Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gumiimpex - GRP
  • 13.09.2024. 16:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

U interesu je svakog poljoprivrednika imati dobru traktorsku gumu

Osim guma, među kojima su i traktorske, tvrtka Gumiimpex - GRP u ponudi ima i gumene podne obloge pogodne za sve grane stočarstva. O čemu se radi i koja je njihova prednost provjerili smo na ovogodišnjem sajmu u Gudovcu, gdje su redovan izlagač.

Foto: Karolina Rastija
  • 1.639
  • 134
  • 0

Da se na sajmu u Gudovcu uistinu može naći kompletan poljoprivredni asortiman dokazuje i tvrtka Gumiimpex - GRP sa sjedištem u Varaždinu, koja ovdje izlaže već osmu godinu. Oni, naime, iz svog asortimana nude kompletnu liniju guma za automobile, kamione, putnička i industrijska vozila te traktore.

"Proizvodimo i više od sedam tisuća različitih gumeno-tehničkih proizvoda, obavljamo usluge gumiranja velikih posuda i valjaka i sustavno se razvijamo praćenjem novih tehnoloških dostignuća", otkrili su nam u tvrtki Gumiimpex - GRP.

Ističu kako nude jednog od najvećih svjetskih proizvođača guma BKT koji pokriva oko 4 tisuće različitih dimenzija, od malih kosilica do velikih traktora.

Što znači izabrati dobru gumu?

Budući da se bliži vrijeme jesenskih radova u polju, obrade tla, sjetve i ostalog, naglašavaju da je kod održavanja što dužeg vijeka guma potreban pravilan tlak u njima. "Ona bez tlaka nema nosivosti i ako nije napumpana sukladno opterećenju, radni vijek se bitno smanjuje", poručuju dodajući kako kod premalog pritiska dolazi do prevelikog uvijanja bočnica, a kod prevelikog dolazi do veće potrošnje u središnjem dijelu i sabijanja tla što je štetna posljedica u poljoprivredi.

Upitali smo ih kada je pravo vrijeme za zamjenu guma, a odgovor je da se to prvo uoči vizualnim pregledom odnosno kad padne ispod četvrtine profila. "U interesu svakog korisnika je da ih promijeni na vrijeme jer u protivnom kod pogonskog stroja dolazi do velikog proklizavanja i potrošnje energije", istaknuli su. Traktor, kažu, može jednu brazdu od sto metara odraditi u 32 okreta kotača, a ako ima loš profil može u 40, a to je čisti gubitak energije. Stoga je u interesu korisnika da ima na strojevima novije i dobre gume jer to znači i uštedu goriva.

Kod biranja gume, savjetuju da je važno da ona ima dobar grip te odgovarajuću nosivost za upotrebu koja se koristi. Za to bi se, naglašava, trebalo posavjetovati sa stručnjacima, vulkanizerima, te njima kao distributerima. "U svakom slučaju, tvrdimo da je BKT guma standardne visoke kvalitete i da je dobra za krajnje korisnike."

Jedini u Hrvatskoj rade mehaničku reciklažu otpadnih guma, a radi se o ekološki prihvatljivom procesu gdje se one melju i usitnjavaju do najsitnijih granula, što je izuzetno važno u očuvanju prirode.

Prednost gumenih obloga na farmama

Osim guma, u proizvodnom programu imaju više vrsta gumenih podloga koje se postavljaju u farme goveda, svinja te konjske bokseve. Najviše su se do sada usredotočili na problematiku kod goveđih farmi. "Tu se pojavljuje više problema. U objektima gdje nema adekvatne podloge dolazi do ozljeđivanja goveda (skliski podovi). Drugi problem je proizvodnja mlijeka te tov junica", rekli su nam.

Više je vrsta gumenih podloga 

Smatraju kako zastupljenost ovakvih podloga na našim farmama nije toliko velika iz razloga što ljudi premalo znaju kolika je ustvari korist ovih gumenih ploča. Dosada su to većinom bile velike farme koje se bave tovom i proizvodnjom mlijeka. Jedan od dodatnih faktora zašto su takve podloge postavljali je i subvencije koje je država davala za humani uzgoj životinja. Pravilnom edukacijom i suradnjom s drugim institucijama moglo bi se, kažu, dosta toga postići i približiti svim farmerima.

Naglašavaju kako je bitna prednost ovih podloga da se životinji pruži humaniji tj. prirodniji smještaj. "Kroz praksu i povratne informacije farmera kod kojih su takve podloge postavljene, vide se dodatni benefiti." Obzirom da su u farmama većinom goveda na betonu, tu se događa da na se tvrdoj podlozi životinja ne može dovoljno opustiti i u tom "grču" je lošiji napredak. Jedan od razloga su i klizave površine koje su se vremenom "izlizale" tj. skinuta je gornja gruba površina betona. Tu dolazi dosta do padova i teških ozljeda goveda.

"Sve gumene podloge su protuklizne i takve mogućnosti su svedene na minimum", navode te ponavljaju, da dok je govedo ne neprirodnoj tvrdoj podlozi, manja je i produktivnost prilikom proizvodnje mlijeka. Kod tova junadi na gumenim površinama kraći je rok tovljenika. U oba slučaja nema ozljeđivanja "papaka" što opet smanjuje troškove veterinara. "Kod tovljenika smo primijetili da su životinje puno mirnije, tj. nakon hranidbe leže na gumenim površinama."

One se mogu čistiti na više načina. Kod nas postoje farme koje imaju u "blatnim hodnicima" tzv. "scraper" za čišćenje. To je ralica koja se sama uključuje i čisti hodnik. Ova tvrtka nudi gume koje su prilagođene tome tipu farme. Na nekima se objekti čiste ručno ili imaju ispod podloge tzv. "upojne grabe" tako da su i to načini kojima su se prilagodili.

Sve gumene podloge su protuklizne

Kako se gumene podloge postavljaju?

Pojašnjavaju da se prilikom pregleda i izmjere objekta podloge moraju prilagoditi situaciji na terenu. Neki objekti imaju betonske gredice s otvorima kroz koje prolazi mokraća i izmet tako da tu ima dosta posla prilikom izmjere i izrade programa kojima se mora prilagoditi situacija. "U takvim prilikama, naša ekipa izlazi na teren i radi izmjeru. Kod nekakvih jednostavnijih situacija gdje je potrebno izmjeriti samo dužinu i širinu, tu vlasnici sami šalju potrebne dimenzije."

Što se tiče samog postavljanja, kod većih objekata je preporuka da to odrade djelatnici Gumiimpexa, dok za manje farme, vlasnici to mogu postaviti i sami. Kod konjskih bokseva čak niti nije potrebno fiksirati podlogu jer se one nakon nekog vremena mogu izvaditi te počistiti površina ispod njih. "Svi objekti koji su izmjereni i ucrtani kod nas imaju prednost kod eventualnog oštećivanja pojedine podloge", poručuju dodajući da svaka ima svoju oznaku i ako se nekim slučajem dogodi nekakvo oštećenje, prema oznaci na ploči naprave novu i kupac si može samo tu podlogu zamijeniti.

Posjetite ih na ovogodišnjem 31. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu gdje će također izlagati i zaštitne gumene obloge koje prema namjeni dijele na Gumifit, Gumiplay i Gumifloor.

Ova tvrtka ima dva veća servisa u Varaždinu i Zagrebu, ali po svim županijama imaju svoje poddilere koji prodaju njihove proizvode i gdje možete izvršiti montažu guma. Za više informacija obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Gumiimpex - GRP Traktorske gume Reciklirane gume Gumene podne obloge BKT gume Bjelovarski sajam Zamjena traktorskih guma


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Gumiimpex - GRP

Pavleka Miškine 64c, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: +385 42 404 500, e-mail: info@gumiimpex.hr web: https://gumiimpex.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moj galebe
#RuralFoto #Životinje