Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kazneno djelo
  • 05.10.2023. 14:20

Troje već uhićeno: Prali novac za nepostojeće smokve na 900 tisuća kvadrata?

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu provodi hitne dokazne radnje u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom protiv četiri osobe

Foto: Depositphotos/Gaibru_Photo
  • 611
  • 109
  • 1

Protiv četiri osobe provode se hitne dokazne radnje zbog sumnje da su počinile kaznena djela subvencijske prijevare i pranja novca. Pokrenuo je to Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom.

Naime, kako je priopćio EPPO, osumnjičeni su navodno prali novac iz natječaja "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva", koji je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Udio sufinanciranja projekta sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj je 85 posto.

Kako doznaje Novi list, tvrtku koja je od države dobila u zakup poljoprivredno zemljište osnovao je službenik Općine Dubrovačko primorje i odmah ju prebacio na riječku poduzetnicu Vanju Gnjidić koja se nalazi u fokusu Ureda europskog javnog tužitelja zbog muljanja s EU subvencijama za poljoprivredu.

Riječ je o oko dva milijuna eura?

Ugovor o zakupu, pišu, odnosio se na preko 900.000 kvadrata zemljišta, na lokacijama Topolo, Visočani i Majkovi Gornji, a potpisan je 3. svibnja 2017. 

Riječ je navodno o subvencijama u iznosu od oko dva milijuna eura, a upitno je je li tvrtka uopće zasadila više tisuća stabala voćki za koje je te subvencije dobila. U tijeku su pretresi kuća i poslovnih prostora, objavili su. 

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.

Inače, navedeni je ured neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a.


Tagovi

Kazneno djelo Uhićene osobe Prijevara EPPO Ured europskog javnog tužitelja Smokve Bademi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja