Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transplantacija bubrega
  • 16.09.2023. 15:00

U svinjama uzgojili bubreg s ljudskim stanicama

Ovo znanstveno otkriće rezultat je nastojanja da se ljudski organi uzgajaju u životinjama kako bi bili pogodni za transplantaciju

Foto: Depositphoto/kalinovsky
  • 605
  • 107
  • 0

Kineski znanstvenici su prvi put uzgojili bubrege svinja u koje je implementirano više od polovice ljudskih stanica, piše Nieuweoogst. Rad znanstvenika je rezultat nastojanja da se ljudski organi uzgajaju u životinjama kako bi bili pogodni za transplantaciju.

Stvoren hibridni embrij

Biolog Miguel Esteban, s Instituta za biomedicinu i zdravlje Guangzhou u Kini, i njegove kolege su stvorili embrije svinja koji ne mogu sami formirati bubrege. To su učinili tako što su isključili dva gena koja su odgovorna za razvoj ovog organa. Nakon toga su u njih ugradili ljudske matične stanice, nadajući se da će se transformirati u stanice bubrega.

Kako bi se mogle integrirati u strano okruženje, one su genetski modicirane. Konačno, stvoren je hibridni embrij sa stanicama ljudi i svinja. Ugradili su ih krmačama i omogućili da rastu četiri tjedna. Implantirali su više od 1.800 ovakvih embrija u reproduktivne organe 13 krmača. Od njih 1.800 uspješno je ugrađeno njih pet. 

Razmatraju uzgoj srca i jetre

Ovo istraživanje je još jedan korak k mogućnosti uzgoja ljudskih bubrega kod drugih životinja što bi moglo ublažiti nedostatak donatora organa.

Istraživački tim razmatra uzgoj i drugih ljudskih organa kod svinja, kao što su srce i jetra, izjavio je Esteban.


Tagovi

Transplantcija organa Transplantacija bubrega Bubreg u svinji Donatori organa Miguel Esteban Znanstveno otkriće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje