Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržišno natjecanje
  • 11.09.2013.

Tommy u snažnom usponu, Konzum i dalje dominira

Premda još uvijek najveći promet i tržišni udio ima Konzum, u ovoj godini nastavljen je trend smanjivanja njegove dominacije čime se smanjuje i asimetrija tržišta.

Foto: www.jatrgovac.com
  • 366
  • 32
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je provela istraživanje tržišta distributivne trgovine na malo mješovitom robom, za 2012. godinu. Istraživanje je provedeno na uzorku od 55 poduzetnika koji prema ostvarenom prihoda predstavljaju značajne sudionike na tržištu. Zahvaljujući rastu tržišnih udjela glavnih konkurenata u 2012. smanjena je razlika između Konzuma kao nacionalnog tržišnog lidera i njegovih konkurenata.

Vodećih deset trgovaca na malo zajedno su ostvarili prihod od 24,6 milijardi kuna, što je povećanje od 3,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada su isti poduzetnici imali prihod od 23,7 milijarde kuna. Četiri poduzetnika bilježe prihod veći od dvije milijarde kuna (Konzum, Plodine, Lidl, Kaufland), a devet poduzetnika ostvarilo je prihod veći od jedne milijarde kuna.

Tommy je ujedno, među promatranim trgovcima, zahvaljujući preuzimanju dijela Kerumovih trgovina, imao i uvjerljivo najveći skok prihoda u 2012. Lidl i Kaufland su zajedno, kao članice Schwarz grupe, najjači Konzumov konkurent u Hrvatskoj. Promatrano pojedinačno, Plodine su kao i 2011., najveći Konzumov konkurent. Značajka tržišta je veliki broj konkurenata različite tržišne snage, pri čemu veliki trgovački lanci odnosno prvih pet poduzetnika (Konzum, Plodine, Lidl, Kaufland, Mercator) čine oko 60 posto te su na sličnoj razini kao i u 2011. godini. Premda još uvijek najveći promet i tržišni udio ima Konzum i u ovoj godini nastavljen je trend smanjivanja njegove dominacije čime se smanjuje i asimetrija tržišta.

Poduzetnik

Udjel na tržištu u %

Konzum

25 - 30

Plodine

05 - 10

Lidl

05 - 10

Kaufland

05 - 10

Mercator

05 - 10

Tommy

05 - 10

Spar

< 5

Billa

< 5

Dinova Diona

< 5

Studenac

< 5

Foto: www.jatrgovac.com


Tagovi

Tommy Konzum Tržište Konkurencija