Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parlamentarni izbori
  • 15.04.2024. 10:30

U izbornoj utrci čelnici su poljoprivrednih udruga, ali i prošlogodišnjih prosvjeda

Danas još pričamo o politici, sutra šutimo, a preksutra glasanje.

Foto: AK grafika*
  • 699
  • 32
  • 0

Ivan Tešija, Tomislav Pokrovac, Slavimir Brkić, Milenko Bilić, Agica Ferić, Miroslav Kovač, Krešimir Kuterovac te Robert Hadžić, dio su poljoprivrednika koji su ušli u (pred)izbornu utrku.

Svatko od njih itekako je poznat agrarnoj javnosti s obzirom da je riječ o istaknutim proizvođačima, stručnjacima, čelnicima udruga, ali i organizatorima prosvjeda koji su obilježili kraj prošle godine.

"Premda ne volim politiku i političare, morao sam se kandidirati jer je ova Vlada uništila hrvatsko selo i seljake te treba hitno zaustaviti sulude zakone i pravilnike koji će još više uništiti nas i naša sela", ističe predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci, Ivan Tešija, kandidat liste građanske inicijative Javno dobro za 9. izbornu jedinicu. 

Kaže, sve ono što je bilo normalno, sada je postalo zabranjeno. "Zabranjuju nam držati blago, brati kuke i šparoge, peći rakiju, motikom obrađivati zemlju, proizvoditi sir, srdele i inćune na tradicionalan način, zabranjuju svinjokolju, zabranjuju nam legalno na kućnom pragu prodavati meso, mlijeko i suhomesnate proizvode, štite vukove i poskoke, a još malo i zabranit će nam praviti vino", nabraja što ga je nagnalo na ulazak u političku utrku. 

Akteri prošlogodišnjih prosvjeda

Na listi stranke Republika u 5. izbornoj jedinici je Tomislav Pokrovac, čelnik Stožera za obranu sela i jedan od organizatora prosvjeda svinjogojaca koji je trajao punih 16 dana. Kako kaže, izuzev HDZ-a protiv nijedne druge nema ružnu riječ, no odlučio se za Republiku jer je "mlada i neiskvarena stranka". 

"Svinjogojstvo moramo vratiti na početnu točku od pojave afričke svinjske kuge", ističe Pokrovac navodeći da je i ideja koju planiraju provesti osnivanje burze roba kojom bi se olakšala prodaja domaćih proizvoda. Ujedno, da bi se onima koji se žele baviti poljoprivredom to i omogućilo te ljudi ostajali na selu, ističe da treba mijenjati Zakon o poljoprivrednom zemljištu. 

Anketa: Za koga ćete glasati na Parlamentarnim izborima u srijedu, 17. travnja?

Milenko Bilić, koji je uz Pokrovca bio među glavnim organizatorima prosvjeda, u 5. je izbornoj jedinici kandidat Domovinskog pokreta. 

U istoj izbornoj jedinici je i Agica Ferić, ali kao kandidatkinja HSS-a na listi koalicije "Rijeke pravde“. Ova uzgajivačica crnih slavonskih svinja, ali i koordinatorica prosvjednog punkta u Novoj Gradišci poručuje da je pokazala nekoliko puta da se ne boji stati ispred bilo koga. 

"Mogu samo reći - čovjek s terena zna problematiku seljaka, a to sam ja!", navodi dodajući da zna što znači vruće vode se napiti i kako je krvavo zarađeni kruh pojesti.

Milenko Bilić, Agica Ferić i Miroslav Kovač (Foto: Ž.R.Kristić, arhiva A. Ferić i M. Kovača)

Također u 5. izbornoj jedinici je i kandidat stranke Odlučnost i pravednost Miroslav Kovač, poznati magistar znanosti agronomije, suautor knjige Boj za živo selo, jednostavno (jer bogata je doista biografija) stručnjak koji je objavio 100-njak stručnih radova, knjiga, brošura i tekstova, pretežno na temu govedarstva.

U izbornoj utrci, ali u susjednoj 4. izbornoj jedinici je Slavimir Brkić poznati ratar te dopredsjednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprvredne komore. Kandidat je Socijaldemokrata čiji je i član Savjeta za poljoprivredu odnosno kako kaže, jedine stranke koja je izradila reformu poljoprivrednog sustava i to baziranu na realnim i provedivim mjerama.

Izdvojili smo ključne stavove stranaka i koalicija o hrvatskoj poljoprivredi, evo koji su

Poznati voćar Robert Hadžić, kako smo već i predstavili je na čelu ove godine osnovane Agrarne stranke i nositelj liste za 1. izbornu jedinicu, a Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja, kandidat je stranke Republika u 7. izbornoj jedinici.

Svakog od njih, glasate li za listu na kojoj su, možete i zaokružiti na glasačkom listiću te im "pogurati" ulazak u Sabor. Riječ je o preferencijalnom glasanju, što je sustav u kojem osim mogućnosti zaokruživanja liste imamo pravo i zaokruživanja određenog kandidata s iste. 

Naslovna fotografija*: Ž.R. Kristić, V. Stapić, arhiva S. Brkića


Tagovi

Parlamentarni izbori Izbori 2024 Poljoprivrednici na listama Ivan Tešija Tomislav Pokrovac Robert Hadžić Krešimir Kuterovac Agica Ferić Slavimir Brkić Milenko Bilić Miroslav Kovač


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda