Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza tla
  • 13.05.2017. 10:30

Tlo je kiselo i siromašno humusom, analize nužne

Kvalitetna analiza tla se odražava i s boljim prinosom.

  • 8.196
  • 408
  • 0

Svaki usjev prirodnim putem iznese dio hranjiva iz tla, koja se sljedeće godine treba nadoknaditi gnojidbom. Kako bi poljoprivrednici bili sigurni u stvarno stanje i sastav zemlje, preporučena je analiza tla.

Profesor s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, dr. sc. Milan Mesić, tvrdi da su u Hrvatskoj još uvijek različiti pristupi spomenutoj aktivnosti. Tako se u istočnom dijelu Lijepe Naše analiza češće radi nego u ostalim krajevima, zbog blizine osječkog Zavoda za tlo.

Preporuke za gnojidbu i analiza bi trebale biti češće

"U ostatku Hrvatske to i nije tako dobro. Općenito bi trebalo povećati količinu analiza i preporuka za gnojidbu i primjenu vapna. U kontekstu fizike tla, trebalo bi tu istražiti zbijenost i ostale elemente za plodnost tla. Treba bolje urediti sustav", tvrdi Mesić.

Mladi poljoprivrednik iz Kaptola, Alen Humski, analizu tla primjenjuje već 10 godina. Njegova obitelj bavi se povrtlarstvom i ratarstvom na 90 hektara stoga žele biti sigurni u što ulažu, kakva je zemlja i u količinu očekivanog prinosa.

90% poljoprivrednika ne radi analizu tla

"Kod nas, 90% poljoprivrednika to još uvijek ne radi. Analiza tla je jedna velika nepoznanica među ratarima i povrtlarima. Što se tiče kiselosti tla i samom humusu mogu reći da je strašno siromašno. Sama kiselost ili pH je 3.5 do 4 što je jako loše. Tlo je siromašno humusom iz razloga što danas sve manje ima stoke i stajskog gnoja", rekao je Humski.

Tijekom analize tla uzimaju se uzorci zemlje s različitih površina i šalju se u laboratorij. Kao i u većini djelatnosti postoje povoljniji i skuplji postupci, ovisno o lokaciji i kvaliteti. Prema riječima našeg sugovornika, kvalitetna analiza tla se odražava i s boljim prinosom.

Kisela tla u Hrvatskoj

"Uzimamo uzorke zemlje s različitih lokacija i šaljemo u laboratorij na analizu. To se definitivno odražava na samu proizvodnju. Zemlja mora imati u sebi nekakva svojstva da biljka može normalno funkcionirati", tvrdi Humski.

U Hrvatskoj su tla dosta kisela i na nekima od njih biljke ne uspijevaju bez primjene vapna kojim se podiže pH vrijednost.

Visoka količina organskih gnojiva

"Takvih tala u Hrvatskoj ima dosta. Ono se dosta zakiseljuje primjenom visokih količina organskih gnojiva primjenom gnojovke. To je kontekst problema koji u Hrvatskoj postoji i struka ga rješava, ali on zahtjeva i sistematski pristup praćenja promjena pri čemu u Hrvatskoj nije jednako znanje o tom problemu", rekao je Mesić.

Važnost kalcizacije

Jedna od mjera za smanjenje kiselosti je i "kalcizacija tla". Obavlja se dodavanjem materijala koji u visokom postotku sadrže kalcij, element neophodan za rast i razvoj biljaka.

"Kalcizacija tla se mora raditi postepeno da ne bi stvorili kontra efekt. Moramo imati nekakav redoslijed i proces, primjerice dva hektara po godini. Tako se to odražava na zemlju i podiže pH na optimalnu vrijednost od 6 do 7", pojašnjava Humski.

Humusnost tla se smanjuje

Zbog intenzivne obrade, primjene uskog plodoreda, mineralne gnojidbe i neodgovarajuće organske gnojidbe smanjuje se humusnost tla. Šumska tla koja nisu obrađivana, u pravilu su 40 do 60% bogatija humusom od poljoprivrednih površina što je iznimno bitno za strukturu vode i ostale elemente plodnosti.

"Kod nas se sadržaj humusa smanjuje od istoka prema zapadu, tako da tla na istoku imaju najveću količinu humusa. Na zapadu je to manje, 1,5 do 2%. Za poljoprivredne kulture, s obzirom na mineralno gnojivo, obradu i agrotehniku koju danas koristimo to ne znači puno sada, ali to znači u kontekstu klimatskih promjena i opće plodnosti tla", zaključio je Mesić.


Tagovi

Analiza tla Laboratorij Gnojidba


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...