Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šokačka kuća
  • 12.07.2019. 18:00
  • Vajska, Vojvodina, Srbija

U Vojvodini otvorena Šokačka kuća, mjesto gdje će se njegovati tradicija Hrvata Šokaca

Nadam se da je ovo u Vajskoj samo jedan početak, jer upravo je strategija Hrvatskog nacionalnog vijeća da u malim mjestima napravimo jezgru koja će kasnije činiti mrežu Hrvata, rekla je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
  • 373
  • 24
  • 0

Hrvati u Vojvodini, točnije u Vajskoj, dobili su svoju "Šokačku kuću". Naime, u Vajskoj, mjestu u šokačkom Podunavlju, otvorena je Šokačka kuća koju je mjesna udruga Hrvata HKU "Antun Sorgg" kupila zahvaljujući financijskoj potpori Vukovarsko–srijemske županije. Time je udruga ostvarila želju da dobije prostor za svoje aktivnosti, ali i prostor u kojem će se njegovati i čuvati tradicija Hrvata Šokaca iz ovog dijela Podunavlja. 

"Nadam se da je ovo u Vajskoj samo jedan početak, jer upravo je strategija Hrvatskog nacionalnog vijeća da u malim mjestima, u puno mjesta napravimo jezgru koja će kasnije činiti mrežu Hrvata. Od 54 aktivne udruge samo sedam ima prostor u svom vlasništvu, 25 posto hrvatskih udruga nema pristupa nikakvom prostoru za okupljanje, tako da je velika stvar što će evo osma udruga imati svoje mjesto.

Očuvanje tradicije Hrvata Šokaca 

Ne samo za potrebe udruge već i stanovništva u Vajskoj, Plavni, Baču. Ovo u Vajskoj je jedan izuzetan primjer kako smo za šet mjeseci mogli realizirati jedan projekt. Ideja jeste potekla iz udruge, HNV je potpomogao da se ideja stavi na papir, DSHV je pomogao svojim lobiranjem i ovo je samo dokaz kako zajedničkim djelovanjem brzo možemo uraditi ono što je potrebno našoj zajednici", kazala je predsjednica HNV–a Jasna Vojnić.

Sami stanovnici ponudili su opremiti kuću pokućstvom, a pred njima su još brojni radovi. "Ideju smo uspjeli provesti do kraja prije svega zahvaljujući trudu pročelnika za poljoprivredu Vukovarsko–srijemske županije Andrije Matića i dopredsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Željka Pakledinca. Njihovi napori rezultirali su time da župan Božo Galić prepozna njihovu ideju, da nam pomogne predsjednica HNV–a Jasna Vojnić, predsjednik DSHV–a Tomislav Žigmanov. Kuću ćemo prije svega koristiti za rad naše udruge, ali bit će otvorena i za druge udruge i službene hrvatske institucije", rekao je predsjednik HKU "Antun Sorgg" Mladen Šimić, priopćeno je iz Vukovarsko-srijemske županije.

Građenje dobrosusjedskih odnosa 

Šokačku kuću otvorio je župan Galić. "Naša županija granična je županija sa Republikom Srbijom. Oko 16 posto stanovništva naše županije jesu pripadnici srpske majinske zajednice. Pomažemo i njima, ali i hrvatskoj zajednici s druge strane granice. Važni su nam dobri susjedski i regionalni odnosi. Suradnja udruga, suradnja u području kulture samo je jedan dio suradnje, a mi želimo da ta suradnja bude i u sportu, gospodarstvu. Da na taj način gradimo odnose za budućnost", rekao je župan Božo Galić.

Otvorenju Šokačke kuće nazočio je i veleposlanik RH u Beogradu NJ. E. Gordan Bakota. "Iznimo je bitno da dodatno damo potporu oko nekih projekata u kojima je ključna suradnja lokalnih samouprava i uprava. Moramo stvari spustiti na lokalnu razinu, jer će lokalna sredina u nekim trenutnica bolje i kvalitetnije prepoznati značaj određenih projekata za lokalno stanovništvo", kazao je veleposlanik Bakota. Otvorenju Šokačke kuće nazočili su i konzul prvog razreda Konzulata RH Mihael Tomšić u Subotici, dopredsjednik HNV-a Željko Pakledinac, predsjednik Odbora za kultura HNV–a Darko Sarić Lukendić i predsjednik općine Bač Borislav Antonić, zaključuje se u priopćenju Županije.


Tagovi

Šokačka kuća Vajska Hrvati Šokci Čuvanje tradicije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo