Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Burza Agro
  • 21.10.2013. 08:10

Tko je Ivan Novak?

Tko je Ivan Novak i kolika je vjerodostojnost projekta burze poljoprivrednih proizvoda?

  • 1.501
  • 154
  • 0

Ivan Novak, osnivač prve burze poljoprivrednih proizvoda pod nazivom Burza Agro Osijek, došao je čak iz Pribislavaca u Međimurju kako bi slavonskim poljoprivrednicima predstavio svoju ideju. Naime, već godinama se gospodin Novak, za kojeg se može reći da je osoba nejasnih namjera, pokušava dokazati kao uspješan poljoprivrednik, ali i kao zagovornik dobre strategije poljoprivredne proizvodnje. Prema riječima njegovih sumještana svojedobno je Novak bio poznat kao uzgajivač peradi, trkaćih konja, proizvođač mlijeka te energetskih napitaka, ali i kao samoprozvani pokretač osnivanja Hrvatske poljoprivredne komore.

Novak je na prvoj osnivačkoj skupštini svoje utopističke agro burze, od poljoprivrednika navodno skupio 16.000 kuna za kotizaciju, iako se na web stranici Burze navodi iznos od 7.600 kn. Pri tome je izrazio žaljenje što na skupu, poljoprivrednika nije bilo više od 100, pa bi tada vjerojatno skupio i više. Pitanje je, jesu li njegove namjere čiste ili je ovo samo još jedan lažni prorok u nizu, koji je odlučio svoj put prema gore, osigurati uz pomoć i ovako nezadovoljnih hrvatskih poljoprivrednika. U prilog tome, ide i činjenica da je gospodin Novak prikupio novac od poljoprivrednika za ulagački kapital bez prisutnosti javnog bilježnika ili bilo kakve službene evidencije. Još jedno zanimljivo pitanje je, zašto je prešao tako dalek put iz Međimurja, u srce Slavonije, a da poljoprivrednike u Međimurju, o osnivanju prve agro burze, nije ni izvijestio. Da ne govorimo o tome, kako predstavnika navedenih banaka i burzi s kojima surađuje, na skupu nije ni bilo. Sve nas to navodi na isti zaključak.

No, iako su neki već čuli priče o mogućoj prijevari, ipak su pristali sudjelovati u Novakovom projektu, jer kako kažu, "..mnogi su nas već izvarali, pa može i on". Matija Brlošić, iako je aktivno sudjelovao na osnivačkoj skupštini, ogradio se od toga da Poljoprivredna komora ima bilo kakve veze s osnivanjem Burze Agro, a za Glas Slavonije je izjavio “Od takve burze, na žalost, neće biti ništa, a mi ćemo u HPK-u na osnivanju legalne poljoprivredne burze ubuduće poraditi mnogo više”. Mnogi su se poljoprivrednici, s njime i složili. "Da je nešto sumnjivo, pokazuje i sama činjenica da, iako je Novak Međimurac, seljaci iz Međimurja o osnivanju burze nisu imali nikakvih saznanja.“

Novak je naveo kako je ovakve optužbe i očekivao, jer smatra da iza svega stoje veliki otkupljivači, pošto njima ne odgovara osnivanje poljoprivredne burze koja bi riješila i problem niskih otkupnih cijena i skladištenja proizvoda, u korist poljoprivrednika. No, s obzirom da dotični već ima jednu kaznenu prijavu od strane Porezne uprave, o čemu se provode izvidi zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. Kaznenog zakona, pitanje je kolika je vjerodostojnost cijelog ovog projekta. U svakom slučaju, previše pitanja - premalo odgovora.


Tagovi

Ivan Novak Burza Matija Brlošić Zabrana Kapital Vjerodostojnost Otkupljivači