Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baranjski bećarac
  • 03.06.2024. 16:00
  • Osječko-baranjska, Topolje

Tisuće posjetitelja na Baranjskom bećarcu - ni nevrijeme nije omelo dobru atmosferu

Prvo izdanje festivala Vino i tambure s 14 predstavljenih vinara te Festival tista na kojem se moglo kušati 40 jela govori o veličini i važnosti Baranjskog bećarca. Cilj ovoga susreta je okupiti podunavske Hrvate i prezentirati bogatstvo hrvatske kulturne i enogastro baštine.

Foto: TZ Općine Draž
  • 216
  • 58
  • 1

Baranjski bećarac protekle je tri godina postao mjesto održavanja godišnjeg skupa podunavskih Hrvata. Cilj ovoga susreta je okupiti ih i prezentirati bogatstvo hrvatske kulturne i enogastro baštine, priopćili su organizatori.

Povodom toga održan je ovoga vikenda i prvi festival Vino i tambure gdje se predstavilo 14 vinara iz tri zemlje koji su nudili svoja podunavska vina ispred crkve sv. Petra i Pavla kod Topolja.

Podunavska vina predstavili su Bećaruša, Pinkert, Kolar, Horvat, Szabo, Svijetli dvori, Gerštmajer, Zajec, Martinov, Zlatno brdo, Kusić te vinarija Zvonko Bogdan iz Subotice. Na sajmu su nastupili i hrvatski vinari iz mađarskog dijela Baranje - vinarija Planina iz Mohača i Kovač iz Vršende.

Druženje uz male vinske čaše i zvukove tamburice

"Degustiralo se kao nekada, iz malih vinskih, podrumskih čaša, u spomen na generacije baranjskih podrumara, dok je posjetitelje zabavljao Zvonko Bogdan i 8 tamburaša", istaknuli su iz Turističke zajednice Draž te dodali da veliko nevrijeme i tehnički problemi koji su posljedično nastali nisu utjecali na nastavak koncerta, nego dapače, novonastali ambijent vratio je ljude u neka prošla vremena.

Degustiralo se iz podrumskih čaša

Istog dana u crkvi je otvorena izložba hrvatskog fotografa iz Pečuha Akoša Kolara "Zdravo tilo Isusovo", dok je ispred crkve održana dječja smotra folklora. 

"Novim programom 'Vino i tambure' slavimo generacije baranjskih vinogradara i podrumara. Nekoć je cijela Planina bila u vinogradima, i nema boljeg spomena na ta vremena od druženja uz male vinske čaše i zvukove tamburice", rekao je Filip Golubov, direktor TZ Općine Draž.

Organizatori su istaknuli kako je prvi dan 29. Baranjskog bećarca slavio naborane ruke starih podrumara, a drugi gastro suvenir "tisto", ali i prekrasne narodne nošnje. Moglo se, dodaju, kušati 40 jela na 18 štandova, a gotovo stotinu majstora tista došli su iz Draža, Topolja, Duboševice, Gajića, Karanca, Batine, Piškorevaca, Subotice, Sombora, Berega, Bačkog Monoštora, Otoka, Osijeka i Belog Manastira kako bi prikazali svoje vještine.

Vrijedne ruke majstorica tista

Utrka zaprežnih kola, šokački vašar...

Posjetitelji su mogli kušati brojne forme šokačke tjestenine kao što su trganci, taške, lokšice, čikovi, lepurice, valjuške, gomboce, rezanci, taranu te čuvene zavezance. Degustirali su se zaboravljeni recepti poput ovčjeg i guščjeg paprikaša ili suve ribe i krompa. Na meniju je bila riba, divljač, guska, ovca, pijetao ili za vegetarijance jela s grahom, graškom, koprivama, krumpirom, kupusom, a ljubitelji slatkog uživali su u kombinacijama s pekmezom, makom, orasima, višnjama i to u glinenim posudama.

Tog dana održala se i utrka zaprežnih kola, dok su se na šokačkom vašaru mogli kupiti domaći proizvodi i tradicionalni suveniri kao što su bunjevačke slike od slame te motivi s baranjskim šokačkim vezom. Održana je i smotra folklora na kojoj je nastupilo 11 KUD-ova iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, BiH te Austrije. Bećarac je završen svečanom misom zahvalnicom i smotrom pučkog pjevanja "Marijo, svibnja kraljice" te kako to priliči kolom ispred crkve. 

Konji i zaprežna kola spremni za utrku

Inače, organizatori ovog događaja su KTM Baranjski bećarac, Općina Draž, Turistička zajednica općine Draž, Osječko-baranjske županija i Karašicka Republika uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice Hrvatske matice iseljenika te Turističke zajednice Osječko-baranjske županije. 


Fotoprilog


Tagovi

Baranjski bećarac Vino i tambure Filip Golubov Festival tista Zvonko Bogdan Podunavska vina


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.