Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbor za poljoprivredu
  • 22.07.2024. 18:00

Tko će sjediti u Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta sljedećih četiri godine?

Odbor za poljoprivredu je nakon višemjesečnih prosvjeda farmera postao sve važniji. Koje zemlje imaju svoje članove i ima li među njima poljoprivrednika?

Foto: Shutterstock/ID stock photography
  • 232
  • 22
  • 0

Službeni sastav novog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj pri Europskom parlamentu (AGRI) potvrđen je prošli petak, 19. srpnja. Prvi sastanak, na kojem će biti imenovani predsjednik i dopredsjednici održat će se u utorak, 23. srpnja. 

Odbor uključuje 49 članova Parlamenta, dakle jednoga više u odnosu na 48 u prošlom mandatu. Kako piše Euractiv, od ovoga se sastava i mandata očekuje više političke akcije. Naime, trebala bi mu predsjedati članica ekstremno desne skupine Europskih konzervatvaca i reformista (ECR), odnosno češka zastupnica u Veronika Vrecionová, koja je bila koordinatorica skupine u AGRI-ju tijekom mandata 2019.-2024. 

Nazivaju je najiskusnijom članicom ECR-a za poljoprivredna pitanja, a bila je izvjestiteljica o novim pravilima EU-a za genetski modificirane usjeve. 

Najviše talijanskih europarlamentaraca

Kada je riječ o broju članova, u AGRI-ju će najviše biti talijanskih europarlamentaraca - devet punopravnih članova i šest zamjena. Uglavnom dolaze iz Europske pučke stranke desnog centra (EPP) te stranke Socijalisti i demokrati (S&D). 

Hrvatska bez zastupnika u EU Odboru za poljoprivredu, za ribarstvo zaduženi Bartulica i Zovko

Nakon višemjesečnih prosvjeda poljoprivrednika diljem Europske unije, AGRI ima sve veći politički značaj te je privukao mnoge članove EP-a. Tako je francuska europarlamentarka Valérie Hayer, predsjednica liberalne skupine Renew Europe obećala da će poljoprivreda biti prioritet njezina mandata u Bruxellesu. 

Među njima je i mađarski Péter Magyar (EPP), glavni suparnik premijera Viktora Orbána i čelnika novostvorene stranke Tisza.

U AGRI-ju će sjediti i španjolski krajnje desni youtuber Luis "Alvise" Pérez koji je prema pisanjima medija na svom Telegram kanalu s preko 350.000 pratitelja tijekom prosvjeda u Španjolskoj pozvao na nasilne akcije protiv policije.

Ima li u Odboru poljoprivrednika?

Najmanje 12 punopravnih članova i dvije zamjene imaju iskustva u poljoprivredi. Među njima su EPP-ova francuska europarlamentarka Céline Imart, koja se bavi ratarstvom i sindikalistica je dok je nizozemska zastupnica Jessica van Leeuwen, članica Poljoprivrednog građanskog pokreta (BBB) specijalizirana za uzgoj svinja i mliječnih krava. 

Što je o poljoprivredi rekla nova, a stara predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen?

Nova ekstremno desna grupa Patriots for Europe (PfE) okuplja francusku uzgajivačicu ovaca Valérie Deloge i mađarskog farmera Balázsa Győrffyja.

Koliko je važno u idućih četiri godine sjediti u AGRI-ju, dokazuje i izjava liberalke Valérie Hayer koja nije poljoprivrednica, ali sebe opisuje kao  "kćer, šogoricu i sestru farmera". Njezina stranačka kolegica Elsi Katainen je agronomkinja i vlasnica farme mliječnih krava. 

I Zeleni se imaju čime pohvaliti, s čak tri punopravna člana koji se bave ekološkom poljoprivredom - Thomas Waitz iz Austrije te Martin Häusling i Cristina Guarda iz Njemačke. 

Dakle, od 27 država članica EU, njih 15 imat će punopravne članove u AGRI-ju, odnosno njih 18 zamjene u ovom sve važnijem Odboru pri Europskom parlamentu. 


Tagovi

Odbor za poljoprivredu Europski parlament AGRI Članovi Prosvjedi poljoprivrednika Predsjednik


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB