Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrana od tuče
  • 30.07.2024. 09:35
  • Grad Zagreb, Zagreb

U Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak o obrani od tuče: Znanost je iznijela stav, ali

Ministar je istaknuo zabrinutost zbog sve većih klimatskih promjena te je u suradnji s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i DHMZ-a predložio da se stave sva raspoloživa sredstva na raspolaganje poljoprivrednicima u obrani od tuče, objavljeno je sa sastanka.

Foto: K. Rastija/MPS
  • 776
  • 53
  • 0

"Znanost je u obrani od tuče iznijela svoj stav, koji trebamo uvažavati, ali ćemo nastaviti istraživati i pronalaziti rješenja u suradnji sa znanstvenim dokazima i argumentima, koja će pomoći našim poljoprivrednicima u prilagodbi proizvodnje i ublažavanju šteta", rekao je resorni ministar Josip Dabro na sastanku s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Državnog hidrometeorološkog zavoda.

To znači, dodao je, da Ministarstvo treba osluškivati poljoprivrednike na terenu, pratiti druge države i pokušati uz sve dostupne tehnologije doći do novih rješenja.

Obrana od tuče u 13 županija

"Razgovaramo, razmjenjujemo iskustva sa znanstvenom zajednicom te smo otvoreni za sve prijedloge", naveo je Dabro koji je, kako stoji u priopćenju, "istaknuo zabrinutost zbog sve većih klimatskih promjena te je u suradnji s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i DHMZ-a predložio da se stave sva raspoloživa sredstva na raspolaganje poljoprivrednicima u obrani od tuče". 

Protugradna obrana ili ne? Evo zašto joj se znanost protivi

Na sastanku se čulo i da klimatske promjene dovode do sve većih toplinskih ekstrema i toplinskih valova, uzrokuju i povećanje vodene pare u atmosferi, koja potom uzrokuje formiranje i razvoj oluja. Tuča je fenomen ograničen na određena područja, javlja se periodično, ali sve češće s više zrna i opasnija. Obrana od tuče provodi se u 13 županija, iako se javlja na cijelom teritoriju RH.

Iz Ministarstva ističu i da se poseban naglasak stavio na očuvanje ljudskih života, kao i važnost ranog upozorenja na vremenske neprilike.

"Potrebno je uložiti dodatne napore i stvaranje zaliha materijala, poboljšanje infrastrukture na ugroženim područjima, koji svake godine trpe štete od nevremena", naveli su pojašnjavajući da u skladu sa Zakonom, operativnu obranu od tuče provodi Državni hidrometeorološki zavod te se provedba financira sredstvima državnog proračuna i uplatama županija branjenog područja, s do 1% sredstava proračuna županije.

Osiguranje poljoprivredne proizvodnje

Izneseni su i podaci da je za ublažavanje šteta od vremenskih nepogoda kroz Program potpore poljoprivrednim proizvođačima u 2023. osigurana potpora u iznosu od 25.000.000 EUR, a korisnicima je ukupno isplaćeno 24.640.830,37 eura. S ciljem pomoći u 2024. je potrebno osigurati 1.115.700 EUR od čega 564.700 EUR iz Državnog proračuna, a ostalih 551.000 EUR financiraju županije.

Naveli su i da se u sklopu Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023.-2027. dodjela potpore za sufinanciranje premije osiguranja nastavila kroz intervenciju 76.01. Osiguranje poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednicima je na raspolaganju preko 70 milijuna eura u petogodišnjem razdoblju, a visina i intenzitet potpore ostali su isti.

Zaključno kažu, zajednički cilj RH i EU je da uz niz intervencija pomogne poljoprivrednicima, da se kroz određeni vremenski period prilagodi klimatskim promjenama, shvate važnost osiguravanja svojih površina te kroz preciznu poljoprivredu, pametne tehnologije i digitalizaciju nastavljaju poljoprivrednu proizvodnju bez obzira na vremenske uvjete. 


Tagovi

Obrana od tuče Ministarstvo poljoprivrede Josip Dabro DHMZ Sastanak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?