Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Karantenski štetnik
  • 16.07.2024. 18:00

U Sloveniji pronađen japanski pivac - štetnik koji napada više od 300 vrsta bilja

Hrani se lišćem, cvjetovima ili plodovima vinove loze, kukuruza, trešnje, breskve, nektarine, jabuke, lijeske, kivija, boba, soje i mnogih drugih biljaka

Foto: Shutterstock/gobygal
  • 148
  • 22
  • 0

Japanski pivac (Popillia japonica) prvi puta je pronađen u susjednoj Sloveniji, potvrdila je Uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja. Riječ je o jednom od 20 najvažnijih karantenskih štetnika u Europskoj uniji, a napada više od 300 vrsta što kultiviranog, što samoniklog bilja. 

Hrani se lišćem, cvjetovima ili plodovima vinove loze, kukuruza, trešnje, breskve, nektarine, jabuke, lijeske, kivija, boba, soje, javora, brijesta, lipe, divljeg kestena i mnogih drugih biljaka. Larve se nalaze u tlu, gdje uzrokuju štetu grizući uglavnom korijenje, priopćila je danas Uprava za sigurnost hrane.

Kako je došao u Sloveniju? 

Pronađen je u feromonskoj klopci na odmorištu autoceste Lukovica, gdje je vjerojatno došla vozilom s područja sjeverne Italije. Rasprostranjen je u Pijemontu i Lombardiji u Italiji te u kantonu Ticino u Švicarskoj gdje se pojavio prošle godine u kolovozu. 

Zabranili zalijevanje zelenih površina zbog japanskog pivca

Najčešće se širi transportom uz pomoć vozila kao što su kamioni, automobili, vlakovi ili avioni. 

U Sloveniji program istraživanja provode stručnjaci Poljoprivrednog instituta Slovenije, a sudjeluju i odjeli za zaštitu bilja Poljoprivredno šumarskih zavoda Nova Gorica, Novo mesto i Maribor te Institut za hmeljarstvo i pivovarstvo. Utvrđivanje prisutnosti provodi se uz pomoć feromonskih klopki, a cilj je što ranije ih otkriti jer se jedino tako može spriječiti njegovo širenje.

Uprava je još prošle godine pripremila plan hitnih mjera za japanskog pivca. Na odmorištu Lukovica postavljene su dodatne feromonske klopke kako bi se utvrdilo ima li ih više na tom mjestu. Ujedno će pregledati i okolicu u krugu od jednog kilometra. U slučaju da ih pronađu, to će područje biti obilježeno te će se ondje provoditi mjere iskorjenjivanja. 

Kako ih prepoznati?

Na stranicama uprave je i opisan ovaj kukac. Japanski pivac ima ovalno tijelo, glava i toraks su metalik zelene boje, a gornja, tvrda krila (elitre) su smeđa. Dug je osam do 11, a širok pet do sedam milimetara. 

Ticala na glavi su lepezasta, što je karakteristično za obitelj Scarabaeidae (trčci). Elitre su bakreno smeđe i ne prekrivaju u potpunosti stražnji dio kornjaša. Na pozadini im je sa svake strane raspoređeno pet čuperaka bjelkastih dlačica.


Tagovi

Japanski pivac Popillia japonica Karantenski štetnik Feromonska klopka Slovenija Opis štetnika


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda