Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Objašnjenje definicije
  • 04.01.2024. 10:30

Tko je aktivni poljoprivrednik i kako se računa ekonomska veličina gospodarstva?

Kako se izračunava standardni ekonomski rezultat te što ako podaci nisu na Jedinstvenom zahtjevu ili JRDŽ-u? Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dala je pojašnjenje ovih pojmova.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 4.395
  • 301
  • 0

Znate li kako se računa ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva i status aktivnog poljoprivrednika? Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dala je pojašnjenje i veze ova dva pojma.

Naime, Strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. definirane su intervencije te uvjeti prihvatljivosti koje korisnici potpora moraju ispuniti kako bi ista bila isplaćena.

Kako objašnjavaju, aktivni poljoprivrednik definiran je kao fizička osoba upisana u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čiji je standardni ekonomski rezultat veći od 3.000 eura, u skladu sa Zakonom o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, odnosno fizička i pravna osoba upisana u Upisnik poljoprivrednika u skladu s Pravilnikom o Upisniku čiji je standardni ekonomski rezultat veći od 3.000 eura. Nadalje, aktivnim se smatraju svi poljoprivrednici koji su u prethodnoj godini primili izravna plaćanja u iznosu manjem od 5.000 eura.

Kako se izračunava standardni ekonomski rezultat?

Odredbe o definiranju aktivnog poljoprivrednika iz Strateškog plana prenijete su u Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu te se odnose na sve intervencije proizvodno vezanih i proizvodno nevezanih izravnih plaćanja te za intervenciju 71.01. Plaćanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima.

Za potrebe Pravilnika, ističu, ukupni SO (Standardni ekonomski rezultat) poljoprivrednog gospodarstva, izražen u eurima, Agencija izračunava temeljem podataka o prijavljenim površinama iz Jedinstvenog zahtjeva i podataka o broju životinja u JRDŽ na dan 1. listopada 2023. godine.

Kalkulator za informativni izračun ekonomske veličine gospodarstva može se preuzeti na web stranici Ministarstva poljoprivrede kalkulator za izračun EVPG, a uputu za primjenu EVPG kalkulatora možete pronaći na poveznici vodič za izračun EVPG.

"Standardni ekonomski rezultat predstavlja jediničnu novčanu vrijednost proizvodnje određenog poljoprivrednog proizvoda izraženu u proizvođačkim cijenama na pragu poljoprivrednog gospodarstva koja ne uključuju potpore i poreze", pojašnjavaju iz Agencije.

Što ako podaci nisu na Jedinstvenom zahtjevu ili JRDŽ-u?

Dodaju kako se ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva (EVPG) iskazuje kao standardni ekonomski rezultat utvrđen prema metodologiji Europske unije za utvrđivanje tipologije poljoprivrednika u skladu s odredbama Provedbene uredbe Komisije (EU) br. 2015/220, odnosno predstavlja zbroj jediničnih novčanih vrijednosti proizvodnje svih proizvoda jednog poljoprivrednog gospodarstva.

Također, ako podaci o poljoprivrednim resursima za izračun ekonomske veličine gospodarstva nisu sadržani na Jedinstvenom zahtjevu ili JRDŽ-u, nositelj je u obvezi dostaviti podatke o resursima, kao i potpisanu Izjavu o posjedovanju tih poljoprivrednih resursa podružnici Agencije za plaćanja.


Tagovi

APPRRR Aktivni poljoprivrednik Ekonomska veličina JRDŽ Isplata potpora Standardni ekonomski rezultat


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.