Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice suše
  • 01.08.2023. 18:00

U Francuskoj se ne smiruju bitke za vodu

Zbog izgradnje akumulacija se sukobljavaju poljoprivrednici i ekološki aktivisti, intervenirala je policija. Očekuju se još žešći sukobi.

Foto: TW/hawthorn_ghost
  • 852
  • 122
  • 0

Borba za vodu se rasplamsava u Francuskoj. Lokalni poljoprivrednici patroliraju oko rezervoara vode u Mauzé-sur-le-Mignon, u zapadnoj Francuskoj, kojeg čuvaju nadzorne kamere, reflektori, čelična vrata i ograde od bodljikave žice, piše Politico.

Akumulacija duboka 10 m sadrži oko 240.000 kubičnih metara vode, što je dovoljno da se napuni oko 100 olimpijskih bazena.

Žestoki sukobi

Voda je sve traženiji resurs u regiji koja je pogođena sušom, a navedena akumulacija bila je poprište žestokih sukoba poljoprivrednika i ekologa. U ožujku su prosvjedi kod rezervoara za vodu u obližnjem Sainte-Solineu doveli do sukoba s policijom u kojima su stotine ozlijeđenih, a dvije osobe u komi. Oko 30.000 ljudi se sukobilo s 3.000 policajaca. Očekuje se da će biti još prosvjeda.

Vlada nastavlja s planovima izgradnje još akumulacija, dok se zemlja suočava s upozorenjima na sušu. Planirano je ukupno 16 rezervoara u Deux-Sèvres području s ukupnim troškom od 76 milijuna eura, od čega je oko 70 posto financirano iz javnih sredstava. Predviđena je izgradnja do 2025. godine, a očekuje se da će skladištiti oko 6,2 milijuna kubičnih metara vode godišnje.

Sukobi s policijom Foto: TW/JaimeLesPaysans

S jedne strane s poljoprivrednici koji tvrde da su im rezerve vode neophodne za usjeve. S druge strane su ekološki aktivisti koji kažu da prekomjerno crpljenje vode šteti okolišu i da bi trebali prestati uzgajati usjeve koji zahtijevaju vodu, poput kukuruza. Službeni podaci pokazuju da se za poljoprivrednu potrošnju koristi do 45 posto vode, međutim u nekim područjima to se penje i do 90 posto tijekom sezone.

Najavljuju desetodnevni marš za Pariz

Rasprave o utjecaju ovakvih akumulacija se nastavljaju. Izvjestitelji UN-a su kazali da javna sredstva treba masovno preusmjeriti na potporu i razvoj praksi koje zadržavaju vodu u tlu. Yoann Le Roy, hidrogeolog koji radi za ured koji upravlja Marais Poitevin, močvarnim područjem, tvrdi da rezervoari vode nisu proizveli vidljive negativne utjecaje na lokalni ekosustav. Ističe i da je utjecaj na bioraznolikost daleko teže procijeniti, što je među glavnim brigama zelenih aktivista.

Zbog restrikcija vode situacija se ne smiruje. Vlada nastoji suzbiti prosvjede. Reporttere navodi da je suđenje trojici aktivista, koji su prosvjedovali u Saint-Solineu, trajalo 7 h. Jedan od sudionika je osuđen na godinu dana zatvora.

Sljedećeg mjeseca krenut će desetodnevni marš od Saint-Solinea do Pariza, gdje će aktivisti svoje brige iznijeti vlastima za upravljanje vodama i poljoprivrednim zadrugama. Upozoravaju da se mora staviti moratorij na mega bazene širom zemlje i pozivaju na pravičnu podjelu vode i poljoprivredu koja štiti tlo, podzemne vode i vodotokove.

 

 


Tagovi

Francuska Voda Suša Sukobi za vodu Akumulacija vode Rezervoar vode


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB