrovac ogorčeno poziva: "Ne dajmo ubijati naše svinje jer one su naša hrana, naša dodana vrijednost, ono od čega živimo. Udružimo se, pokažimo da smo složni i zaustavimo ovu kugu od Vlade i Ministarstva".

Ogorčenje sve veće 

Burno je i u Facebook grupi Svinjogojstvo RH gdje većina uzgajivača upozorava da ni nakon tri mjeseca nisu dobili odštetu za usmrćene životinje te pitaju je li itko uopće isplaćen. 

"Pitajte Radmana, fućka se njima kad ćete vi dobiti novac za svoj trud oni na tome zgrću milijune",

"Odmah čim prerade svinje i prodaju proizvod po gradovima",

"Rekli su da nemaju više novaca", tek je dio ciničnih komentara uzgajivača koji također pozivaju na ostavku i prosvjede jer je "voda već davno iznad glave"

Podsjetimo, nedavno smo vas, naše čitatelje, a baš zbog zahtjeva za opozivom ministrice, na Agroklubu pitali treba li ju podnijeti. Od 2245 vaših odgovara, njih 1925 je bilo upravo to: Da. 

86% anketiranih traži ostavku Marije Vučković

Inače, vezano uz samo stanje sa zarazom, ministrica je otkrila da su u tri naselja Općine Semeljci eutanazirane 83 svinje i za vikend nije bilo novih sumnji. Također je dodala da situacija s ASK stagnira posljednjih desetak dana na području Vukovarsko-srijemske županije. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Traženje ostavke Opoziv ministrice Marija Vučković Antun Golubović Tomislav Pokrovac Marijan Pavliček


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).