Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2025
  • 03.10.2024. 16:00

TotY 2025: Predstavljen Landini Trekker 4 s i bez kabine uz mehaničku transmisiju

Ovaj finalist u kategoriji specijaliziranih traktora ima mehaničku transmisiju s kombinacijom kabine s gumenim gusjenicama i bez kabine s metalnim gusjenicama za povećanje produktivnosti u teškim uvjetima rada.

Foto: Željko Barač
  • 129
  • 41
  • 0

Argo tractors, talijanski holding u vlasništvu obitelji Morra, na vinskom je imanju u blizini Reggio Emilie 25. rujna prezentirao Landinijev traktor Trekker 4 u dva dijela. Prvi je bio teoretskog tipa dok je drugi bio praktičnog u vinogradu.

Landini u ovogodišnjoj utrci za titulu traktora godine TotY ide s dvije izvedbe voćarsko-vinogradarskih traktora: s kabinom s gumenim gusjenicama te bez kabine s metalnim gusjenicama, finalistom u kategoriji "Best of specialized".

cs
Model s kabinom s gumenim gusjenicama

Ovaj finalist dolazi u pet izvedbi snage motora:

  1. model 085: 55/75/375 kW/KS/Nm
  2. model 095: 66/90/378 kW/KS/Nm
  3. model 105: 70/95/400 kW/KS/Nm
  4. model 110: 75/102/410 kW/KS/Nm
  5. model 120: 82/112/420 kW/KS/Nm

Motor je izveden kao 2,9 litarski sa 4 cilindra uz turbopunjač sa naknadnim hlađenjem zraka "aftercooled". Ovaj motor udovoljava najviše standarde emisije ispušnih plinova "Stage V". Intervali servisa su svakih 1.000 odrađenih radnih sati, a može koristiti biogoriva tzv. "100% compatible with HVO biofuels".

Upravljanje pomoću dvije poluge

Transmisija ovog finalista je mehaničke izvedbe (sinkronizirani mjenjač) s radnim "creeper" i transportnim "overdrive" brzinama 16 prema naprijed i 8 unazad. Ovaj mjenjač osigurava minimalnu brzinu od 0,3 km/h "creeper" i maksimalnu brzinu od 15 km/h "overdrive" pri vožnji unaprijed dok je ista pri vožnji unazad 1,5 km/h (minimalna) i 12,2 km/h (maksimalna).

vasc
Oba modela prezentirana su na vinskom imanju u blizini Reggio Emilie u Italiji

Upravljanje se obavlja uz pomoć dvije poluge koje su smještene ispred sjedala rukovatelja umjesto upravljača. Skretanje se obavlja na način da se desna ili lijeva gusjenica zakoči povlačenjem poluge dok se druga pokreće i obavlja radnju.

Započeo je izbor traktora godine - TotY 2025! Šest je kategorija, a 21 nominirani

Hidraulični uređaj je izveden s pet utičnica od kojih su tri standardne, jedna je "kick out" i jedna je "float". U uređaju se nalazi "trimple pump" kapaciteta 56+28+28 l/min, kapacitet od 57 l/min je već dostupan pri 1.500 okretaja motora u minuti. Priključno vratilo može biti izvedeno s 540/540E ili 540/1000 uz izvedbu servo potpomognutog priključnog vratila. Maksimalna nosivost na donjim polugama hidrauličnog podiznog uređaja je 4.500 kg.

Onemogućen ulazak prašine

Kabina/okvir traktora osigurava rukovatelju više radnog prostora, njen pod je 100 posto izoliran, smanjena je razina buke, onemogućen je ulazak prašine te je rukovatelj toplinski izoliran. Redizajnirane su pogonske i radne poluge u skladu s ergonomskim zahtjevima. Konstrukcijsko rješenje za smanjenje negativnog utjecaja mehaničkih vibracije izvedeno je sjedalom rukovatelja (pneumatsko ogibljenje) i ogibljenjem kabine/okvira s četiri "hydro silentblock". Kabina je opremljena filterom 4 kategorije što osigurava visoku zaštitu rukovatelja.

wcs
Vozač je u traktoru toplinski izoliran, a i onemogućen je ulazak prašine

Traktor je opremljen full led rasvjetom. Nadalje, na njemu se nalazi generator električne struje snage 10 kW napona 48 V sa sustavom za upravljanje energijom "PMS" koji je razvijen u suradnji s tehničkim timom Argo tractors i proizvođačem priključnih strojeva "Clements".

Na testiranju u vinogradu s priključnim uređajem koji je napajan navedenim generatorom struje utvrđeno je da broj okretaja priključnog stroja nije ovisio o broju okretaja motora traktora.

Više fotografija s prezentacije pogledajte u galeriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Trekker 4 Landini Argo tractors Tractor of the Year Toty Voćarsko-vinogradarski traktor Traktor s gusjenicama Specijalizirani traktor


Autor

Željko Barač

Više [+]

doc.dr.sc, član žirija TotY izbora i predsjednik Katedre za eksploataciju, ergonomiju i održavanje poljoprivredne tehnike na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

maca čuva usjeve #RuralFoto #Životinje