Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • e-Zakup
  • 06.12.2023. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Transparentnija i brža dodjela državnog zemljišta? Ministarstvo predstavilo e-Zakup

Aplikacija pridonosi otvorenosti, transparentnosti i jasnoći prema cjelokupnoj javnosti te će se ubrzati natječaji, istaknula je ministrica Vučković.

Foto: Ž.R.Kristić/G.Gazdek
  • 2.868
  • 235
  • 1

"Aplikacija e-Zakup donosi ubrzanje i pojednostavljenje procedure raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem pri čemu je težište stavljeno na pojednostavljenje postupaka raspisivanja natječaja od strane lokalne samouprave“, rekla je ministrica Marija Vučković na jučerašnjem predstavljanju ovog digitalnog rješenja.

Ono, naglasila, je pridonosi otvorenosti, transparentnosti i jasnoći prema cjelokupnoj javnosti te će se ubrzati natječaji, doprinijeti digitalizaciji zemljišne politike, poljoprivrede, unaprjeđenju rada i znanja, ali i povezati ne samo zemljišne nego i stočarske baze te isto tako oni koji gospodare zemljišnim, vodnim i šumskom resursima.

Pojednostavljeno popunjavanje prijava 

Pojašnjeno je i da se niz aktivnosti koje je do sada lokalna samouprava provodila papirnato, na najviši mogući način digitalizira dok se potencijalne pogreške prilikom kreiranja natječaja za zakup ili prodaju zemljišta svode na minimum.

"Naši poljoprivrednici dobivaju jasne smjernice pri čemu smo u najvećom mogućoj mjeri nastojali pojednostaviti popunjavanje prijave, a osobito ispunjavanje gospodarskog programa čije je ispravno popunjavanje od iznimne važnosti jer se po istom prati provedba budućeg ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta“, istaknuo je načelnik sektora za poljoprivredno zemljište Igor Miodrag.

Iz Ministarstva su naveli i da se treći segment programskog rješenja odnosi na evaluaciju zaprimljenih prijava odnosno rangiranje istih. Naime, svaki prijavitelj na natječaj, sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ima rok od 30 dana za ispravak ili dopunu svoje prijave.

"Tridesetog dana od objave javnog poziva, prijava koja je potpuna se zaključava, a dostavljena dokumentacija na osnovu koje prijavitelj ostvaruje bodove na natječaju, trajna je i nepromjenjiva", dodaju dalje. 

Ističu i da se bilo koji dionik procesa (jedinice lokalne samouprave, Ministarstvo poljoprivrede ili prijavitelj) prijavljuje u programsko rješenje e-Zakup putem sustava e-Građani čime se podiže razina transparentnosti procesa kreiranja natječaja odnosno prijave prijavitelja na isti.

"U cilju ubrzanja postupka raspolaganja, programsko rješenje obvezuje kreatora natječaja bilo da je to lokalna samouprava ili Ministarstvo, da izrađuje nacrt ugovora o zakupu ili prodaji u samom programskom rješenju", napominju.

U fazi testiranja

Rekli su i da će se pristup sustavu omogućiti i županijskim državnim odvjetništvima koji sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu daju mišljenje na nacrt ugovora o zakupu ili prodaji s ovlastima uvida u svaku prijavu ili pojedinačni dokument, a "sve kako bi pozitivno mišljenje mogli izdati u zakonom propisanom roku od 30 dana."

Aplikacija je u fazi testiranja te je u tijeku edukacija jedinica lokalne samouprave koji su prvi korisnici i nastavit će se s edukacijom svih poljoprivrednika.


Tagovi

E-Zakup Državno poljoprivredno zemljište Ministarstvo poljoprivrede Aplikacija Digitalizacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".