Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalcizacija
  • 13.10.2023. 10:30

U kalcizaciju se ne ulaže dovoljno - zašto je važna?

Nitko nije javno izgovorio da kako će porasti humus ako sijemo biljke za povećanje plodnosti u tla kiselih reakcija, a one same za svoj rast i razvoj traže tla neutralnih reakcija, upozoravaju iz tvrtke Omya International.

Foto: Depositphotos/modfos
  • 1.899
  • 192
  • 0

Ova je proizvodna godina poljoprivrednicima bila iznimno teška. Borbe s klimatskim promjenama i ekonomskim problemima zasigurno su uzele danak. Međutim, nova sezona je pred vratima i treba se za nju dobro pripremiti.

"Većina razmišlja o sjetvi bez ili s minimalnim ulaganjem. No, treba spomenuti da su protekle godine bile bolje proizvodne i ekonomske pa se dobit ulagala u kupovinu zemlje i nabavu mehanizacije, što je opravdano da bi se postigla veća konkurentnost", kažu nam iz tvrtke Omya International.

Međutim, ističu da su primijetili da je u tom periodu izostalo ulaganje najvažniji resurs, a to je tlo koje nije neiscrpno. "Među ulaganjima koja su izostala zasigurno je kalcizacija koja je jedna zanemarena mjera, a kojom se postiže jako puno", ističu.

Kako kažu, njome se poboljšava mehanička i kemijska struktura tla, povećava mikrobiološka aktivnost, pospješuje kvaliteta i zdravstvena ispravnost usjeva.

"Nažalost, pala je na dno pažnje i prioriteta, a kao bazna mjera zaslužila je povećanu pozornost", navode. Kao primjer navode da poljoprivrednici obavljaju zelenu gnojidbu kako bi povećali organsku tvar tla. "Ali nitko nije javno izgovorio da kako će porasti humus ako sijemo biljke za povećanje plodnosti u tla kiselih reakcija, a one same za svoj rast i razvoj traže tla neutralnih reakcija", upozorili su iz ove tvrtke.

Testiranje na pšenici u Veliškovcima

Omya, kao kompanija svake godine provodi testiranja diljem svijeta na različitim kulturama, a protekle su napravili neovisno testiranje na pšenici na proizvodnim površinama tvrtke Poljoprivredni Centar, Veliškovci.

Izvor: Pest Pro

"U našem testiranju došli smo do odličnih rezultata u protekloj proizvodnoj godini. Upotrebom Omya Calciprilla postigli smo povećani prinos, hektolitar i protein kod pšenice", kažu nam iz ove tvrtke.

Kako dodaju, ono što stalno govore je da o kalcizaciji treba razmišljati na drugačiji način nego u prošlosti. "Ona nije mjera gdje će se povećom dozom tretirati tlo pa naredne četiri godine ne poduzimati ništa (tzv. meliorativna mjera), već je to mjera koju treba uzeti kao redovnu agrotehničku mjeru, a gdje se i s manjim dozama može postići rezultat", istaknuli su.

Izvor: HAPIH Centar za tlo

Kao što je vidljivo na pokusu, svi parametri (prinos, hektolitar, protein i pH) su povećani sa srednjom dozom Omya Calciprilla od 300 kg. Na prvi pogled, bilo bi očekivano da će najveća doza dati najbolji rezultat, no tlo je živo biće koje ima svoja ograničenja.

"Time smo dokazali da se i u teškim proizvodnim godinama, kalcizacijom postiže profitabilnost", dodaju rekavši da će poljoprivrednici povećanjem prinosa, kvalitete proizvoda steći veći dohodak, ali ono što je važnije povećat će apsorpciju mineralnih gnojiva i zdravstveno stanje zemljišta.

Nova tvornica u Mađarskoj

Naime, ta je tvrtka ovog mjeseca otvorila novi pogon u Mađarskoj. Kažu, riječ je o najmodernijoj i tehnički najnaprednijoj tvornici materijala za kalcizaciju kapaciteta 70.000 tona čime su postali najveći proizvođač najkvalitetnijeg granuliranog materijala za kalcizaciju u regiji.

"Time ćemo povećati dostupnost našeg proizvoda na tržištu RH i pružiti Vam priliku za nabavku najboljeg proizvoda za neutralizaciju pH vrijednosti - Omya Calciprilla", poručili su.

Nova tvornica u Mađarskoj (Foto: Omya International) 

Inače, Omya Calciprill® su granule 2-6 mm dobivene finim mljevenjem kalcijevog karbonata koje se lako i ravnomjerno raspoređuju standardnim rasipačem te brzo podižu pH vrijednost tla. Mogu se koristiti neposredno pred sjetvu ili dodavanjem površinski na već zasijani usjev. 

Za više informacija o kalcizaciji i ovom proizvodu obratite se tvrtki Industrochem na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Kalcizacija Omya International PH tla Omya Calciprill®


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Industrochem d.o.o.

Buzinski prilaz 10, 10010 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 99 317 0056, e-mail: damir.zibrin@omya.com web: http://www.omya.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja