Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan voda
  • 22.03.2017. 19:00

Svjetski dan voda: reciklirajmo otpadne vode!

Hrvatska je zemlja koja je bogata vodom. Po obnovljivim zalihama na trećem je mjestu u Europi i na 30. mjestu u svijetu.

Foto: pixabay.com
  • 1.415
  • 96
  • 0

Svjetski dan voda 22. ožujka proglašen je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda 22. veljače 1993., s ciljem da se skrene pozornost cjelokupnoj javnosti na problem ograničenih vodnih resursa u svijetu.

Hrvatska je zemlja koja je bogata vodom. Po obnovljivim zalihama na trećem je mjestu u Europi i na 30. mjestu u svijetu. Rijeke se u Hrvatskoj nalaze na području crnomorskog i jadranskog sliva. Ukupna površina slijevnih područja u Hrvatskoj iznosi 5.653.800 ha, a dužina glavnih vodotoka je 6.620 kilometara.

Od jezera u Hrvatskoj najpoznatija su Crveno i Modro jezero kod Imotskoga, Plitvička jezera, Vransko jezero te jezera na području Kopačkog rita.

Jadransko more predstavlja naš najveći vodni resurs u Hrvatskoj. Površina Jadrana iznosi 138.595 km2, a volumen 34.997 km3.

Jedan od ograničavajućih čimbenika

Podzemne vode su smještene na vodonosnim područjima aluvijalnih naslaga, najčešće su blisko povezane s riječnim sustavima. Nejednoliko su raspodijeljene, ovisno o klimatskim uvjetima i geološkoj građi. Na područjima s dovoljno oborina podzemne vode su bogatije vodom i dobro se obnavljaju, a u sušnijim predjelima siromašnije su vodom i zalihe vode se teže obnavljaju. Smatra se da će u budućnosti podzemne vode biti važni izvori za opskrbu i ljudi i industrije.

Voda je svakako jedan od ograničavajućih čimbenika za uspješan uzgoj poljoprivrednih kultura. Nedostatak vode rezultira promjenama u mnogim fizikalno-kemijskim procesima u tlu i u biljci, što prvenstveno djeluje na smanjenje prinosa. Zbog toga je navodnjavanje preduvjet uspješnosti svake poljoprivredne proizvodnje.

Hrvatska bogata vodom

Hrvatska, zahvaljujući svojem geografskom položaju i osobinama svojega reljefa i klime, raspolaže znatnim količinama kvalitetne slatke vode, i to sa 45 milijardi m3 obnovljive slatke vode, ili 9.500 m3 po stanovniku, pa je u tom smislu u odnosu na druge zemlje bogata vodom.

Glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda su otpadne vode, čime se naglašava važnost recikliranja otpadnih voda.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Voda Jezero More


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."