Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 07.06.2019. 15:45

Udruga Hrvatski krški pašnjaci: Dosta je širenja dezinformacija

Hrvatska odnedavno ima udrugu "Hrvatski krški pašnjaci". Zašto je osnovana i koji su problemi?

Foto: Udruga Hrvatski krški pašnjaci/hrvatskikrskipasnjaci.com
  • 1.650
  • 270
  • 0

Hrvatska odnedavno ima i Udrugu "Hrvatski krški pašnjaci". Osnovana je, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Ivan Tešija, zbog strateške zaštite i sustavnog unapređenja poljoprivredne djelatnosti na područjima krških pašnjaka u našoj zemlji, a udruga je udruga svih poljoprivrednih subjekata na područjima krških pašnjaka u Republici Hrvatskoj.

"Pitanja koja zastupamo su od ključne životne i dugoročne gospodarske važnosti za opstanak i daljnje postojanje velikog broja poljoprivrednika i općenito stanovništva u 8 županija naše zemlje. Udruga je prepoznala brojne probleme, nepotrebne i nepodnošljive teškoće, ozbiljnu izloženost sudbina ogromnog broja poljoprivrednika koji su suočeni sa slijedom gubitka svega.

U pitanju su izravne ugroze egzistencijalnog opstanka i postojanja stanovništva na velikim dijelovima ruralnih područja i lokalnih zajednica, koje su ionako na rubu održivosti i nestajanja. Isto tako, postoji neskriveno ogorčenje i zaprepaštenje glede toga u kojoj mjeri opći sustav i odgovorne institicije ne prepoznaju težinu problema, važnost ovih resursa te nužnost postojanja pravednog regulatornog okvira koji je sukladan stvarnom stanju stvari", kaže predsjednik udruge. 

Problem s neupisanim površinama u ARKOD

Nadalje, mogućnosti značajne poljoprivredne djelatnosti i proizvodnje vrhunske hrane na posve zdrav i ekološki način su gospodarski i socioekonomski prioritet koji ukupnoj turističkoj ponudi Hrvatske  daje dodatni sinergijski učinak. Tim više, jer se područja krških pašnjaka nalaze u neposrednoj blizini i kratkoj prometnoj vezi prema najvažnijim turističkim regijama, hotelskom, sustavu turističke logistike i  brojnih restorana.

Područja krških pašnjaka se nalaze u 8 hrvatskih županija; Ličko-senjskoj županiji, Karlovačkoj županiji, Primorsko-goranskoj županiji, Istarskoj županiji, Zadarskoj županiji, Šibensko-kninskoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Obuhvaćaju čak 44% teritorija naše zemlje.

"Premda je posebno održavanje i zaštita ovih specifičnih regija krškog reljefa temeljna intencija stečevine EU-a, na područjima krških pašnjaka dokazano je zabilježen izuzetan rast goveda i stočarske proizvodnje. Broj goveda je uvelike uvećan i to na način da u ovom trenutku pojedine županije imaju 3-4 puta manje ucrtanog ARKOD-a parcela krških pašnjaka, u odnosu na broj prisutnih goveda u tim županijama.

Pokazatelj je da veliki broj poljoprivrednika koji se bavi stočarstvom uopće nema upisan ARKOD za površine koje godinama održavaju, niti ostvaruju novčane potpore koje im pripadaju. Nasuprot tome, žive u krajnje teškim i nemogućim uvjetima, žrtvujući sve, radi održanja temeljne egzistencije i vlastitog djelovanja. Neshvatljivo je da se protiv sudbina i opravdanih očekivanja tih ljudi, provodi ciljana interesna kampanja i sustavno šire dezinformacije.

Najnoviji dio regulatornog okvira izravno ugrožava tradicionalne djelatnosti i onemogućuje reguliranje životnih pitanja tih ljudi. Rast broja goveda na površinama krških pašnjaka je među vrlo rijetkim kategorijama rasta u okviru sadašnje poljoprivredne proizvodnje, koja uglavnom bilježi negativne trendove", upozorava Tešija. 

Broj goveda raste, pravilnici otežavaju poslovanje

Znanstveno je dokazano, kažu, da je održavanje površina krških pašnjaka najpoželjnije napasivanjem govedima. Uostalom, unatrag dva stoljeća na istim je prostorima boravilo i desetak puta više goveda. Prema tome, strateška je značajka institucija prepoznati ove velike mogućnosti razvoja i djelovanja. I u tom smislu djelovati smisleno i učinkovito. 

"Suprotno tome, zabilježen je ozbiljan nazadak i krajnje restriktivna regulatorna namjera. Najnoviji propisi uvelike otežavaju i dodatno pogoršavaju ionako teško stanje. Umjesto da dodatno produbimo smisao i proširimo mogućnosti vlastite nacionalne poljoprivredne politike koristeći prednosti članstva unutar EU-a, na žalost, neki čimbenici u našem društvu, suprotno zdravom razumu, ogroman broj prostora u Republici Hrvatskoj, pretvaraju u prostore bez budućnosti", stoji u priopćenju.

Udruga će, zaključuju, uskoro predstaviti javnosti prijedlog sadržajnog okvira i ključne odrednice poljoprivredne politike i prijedloge za reguliranje poljoprivredne djelatnosti na područjima krških pašnjaka. 


Tagovi

Udruga Hrvatski krški pašnjaci Ivan Tešija Udruga Uzgoj goveda Pašnajci


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"