Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 19.10.2023. 15:00

Tko još navodnjava u listopadu i zašto?

Manjak oborina doveo je do problema suhe zemlje koja se teško obrađuje, a sjetva i sadnja su upitne.

Foto: Depositphotos/branex
  • 291
  • 26
  • 0

Klima se mijenja i donosi promjene u svijet poljoprivrede. Prije je bilo nezamislivo navodnjavati u listopadu, ali je to postala stvarnost u talijanskoj regiji Romagni, objavljuje FreshPlaza.

Nema vlage u zemljištu

Količina kiše u rujnu je ondje smanjena za 65 posto, dok su istovremeno tijekom prve dekade listopada temperature prelazile 30°C, što je 10 do 12°C više od prosječne. Zadrugari iz Romagne zabrinuti su s obzirom na predstojeću sjetvu ozimog povrća.

"Nedostatak vlage u tlu ometa pravilan rast biljaka", kaže Stefano Patrizi iz zadruge Legacoop Romagna. Kada je u pitanju voćarska proizvodnja, posljedice abnormalnih temperatura se osjećaju u cijeloj Italiji. Ističu da su posebno pogođeni jabuka i kivi, kod kojih je došlo do smanjenja prinosa, a plodovi su lošije kvalitete, kasne u dozrijevanju, imaju lošu obojenost, manje su veličine, skloniji nastanku ožegotina.

Sjetva je upitna, kao i presađivanje. Vlage u tlu nema, a klijanje, nicanje i ukorjenjivanje posađenih biljaka ovise o njoj. Povećan je rizik od gubitka usjeva na velikim površinama i opstanka proizvodnje u 2024. godini.

Navodnjavanje - jedino rješenje

U ovakvim uvjetima je otežana predsjetvena priprema, sama sjetva, ali i uništavanje korova. S obzirom na nedostatak oborina neki uzgajivači su već počeli s navodnjavanjem, dok se drugi pripremaju.

U zadruzi posvećuju veliku pažnju ovom problemu i nedavno su organizirali sastanak s ekonomistima, meteorolozima i agronomima. Trenutne studije koje prate se fokusiraju na stvaranje sorti otpornih na sušu i provode tehnološke mjere za poboljšanje stanja vode u zemljištu, mjerenje parametara biljaka, korištenje poljoprivrednih metoda koje troše manje resursa i kontroliraju izlaganje suncu. Nove opcije su skupe i potrebno je obaviti eksperimente u srednjoročnom razdoblju.

Paolo Lucchi, predsjednik organizacije, kaže da su spremni implementirati inovativna rješenja kako bi jamčili održivu budućnost, ali im je potrebna podrška institucija, koje moraju ponovo uspostaviti čvrstu vezu sa znanošću i sveučilištima.


Tagovi

Italija Suša Zalijevanje Navodnjavanje Sjetva ozimog povrća Nedostatak padalina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.