Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU poljoprivreda
  • 23.09.2023. 15:00

Tri rješenja za EU poljoprivrednike nudi Ursula von der Leyen - a što s vukovima?

Ursula von der Leyen je govoreći u Parlamentu o viziji EPP-a ponovo istaknula kako poljoprivredu i poljoprivrednike ne smijemo uzeti zdravo za gotovo te ponudila tri rješenja koja bi im trebala pomoći

Foto: Depositphotos/izanbar/screenshot
  • 928
  • 91
  • 1

"I danas želim odati počast našim poljoprivrednicima i zahvaliti im što nam svakodnevno osiguravaju zdravu hranu, nešto što smo skloni uzeti zdravo za gotovo" , izjavila je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen ovaj tjedan govoreći u Europskom parlamentu o viziji Europske pučke stranke (EPP) za poljoprivredni sektor. 

"Suočavate se s ogromnim izazovima zbog nestabilnosti cijena roba, rastućih ulaznih troškova i klimatskih promjena. Stoga ne čudi da je sve manji broj mladih koji se odlučuju za posao u poljoprivredi", nastavila je nudeći tri rješenja - prvo su podaci, drugo digitalna infrastruktura i treće, nove genomske tehnike.

Sateliti, internet i nove genomske tehnike 

Kaže kako je u Europi mnoštvo podataka o stanju tla, zahvaljujući satelitskim sustavima, ističe, svjetske klase. Pojasnila je kako je kvaliteta tla vidljiva i iz svemira te možemo mjeriti njegovo zdravlje, vlažnost i sposobnost upijanja vode. "Ali ove informacije su uglavnom neiskorištene. Stoga smo odlučili ovu golemu količinu znanja učiniti dostupnom europskim poljoprivrednicima. To je snažan poticaj za usvajanje visokotehnoloških rješenja koja će uštedjeti novac i inpute, posebice vodu", naglasila je. 

Istraživanje o korištenju satelitskih tehnologija u domaćem agraru

Odmah se nadovezala na korištenje podataka, što nije moguće ako korisnici nemaju brzu internetsku vezu. Naime, digitalni prijelaz zahtijeva infrastrukturu, poput podatkovnih kabela i 5G tehnologije, a to, kako znamo, nije uvijek dostupno izvan velikih gradova. Von der Leyen je kazala kako je prije četiri godine samo 15% naših ruralnih područja imalo pristup brzom internetu, a sada je, zahvaljujući velikim ulaganjima ono do 40%. "Ovo je bitno za mlade inovatore koji žele unijeti nova digitalna rješenja u poljoprivredni sektor."

Kao treće rješenje vidi u znanosti koja razvija nove usjeve otpornije na bolesti ili klimatske promjene. "Možete dobiti bolju žetvu, s manje vode i manje pesticida. Zbog toga smo iznijeli prijedlog o novim genomskim tehnikama. Europa je globalni lider u inovacijama. Svoj tehnološki napredak ćemo staviti u službu naše poljoprivrede", poručila je. 

Istaknula je kako su poljoprivrednici među glavnim žrtvama klimatskih promjena, više nego itko u Europi. Posebno se osvrnula na situaciju s velikim elementarnim nepogodama u Španjolskoj, Grčkoj, Italiji, Sloveniji. 

Prijetnja velikih predatora 

"Postoji još jedan problem do kojeg nam je jako stalo. Onaj gdje su dijalog – i vaš doprinos – ključni za rješavanje rizika: govorim o velikim predatorima i prijetnji koju oni predstavljaju našim životinjama. Poljoprivrednici već godinama govore kako sve veći broj vukova u nekim područjima predstavlja opasnost za stoku i ljude", precizirala je te dodala da kako bi identificirali područja u kojima vukovi predstavljaju veći rizik za lokalne zajednice, moraju čuti mišljenje poljoprivrednika.  

Otkrila je da će lokalne udruge i vlasti imati priliku podijeliti informacije, specifičnu situaciju i probleme kako bi se na pravi način upravljalo ovim divljim životinjama.  

Da zaštiti prirode, ali... 

I za kraj, ali ne manje važno, ponovila je poruku s iz nedavnog govora o stanju Unije, a to je da opći cilj zaštite prirode i bioraznolikosti ostaje isti. "Ali mi možemo i hoćemo pronaći ciljana rješenja kako bismo zaštitili vaša sredstva za život."

"Duboko sam uvjerena da poljoprivreda i zaštita prirode mogu ići ruku pod ruku. Ali moramo razmotriti izazove s kojima se poljoprivrednici suočavaju. Tako da možete nastaviti jamčiti prehrambenu sigurnost u Europi i u budućnosti", zaključila je. 

Njezin govor u cijelosti možete pročitati putem ove poveznice.

Lakše je bez Timmermansa? 

Na ovom je događanju čelnik EPP-a, Manfred Weber rekao da će biti lakše postići dogovore o reformama održive poljoprivrede sada kada šef Zelenog dogovora Frans Timmermans više nije na dužnosti, piše Politico.

Frans Timmermans dao ostavku - tko preuzima europski Zeleni plan?

Naime, ta su se dva čelnika više puta sukobljavali u Europskom parlamentu. Dok je Timmermans na svojevrstan način bio radikalan kada je riječ o zaštiti prirode i provedbi Zelenog plana, Weberova skupina desnog centra borila se protiv novih pravila EU-a za obnovu degradiranih prirodnih područja. 

"Želim biti vrlo jasan, s odlaskom Fransa Timmermansa postoji atmosfera u kojoj ljudi vide šansu da se svi aspekti Zelenog plana mogu temeljiti na sadržaju, u poštenoj raspravi", rekao je Weber na tiskovnoj konferenciji te dodao da je važno pridobiti poljoprivrednike da podrže promjenu koja je pred nama, a ne da ih se plaši. 

Podrška udruženja Copa-Cogeca 

Obraćanje i najavu otvaranja dijaloga su pozdravili i u krovnom europskom udruženju poljoprivrednika Copa-Cogeca te poručuju kako su spremni doprinjeti. 

"Ipak, čekamo dodatne pojedinosti o okviru ovog plana, koji bi trebao biti dio priprema za budući ZPP. Kako bismo izbjegli polarizaciju, moramo se odmaknuti od ideoloških rješenja i ciljeva, činjenično sagledati posljedice političkih inicijativa te koristiti znanstveno utemeljene procjene učinka", naglasili su nadajući se da će strateški dijalog započeti analizom politika Zelenog plana te da će svi novi prijedlozi biti podložni procjeni izvedivosti i proračuna. 


Tagovi

Ursula von der Leyen Sateliti u poljoprivredi EPP Internet u ruralnim područjima 5G tehnologija Nove genomske tehnike Prehrambena sigurnost Vukovi u Europi Manfred Weber Frans Timmermans Zeleni plan Copa Cogeca


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.