Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva i kosidba
  • 15.07.2013.

U "tvornici bez krova" i suša i vlaga i štete

Više brige za zdravu krmu

  • 477
  • 53
  • 0

Suša i prekomjerna vlaga poljoprivrednika podjednako iscrpljuju. Doduše ova vlažna godina nekima paše, poput voćara, ali opet ne svih. Od prevelike vlage stradala su mlada stabla bresaka i nektarina. Ratarstvo je svakako tvornica pod kapom nebeskom, bez krova, (uz ovakvu politiku prema agraru i bez temelja) stoga su proizvođači stalno u škripcu, posebice za žetve i košnje.

Kvarenje vremena najavljuje se već za kraj tjedna, pa kombajni i kosilice bruje na sve strane. Poučeni problemima s aflatoksinima za koje ministarstvo još nije podastrijelo inspekcijske nalaze: tko, što, kakvo i otkuda je netko uvezao, mnogi pažljivo kontroliraju vlagu prije žetve. Silosi i spremišta te igre s cijenom posebna su priča.

Nakon ulaska u EU, preslušavajući ovih dana početna iskustva drugih zemalja, sigurno je: radit će se i učiti više, morat će se podizati prinosi zbog konkurentnosti te usvajati napredne tehnologije.

Pitanje je samo jedno, hoće li naš seljak za savladavanje te velike barijere biti prepušten sam sebi ili će, bar u periodu prilagodbe, imati kakvu podršku.

Autor: Rajko Polić


Tagovi

Košnja Žetva Vlaga Suša Aflatoksini


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja