Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 04.12.2023. 13:30
  • Vukovarsko-srijemska, Vinkovci

Syngenta predstavila inovativna biološka sredstva za zaštitu bilja

Syngenta je predstavila nove znanstveno utemeljene inovacije i rješenja koja proizvođačima nude bolji izbor te podržavaju održive pristupe zaštiti bilja sredstvima prirodnog podrijetla.

Foto: A. Šarić/Ž.R. Kristić
  • 2.235
  • 177
  • 0

Predavanje tvrtke Syngenta o biološkim sredstvima vrlo intrigantnog naziva "Inovacija iz srca prirode" privukla je u vinkovački hotel Admiral više od tristotinjak poljoprivrednika iz cijele regije. 

Zašto biološka sredstva kao glavna tema predavanja? Okreće li se Syngenta prema nekim drugim proizvodima? Ostajemo li bez dobro poznatih i vrlo učinkovitih zaštitnih sredstava ove multinacionalne kompanije? Samo su neka pitanja koja su se nametala prisutnima, a na koje je, odmah u uvodu, odgovorila Mirna Mostarčić, marketing menadžerica.

"Ne okrećemo se u potpuno drugom smjeru nego smo zbog novog zakonodavstva, manje upotrebe sredstava za zaštitu bilja i gnojiva suočeni s brojnim izazovima. Vidjeli smo kako nam ova biološka sredstva mogu pomoći da poljoprivreda ostane održiva te da možemo i dalje napredovati u našoj proizvodnji u budućnosti. Prvi dio predavanja će biti posvećen biološkim sredstvima, a drugi o našim poznatim sredstvima za zaštitu bilja od kojih ne odustajemo", istaknula je Mostarčić dajući riječ Draženu Rajnoviću, tehničkom i prodajnom predstavniku za biološka sredstva.

"Ima puno stvari koje još trebamo naučiti o biološkoj zaštiti kroz pokuse i iskustva u praksi. Takva sredstva su inovacije koje dolaze iz prirode i inspirirane su njom. Ona nam pomažu ojačati biljku, bolje crpljenje hranjiva, ishranjenost te povećanje plodnosti tla", istaknuo je Rajnović naglasivši kako se ih se može svrstati u tri skupine: zaštita bilja, biostimulatori i biognojivo. 

Nadopuna zaštiti bilja u konvencionalnoj proizvodnji 

Kaže, kad govorimo o biološkim sredstvima za zaštitu bilja onda mislimo na sredstva koja su prirodnog podrijetla i služe za suzbijanje biljnih bolesti, štetnika i korova. "To ne znači da se Syngenta okreće ekološkoj proizvodnji i napuštamo klasična sredstva za zaštitu bilja", kazao je dodavši da ona služe kao pomoć, nadopuna klasičnoj poljoprivredi kako bi proizvodili više i zadovoljili sve više standard proizvodnje i vrlo su kompatibilna s klasičnom, konvencionalnom proizvodnjom.

Također, objasnio je da su biostimulatori smjese tvari prirodnog porijekla koja služe za podizanje imuniteta biljke te podizanju fizioloških procesa u biljci pa samim time i povećanje prinosa osobito u uvjetima kada je ishranjenost lošija ili deficitarna ili je biljka pod određenim stresom. Biognojiva su pak mikrobiološki preparati koji služe za fiksaciju dušika, ali postoje i sredstva koja poboljšavaju topivost nekih hraniva.

"Syngenta ulaže značajna financijska sredstva i ljudske resurse u ispitivanju i provjeri efikasnosti te mogućnost pozicioniranja u određenim kulturama. Svi ti proizvodi biološkog porijekla su znanstveno provjereni i dokazani kroz mnogobrojna laboratorijska, ali i poljska istraživanja te pokuse", zaključuje Rajnović.

Naime, tehnički tim ove tvrtke ima zadatak sve proizvode kompanije koji dođu u Hrvatsku provjeri na lokalnoj razini kroz pokuse. Član tog tima, agronom Branko Glavaš, sva je biološka sredstva ispitao u nizu pokusa. "Na njih se gleda kroz neku ekološku prizmu ili kao nešto što nam je diktirano iz EU, ali to je, provjereno kroz pokuse, jedan napredak i nadogradnja onoga što smo imali", poručio je. 

Sredstvo koje pomaže u usvajanju dušika

Kada se promatra cijena proizvodnje jedna od najvećih stavki je, kaže on, gnojivo, zatim varijabilne cijene, velika količina, manipulativni troškovi, a od svih gnojiva najkompliciranije je dušično. "Tu vrstu moramo aplicirati vrlo precizno, puno ih trošimo, a ne znamo sa sigurnošću koliko će ih biljka iskoristi i kada", navodi Glavaš te napominje kako su u Syngenti našli način smanjiti količinu dušika i popuniti praznine između potreba usjeva i raspoloživog dušika.

Rješenje je VIXERAN®, mikrobiološki pripravak koji se sastoji se od bakterija koje fiksiraju dušik direktno iz zraka na razini lista i korijena u obliku u kojem ga biljke lako mogu asimilirati. Proizvod je biološkog porijekla na osnovu mikroorganizma Azotobacter salinestris i formuliran je u obliku praha topivog u vodi. Djeluje na list, korijen pa i tlo te ima fleksibilno vrijeme primjene, a s obzirom na to kako je otporan na mraz i temperature već iznad 8°C može se primijeniti u ranoj vegetacijskoj sezoni, ali je isto tako otporan i na visoke temperature do 45°C.

VIXERAN® djeluje na list, korijen pa i tlo

Bakterija iz ovog sredstva aktivira se pri dodiru s vodom i pogoduje mu visoka vlažnost jer ona pomaže u njihovom razmnožavanju. U nepovoljnim uvjetima one stvaraju debelu ovojnicu u kojoj "čekaju" povoljne uvjete za razvoj i kad uvjeti postanu povoljni one se ponovno počnu razmnožavati. Preparat se može primjenjivati u ratarskim i povrćarskim usjevima, voćarstvu kao i za višegodišnje drvenaste kulture. Važno je naglasiti kako se VIXERAN® može miješati s gotovo svim gnojivima i sredstvima za zaštitu bilja, ali treba izbjegavati ona koja sadržavaju bakar i klor.

"Za jedan hektar, prema našim pokusima, potrebna je jedna vrećica od 50 grama s količinom vode koju obično koristite za tu površinu. Ako se ne iskoristi cijela treba ju dobro zatvoriti i čuvati na suhom mjestu jer ju i najmanja količina vode aktivira. Tako spremljena može stajati i do dvije godine. Ovaj soj bakterija fiskira dušik do 60 dana i nakon toga proces opada, a nakon tri mjeseca ga više nema i ne postoji opasnost bilo kakvog utjecaja na okoliš", navodi.

Naravno, bakterija ne može zamijeniti sav potrebni dušik, ali smanjuje potrošnju za 30 do 40 kg/ha što je od 100 do 140 kg KAN-a. "Najbolja primjena u pšenici je od faze busanja do drugog koljenca, a kod kukuruza od 4 do 6 listova", zaključio je Glavaš.

Biostimulatori otklanjaju stres kod biljaka

Dražen Rajnović predstavio je tri preparata iz grupe biostimulatora koji imaju za funkciju pospješiti proces ishrane bilja neovisno o udjelu hranjiva u tom proizvodu radi poboljšavanja svojstava biljke.

"Biostimulatori utječu na učinkovitost iskorištavanja hranjiva, otpornost na abiotički stres, na kvalitativna svojstva biljaka, ali i pospješuju dostupnost hranjiva zarobljenih u tlu ili rizosferi. Kompatibilni su s većinom sredstava za zaštitu bilja i pospješuju samu zaštitu", navodi napominjući kako je upravo stres jedan od većih negativnih učinaka za rast i razvoj bilja te biostimulatori imaju za cilj otkloniti taj stres.

"Biostimulator iz Syngenta portfelja koji smanjuje negativni utjecaj abiotičkog stresa je QUANTIS®, proizvod prirodnog porijekla, nusproizvod fermentacije melase s dodatkom kvasca. Sadrži organski ugljik, aminokiseline, kalij, kalcij i mikroelemente u tragovima", kaže Rajnović navodeći kako se koristi folijarno i može se primjenjivati tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Primjenjuje se u dozi 2 – 3 l/ha u jednoj do dvije aplikacije tijekom vegetacije. Kompatibilan je s većinom sredstava za zaštitu bilja i ako ga se miješa s takvim sredstvima treba obratiti pozornost. Ističe i kako je ovaj preparat, kao i VIXERAN®, provjeren na mnogim regionalnim pokusima.

Na predavanju se okupio velik broj poljoprivrednika

"Drugi biostimulator iz našeg portfelja je MEGAFOL. Također je biološkog porijekla i dobiva se ekstrakcijom biljne mase uz dodatak ekstrakta smeđih algi. Sastoji se od aminokiselina, organskog ugljika, dušika, kalija, a bogat je i proteinima, vitaminima te biomolekulama koje pospješuju vegetativni razvoj", navodeći kako ima vrlo široku primjenu u velikom broju kultura, voćarstvu, povrćarstvu i industrijskom bilju u preporučenoj dozi od 2 do 3 l/ha s jednom do dvije primjene tijekom vegetacije.

"Ove godine na tržište stavljamo još jedan biostimulator ISABION®. On izravno utječe na proces stvaranja bjelančevina i ugljikohidrata zahvaljujući visokoj koncentraciji slobodnih aminokiselina i peptide. Za ovu godinu pozicioniramo ga za specijalne kulture, ali se može koristiti i u ratarstvu" zaključio je. 

Predstavljena ponuda i noviteti

Kako sve ne bi ostalo na inovativnim biološkim sredstvima pobrinuo se Pero Barišić-Jaman koji je predstavio hibride kukuruza koje je Syngenta pripremila za 2024. godinu. Iz FAO grupe 320 na tržištu će i iduće godine biti SY Torino, iz FAO grupe 380 tu je i poznata SY Minerva, ali i novitet na tržištu SY Artos. Iz FAO grupe 400 na tržištu će i dalje biti SY Fabio (420), SY Carioca (450) i SY Milestron. SY Andromeda predstavnik je FAO grupe 590, a novitet je i SY Itaka iz FAO grupe 600.

Kukuruz će i dalje štititi CALARIS® 400 SC, ELUMIS® PEAK®75 WG, ELUMIS® BANVEL®480 S, BANVEL®480 S i još sljedeću godinu LUMAX® u kojemu je 2024. zadnja godina prodaje. "Ne brinite se, bit će u prodaji za proljetnu sjetvu" poručio je prisutnima na predavanju.

Govorilo se i o hibridima za iduću, 2024. godinu 

U zaštiti žitarica tu su standardno dobri FILON® 80 EC i Axial® 50 EC, a pridružio im se i LECTOR® DELTA dok je novitet među fungicidima Amistar Gold uz već poznate ELATUS™ Era i Magnello.

Sjeme hibrida suncokreta predstavio je Saša Dec koji je istaknuo kako su hibridi podijeljeni u četiri kategorije. U konvencionalnoj je SY Nebraska, u Clearfield® NK Neoma, a u Clearfield®Plus SY Michigan CLP, SY Onestar CLP, SY Bacardi CLP te Fergus CLP. Posljednju skupinu Express® predstavljaju hibridi Sumiko HTS i Sureli HTS.

Klimatske promjene i negativni učinci ekstremnih vremenskih uvjeta koji postaju sve češći te sve veći zahtjevi potrošača za smanjenjem uporabe mineralnih gnojiva i sredstava za zaštitu bilja dovoljan su motiv za uvođenje inovacija u načinu poljoprivredne proizvodnje. Biološka sredstva više nisu budućnost nego sadašnjost poljoprivredne proizvodnje. 


Tagovi

Syngenta Biološka zaštitita Zaštita bilja Mirna Mostarčić Dražen Rajnović Pero Barišić-Jaman Saša Dec Branko Glavaš


Autor

Andrija Šarić

Više [+]

Dugogodišnji novinar s bogatim iskustvom u poljoprivredi.


Partner