Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 18.12.2023. 13:00

Tešija vrijeđa i prijeti predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore

Agroklub je u posjedu SMS poruka koje je Ivan Tešija poslao Mladenu Kušekoviću i Mladenu Jakopoviću, nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 6.338
  • 404
  • 1

Ovih dana u Ministarstvu poljoprivrede traju višesatni sastanci s predstavnicima različitih udruga. Na onom održanom prošli tjedan na temu krških pašnjaka, već su se oglasili Hrvatska poljoprivredna komora, a potom i Ivan Tešija ispred Udruge krški pašnjaci, koja je navela 11 zahtjeva Ministarstvu.

Prvotno ih je, kako doznajemo, bilo 14, a tri koja nisu ušla u njihovo priopćenje odnosila su se na smjenu ministrice.

HPK ističe da su na tom sastanku iznesena tri ključna zaključka vezana za podizanje poljoprivrednih potpora na područjima NATURA 2000, zatim oko cijene zakupa pašnjačkih površina Hrvatskih šuma te izgradnje nadstrešnica za stoku.

Što se zaista dogodilo na sastanku prošli četvrtak, za koji Udruga kaže da su s njega izbačeni, provjerili smo s drugim sudionicima.

Vratili se na sastanak bez predsjednika

Na priopćenje Udruge prvi je reagirao Mladen Kušeković, stočar kojeg u tekstu nazivaju poljoprivrednikom iz Zagreba koji dolazi iz autoindustrije i kojemu je poljoprivreda dodatni posao.

Priopćenje Udruge krški pašnjaci

Kušeković slovi kao jedan od agilnijih predstavnika HPK koji prijedloge za revitalizaciju sektora govedarstva na krškim pašnjacima redovno artikulira putem dopisa i prijedloga za izmjenu pravilnika i drugih akata, a uvijek je dostupan medijima za komentar.

Na pitanje što se točno dogodilo na sastanku u Ministarstvu Kušeković odgovara: "Laž je da su izbačeni. Ovako je bilo, a to mogu potvrditi svi sudionici sastanka. Na početku je ministrica pročitala optužbe i nazive kojom nju osobno proziva Udruga krški pašnjaci. Bilo je mučno to slušati. Nakon toga je zamolila gospodina Tešiju, naglašavam, gospodina - da joj se javno pred svima ispriča. Na to je on počeo galamiti da neka se ona njemu i obespravljenim poljoprivrednicima ispriča. Ministrica je odgovorila da ga onda moli da napusti sastanak".

Kada Ivan Tešija nije htio napustiti dvoranu, jer je vidio da njegovi suradnici nemaju namjeru napustiti sastanak, ministrica je ponovila da ga poziva da joj se javno ispriča, nakon čega je ovaj opet sve ponovio.

"Tada ga je po drugi puta zamolila da napusti sastanak. Kada nije htio, ustao je državni tajnik Mladen Pavić te ga ispratio iz dvorane", ispričao je predsjednik Odbora za krške pašnjake HPK, Mladen Kušeković.

S Tešijom i Pavićem izašla su još trojica ljudi, a njih desetak je ostalo na sastanku, jer, kako kaže, su svi došli rješavati svoje pojedinačne, uglavnom nerješive probleme.

Prijetnje SMS-om

Pola sata nakon toga u dvoranu je ušao Mladen Jakopović, predsjednik HPK i otišao do ministrice da joj kaže da na ulazu ispred Ministarstva ima još ljudi koji žele prisustvovati sastanku. Ona se složila da uđu, iako je to izvan procedure jer je potrebna prethodna najava za sastanak.

Ušlo je još desetak ljudi, između njih i ona trojica koji su izašli s Tešijom, uz ispriku da su oni išli samo po papire u auto, kaže Kušeković. Sastanak je nastavljen te je trajao još 2 i pol sata. 

"Zadnjih sat vremena protekao je u pojedinačnim razgovorima ministrice s članovima Udruge o njihovim pojedinačnim problemima, sve bez Tešije" tvrdi Kušeković.

Nakon sastanka Kušeković je primio SMS poruku od Ivana Tešije.

Prenosimo je u cjelosti: "Mater ti je*** smeće jedno, čije prijedloge i zahtjeve kradeš? Stići će te ruka pravde smradu, odgovarat ćeš pred zakonom za ovo". 

Identičnu SMS poruku dobio je potom i Mladen Jakopović.

Kušeković kaže da ima nebrojen broj mailova koje je u proteklih desetak i više godina u svoje ime, a unazad dvije godine i kao predsjednik Odbora za krške pašnjake HPK slao u ministarstvo, te na e-savjetovanja.

"Nije problem što on meni prijeti, nego to što se svi godinama bavimo njegovim lažima i skrećemo pozornost s pravih problemaSve ovo, a i puno više realnijih prijedloga slao sam davno prije nego što je Udruga krški pašnjaci i nastala" kazao je Mladen Kušeković, vlasnik tvrtke Natura Beef d.o.o.

Reagiranje na priopćenje Udruge

Kao reakciju na priopćenje Udruge krški pašnjaci, kojeg je prenio Agroklub, Kušeković nam je poslao dopis, a u kopiju tog e-maila stavio i druge sudionike sastanka održanog 14. prosinca 2023. godine u Ministarstvu poljoprivrede.

Prenosimo ga u cijelosti: 

Vezano na članak pod naslovom "Udruga Hrvatski krški pašnjaci Ministarstvu poljoprivrede podnijela 11 zahtjeva" objavljenom jučer, 17.12.2023.  na portalu Agroklub, šaljem Vam mail iz veljače 2017. godine koji sam i tada slao HPK i ukazivao na probleme u sektoru i predlagao moguća bolja rješenja.

To je vrijeme kada je ministar poljoprivrede bio gospodin Tolušić i to je vrijeme kada gospodin Ivan Tešija još nije znao da će se „baviti“ stočarstvom. Suvišno je i spominjati da na e-savjetovanju koje se održalo sredinom ove godine vezano na Zakon o šumama kojim je moguće popraviti neka sada loša rješenja vezano na problematiku zakupa i korištenja šumskog zemljišta nije bilo niti jednog komentara spomenute Udruge i njihovog predsjednika.

Istovremeno, osobno sam uputio četiri prijedloga od kojih je jedan čak i usvojen, dok sam u jednom od komentara i konstatirao da me čudi da nema niti jednog prijedloga od onih najbučnijih. Pretpostavljam da su oni već imali dogovorena rješenja u direktnom kontaktu s Ministarstvom ... ili su barem tako mislili, što je iz njihovih istupa lako za zaključiti. Naime, oni su uvijek dobivali poseban tretman i prostor za razgovore u Ministarstvu. Zašto, nikada nisam uspio razumjeti.

Nebitno je to i uvrede i prijetnje koje kontinuirano šalje na moj račun. Problem je što se u tekstu objavljenom jučer iznose neistine čak i o sastanku koji je održan u četvrtak, 14.12.2023., dakle prije manje od 60 sati, na kojem je od strane ministarstva i ostalih sudionika bilo prisutno nikad jače izaslanstvo. Ministrica, 3 državna tajnika, Ravnatelji 3 uprave u MPŠ, Ravnatelj APPRRR-a, Predsjednik uprave HŠ, Predsjednik HPK ... nedostajala je samo gospođica Petir i sam premijer, gospodin Plenković.

Dakle, svi gore navedeni, zajedno sa nama uzornim poljoprivrednim proizvođačima (uzimam si potpuno pravo to reći)  smo izloženi teroru pojedinca koji si je uzeo za pravo proglasiti se zastupnikom interesa poljoprivrednih proizvođača sa područja krša. Čovjek čiji je dosje prepun kaznenih prijava, pravomoćnih sudskih presuda i koji na kraju, uopće nije vlasnik poljoprivrednog gospodarstva.

Aplauz ministrici

Kakav ugled uživa među članstvom, bilo je vidljivo da nakon što ga je gospođa ministrica po drugi puta ljubazno zamolila da napusti skup (nije ga izbacila) jer je odbio ispričati joj se (i njezinim svim ranije nabrojenim suradnicima) te nakon što ga je državni tajnik, gospodin Pavić izveo iz dvorane, na njegovu zaprepaštenost samo su tri člana njegove udruge napustila sastanak. Naknadno su se i njih trojica, zajedno sa naknadno pridošlih desetak članova pridružilo nastavku sastanka uz obrazloženje da su "oni samo skočili po papire u auto".

Aplauz koji je gospođa ministrica dobila na kraju sastanka iznenadio je i nju samu, jer mislim da tako nešto nije doživjela u svom mandatu.

Kao što već sam rekao, s puno odluka gospođe ministrice i njezinog tima se ne slažem, smatram da postoje bolja i pravednija rješenja, kritizirao sam i kritizirat ću i dalje, ne samo zbog sebe i zbog svojih osobnih interesa, već zbog stvarne želje da nam svima bude bolje, jer može ili je moglo biti.

Smjer u kojem naša poljoprivredna politika ide i rezultati nisu dobri (brojke ipak to potvrđuju), međutim, za način na koji je vodila sastanak u četvrtak joj skidam kapu. Ako ništa onda zbog toga (jer iskreno sumnjam da će se išta od danih obećanja ostvariti, zašto bi sad ako nisu do sad?), smatram da javnost koga interesiraju te teme zaslužuje znati istinu. Tema "krški pašnjaci" već predugo zagađuje javni, medijski, politički i svaki drugi prostor samo zahvaljujući činjenici što se daje šansa pogrešnim ljudima. Zašto, ne znam. Neka čitatelji procijene sami.

Na kraju molim da se u jednom novom tekstu na istom portalu pruži šansa da se iznese prava istina i već jednom da se zaključi ta priča. Šutnjom samo dajemo prostora za rast pojedincima koje je stvorio isti taj sustav kojega sada ugrožavaju.

Zahvaljujem na razumijevanju i želim iskoristiti priliku svima poslati želju za miran i blagoslovljen Božić, zaključio je Mladen Kušeković u svom pisanom reagiranju redakciji Agrokluba i sudionicima sastanka.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Krški pašnjaci Mladen Kušeković Mladen Jakopović Hrvatske šume Reagiranje Ivan Tešija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).