Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poharana polja
  • 23.07.2024. 09:00
  • Varaždinska, Donje Vratno

Tuča ih pogodila šesti put, pitanje je hoće li spasiti sjeme, a odšteta? Od lani niti cent

Za svoje bučino ulje Josip Žmegač i ove je godine dobio zlatnu medalju, a nedavno sudjelovao i na predavanju o njemu u Stuttgartu. Otvorila su mi se nova tržišta, a onda je u samo desetak minuta uništen sav moj trud, kaže

Foto: I. Čolaković/J. Žmegač
  • 171
  • 0
  • 1

U samo desetak minuta olujno nevrijeme, koje je pogodilo vinički kraj 13. srpnja, uništilo je najveći dio uroda buča na imanju poznatog proizvođača bučinog ulja Josipa Žmegača iz Donjeg Vratna.

"Činilo se da će ovo biti odlična godina, već dugo nisu tako dobro rasle i napredovale, a onda nas je pogodila tuča. Veličine loptice za golf potpuno je uništila više od 80 posto nasada buče. Neće mi ostati ništa, jer je uništila i provodnice, a plodovi koje je oštetili sada su počeli truliti", kaže poznati proizvođač koji je za svoje ulje primio niz međunarodnih i domaćih nagrada za kvalitetu.

Nada se da ovoga ljeta više neće biti tuče i da će uspjeti sačuvati barem manji dio uroda na nekih 80 ari, kako bi imao barem koštice za sadnju sljedeće godine.

"Ova je godina izgubljena", naglasio je.

Stradali i višegodišnji nasadi 

U kratkom, ali intenzivnom nevremenu stradale su i druge kulture na području Vinice, Vratna i Petrijanca na varaždinskom području. Svjestan je, kaže, da je poljoprivreda 'tvornica pod vedrim nebom', no ovakve oluje s tučom sve su češće.

"Dugo se bavim uzgojem buča, ali ne pamtim godinu u kojoj nas je, od veljače do sredine srpnja, tuča pogodila već šest puta", ističe. 

Gdje je udarila tuča tu ulja biti neće, kaže Josip (Foto: arhiva J. Žmegača)

Napominje da ih je nekada, dok se protiv tučonosnih oblaka borilo s raketama, bilo manje, a led sitniji i nije prouzročio takve štete. U ovom nevremenu jako su stradali i višegodišnji nasadi, vinogradi i voćnjaci, pa će štetu na prinosima imati i u sljedeće dvije, tri godine.

Josip Žmegač: Kada bučino ulje uspijete prodati Austrijancima, kao da ste Kinezima prodali rižu

"U posljednje se vrijeme sve češće pitam ima li uopće smisla baviti se poljoprivrednom proizvodnjom", revoltiran je. Tuča je najviše pogodila dijelove katastarske općine Vratno, a ni deset dana od nevremena još nije proglašena elementarna nepogoda.

"Nikakvu pomoć ni podršku nismo dobili ni od naše općine. Gdje je udarila tuča tu ulja biti neće", opisuje nam dodajući da mu se nekada čini da njegova i egzistencija obitelji ovisi tek o pukoj sreći. Parcele s jedne strane ceste su potpuno uništene, a samo nekoliko metara dalje ostale su netaknute.

"Bolje bi bilo da sam gnoj kojim sam gnojio buče prodao. Manje bih radio, a zaradio bih više", rekao je ovaj poznati proizvođač bučinog ulja.

Tuča ih pogodila i lani, odštete još nema

Rješenje problema sa sve češćim olujnim nevremenima Josip Žmegač ne vidi ni u osiguranju nasada.

"Tuča nas je pogodila i prošle godine, a ja još uvijek nisam dobio ni centa od osiguravajuće kuće", upozorava navodeći i da su zbog sve većeg rizika od tuče ove godine više premije, te se odlučio policu osiguranja sklopiti s drugom osiguravajućog kućom.

Dodaje i da su mu zalihe bučinog ulja pri kraju pa će biti prisiljen otkazati ugovore o plasmanu što znači da će izgubiti dio tržišta za koje se borio niz godina. Za svoje ulje i ove je godine dobio zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi Alpe - Adria, a nedavno sudjelovao i na predavanju o bučinom ulju u Stuttgartu.

"Otvorila su mi se nova tržišta, a onda je u samo desetak minuta uništen sav moj trud", opisuje situaciju dodajući da bi, i da nije bilo ovakve štete, teško izgurali ovu godinu jer su svi ulazni troškovi značajno viši, a cijene proizvoda nisu dizali.

Pitanje je hoće li se uspjeti oporaviti

Posljednjih godina puno se je ulagalo u kvalitetu i promociju bučinih ulja u Varaždinskoj županiji, a sada je proizvodnja ozbiljno ugrožena zbog tuče koja je pogodila baš ovaj kraj u kojem je najviše i najkvalitetnijih proizvođača. Ulja će ove godine u ovom kraju biti znatno manje, što znači i da će njegova cijena biti viša.

"No, glavno je pitanje hoćemo li se uspjeti oporaviti, nastaviti proizvodnju i ponovo se vratiti na tržišta za koja smo se borili godinama", poručio je Josip Žmegač, proizvođač šampionskog bučinog ulja iz Donjeg Vratna.


Fotoprilog


Tagovi

Josip Žmegač Uzgoj buča Bučino ulje Tuča Štete


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo