Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine 2024
  • 19.11.2023. 16:30

Traktor godine Xerion 12.650 Terra Trac osmišljen za najzahtjevnije radove povlačenja

Unatoč ogromnoj snazi koja mu je na raspolaganju i ogromnim dimenzijama, vrlo je jednostavan za rukovanje, a osim toga, odlikuje ga i najveća kabina od bilo kojeg premium traktora, istaknuli su iz Claasa

Foto: Claas
  • 422
  • 81
  • 0

Učinkovitost, udobnost, povezanost i održivost - upravo je to presudilo kod međunarodnog žirija izbora za Traktor godine da nagradi novi Xerion 12.650 Terra Trac iz Claasa u glavnoj kategoriji ove renomirane nagrade, pobijedivši tri druga konkurenta.

S Xerionom, Claas je već 25 godina jedan od tehnoloških pokretača u proizvodnji velikih traktora. Novorazvijena serija Xerion 12 sa snagom motora do 653 KS lansirana je u ljeto 2023.

Ističu kako koncept ovog traktora niske brzine motora 2.0 razvija najveći okretni moment do 3.100 Nm pri 1.300 okretaja, CMATIC kontinuirano varijabilni prijenos s maksimalnom brzinom do 40 km/h, radnom hidraulikom pri niskom broju okretaja motora s protokom do 537 l/min, novorazvijenim trokutastim gusjenicama Terra Trac i nenadmašnim pogledom na sve strane iz kabine ovjesa u četiri točke, koja ima najveći prostor od bilo kojeg premium traktora, također je jedna od jedinstvenih značajki stroja. Tu je i njegova ekstremna nosivost te precizno upravljanje zahvaljujući kontinuiranom okviru s dvije upravljačke osovine.

Vrlo jednostavan za rukovanje

Dodaju kako je zahvaljujući svojoj uravnoteženoj raspodjeli težine 50:50 ova serija apsolutni stručnjak za teške radove povlačenja u svim rasponima brzina - bilo s kultivatorom, tanjuračom, plugom, airseeder-om ili prikolicom.

ds
Traktor je apsolutni stručnjak za teške radove povlačenja (foto: Claas)

"Unatoč ogromnoj snazi koja mu je na raspolaganju i ogromnim dimenzijama, vrlo je jednostavan za rukovanje, zahvaljujući posljednjoj generaciji CMATIC kontinuirano varijabilnog prijenosa (…) s četiri mehanička raspona i uz pomoć CEMOS sustava temeljenog na unosu informacija s jasnim prednostima u pogledu performansi i potrošnje goriva", naglasili su iz žirija.

"Učinkovitost vuče uvijek je bila čvrsto usidrena u DNK naših traktora", rekao je Martin von Hoyningen-Huene, direktor tehnologije Claas Grupe i voditelj traktorske jedinice te dodao kako se posebno ističe svojim konceptom pogona na sva četiri kotača s beskompromisno učinkovitim i prilagođenim tlu prijenosom vuče.

Najveće priznanje za 25. obljetnicu Izbora za traktor godine

Dodao je da su preuzeli dobro poznate snage koje cijene kupci Xeriona iz cijelog svijeta, dalje ih razvili i kombinirali s više od 25 godina razvoja i iskustva u proizvodnji Terra Traca u snažan, uvjerljiv sveukupni koncept. "Činjenica da Xerion, čije postojanje osobno dugujemo Helmutu Claasu, sada prvi put dobiva Toty nagradu u svojih 25. godina dodjele, veliki je uspjeh za cijeli razvojni tim", zaključio je.

cs
Jan-Hendrik Mohr, Jan-Willem Verhorst, Johannes Weisbrodt, Ingo Kirchbeck, Martin von Hoyningen-Huene i Matthias Mummee (foto: Claas)

Serija uključuje dva modela, 12.590 i 12.650, koji se proizvode za globalno tržište u verzijama Terra Trac i Trac na kotačima u glavnoj Claasovoj tvornici u Harsewinkelu. Mercedes-Benz šestocilindrični motori od 15,6 l odobreni su za rad s hidrogeniranim biljnim uljima (HVO) - svi novi strojevi također se u tvornici pune održivim gorivom proizvedenim iz otpada.

Najsuvremenije ugradbene i vanjske značajke za digitalnu poljoprivredu ne samo da omogućuju automatizirano upravljanje, kontrolu sekcija, varijabilnu stopu i automatsko dokumentiranje, već i optimizaciju performansi stroja i procesa s CEMOS-om.

Od kraja 2024. serija će također biti još povezanija zahvaljujući novom Claas connectu, koji će pružiti osnovu za daljnji razvoj prema visokoj automatizaciji radnih procesa, pa čak i autonomiji, najavili su iz tvrtke.


Tagovi

Traktor godine 2024 Tractor of the year Toty 2024 Serija Xerion 12 Xerion 12.650 Terra Trac Traktor gusjeničar


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...