Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fendt
  • 20.05.2024. 13:30

Traktor godine Fendt 728 privlači poglede na Poljoprivrednom sajmu

Ilija Prelić iz Inter Agrar-a je objasnio zbog čega je Fendt 728 vario odnio titulu traktora godine za 2023. godinu.

Foto: Đorđe Lalić
  • 425
  • 61
  • 0

Pobjednički traktor godine - agilni i snažni Fendt-a 728 vario predstavila je tvrtka Inter-Agrar na novosadskom Sajmu poljoprivrede. Ovaj stroj sedme generacije ima 303 konjske snage, a  jedna od bitnijih prednosti je mala potrošnja u usporedbi s drugima te kategorije.

Komercijalist iz Inter Agrara Ilija Prelić kaže da ovaj model krasi potpuno novi motor iz AGCO Power grupacije od 7,28 litara koji se nalazi na samo dva modela 726 i 728 koji je ujedno i najsnažniji u seriji.

"Model koji je izložen je u najboljoj - profi plus opremi, što znači da ima i navigaciju, sve moguće hidraulične elektroizvode, ugibljenje kabine, pneumatsko prednje ugibljenje mosta. Opremljen je i s vario grip sustavom kojim se regulira tlak guma iz kabine", rekao je Prelić i dodao primjer da se, kada je u transportu, gume mogu napumpati na 2,3 bara.

Prelić objašnjava zašto je ovaj traktor - traktor godine

Kada radi na polju, tlak se spusti na jedan bar kako bi se povećala površina prianjanja na zemlju, što dovodi i do manjeg zbijanja. 

Mjenjač s posebnim sustavom

Inženjeri Fendt-a kao da su sve svoje ideje sklopili u jedan oklop, jer je i mjenjač s posebnim sistemom. Postavljen je tako da regulira posebno prednju, a posebno zadnju osovinu. Transmisija je u standardu vario, ali pored prednjeg mosta koji ima vlastiti sustav, postoji posebna pumpa za zadnji prijenos snage.

"Pri skretanju, čim se kotači zakrenu uključi se i prednja vuča. Pored toga što mu ova izvedba mjenjača daje veći kut skretanja, to mu osigurava i okretljivost, ali i univerzalnost jer može obavljati razne poslove. Od najtežih - oranja i podrivanja, pa da prskanja, špartanja, sjetve i drugih poslova gdje je potreban agilniji traktor."

Presudila je okretljivost

Okretljivost je jedna od najbitnijih vrlina ovog traktora, a Prelić navodi da je baš to ono što ga odvaja od konkurencije.

"Jako je okretan, a to je zbog toga što je motor tako konstruiran da mu je karter sužen, pa kotači mogu napraviti veći kut", otkrio je naš sugovornik.

Okretljivost i mala potrošnja najveće vrline

Iako izloženi model nije iza opremljen s izvodom za visoki protok hidraulike, može se naručiti i to. Prelić navodi da ne postoji stroj koju ne može pokrenuti svojim elektromotorom.

Cijena traktora u ovoj, najboljoj opremi, čuli smo u Novom Sadu, je 292.000 eura + PDV.


Tagovi

Fendt Vario Ilija Prelić TotY Traktor godine Protok hidraulike


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner