Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 17.12.2023. 09:00

Udruga Hrvatski krški pašnjaci Ministarstvu poljoprivrede podnijela 11 zahtjeva

Hitna isplata avansa, dodjela državnog poljoprivrednog zemljišta, ponovni upis u ARKOD, dio je zahtjeva Udruge koja je otkrila i što se događalo na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
  • 2.020
  • 175
  • 2

"Netočno je da je Hrvatska poljoprivredna komora dala svoje kao i prijedloge za zakon o korištenju šumskog zemljišta, nego je prepisala naše koje smo poslali Ministarstvu, Hrvatskim šumama, svim saborskim odborima i Vladi RH", reagira Udruga Hrvatski krški pašnjaci na priopćenje sa sastanka s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. 

Održan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede - što je dogovoreno za krške pašnjake?

Kažu, HPK nije u zadnje četiri godine uputila nijedan njihov prijedlog prema Ministarstvu jer ni ne znaju koji su problemi. Štoviše, tvrde, predsjednik Odbora krških pašnjaka dolazi iz Zagreba, i to iz autoindustrije i poljoprivreda mu je dodatna djelatnost.

"Odavno je poznato da Komora ne služi interesima poljoprivrednika, nego interesima Ministarstva, a preuzeli su ju veliki i podobni igrači koji preko nje ostvaruju dodatne privilegije i povlastice", prozivaju. 

11 zahtjeva Udruge 

Dodaju i da je svaka isplata pomoći poljoprivrednicima i svaka dodjela mjera iz EU fondova popraćena aferama i sumnjama u zakonitost dodjela jer većinu dobivaju veliki i korporacije, dok mali OPG-ovci ostaju uskraćeni. Ruralni razvoj diljem EU potpomaže i potiče male poljoprivrednike, a u Hrvatskoj je obrnuto, pa stoga ni ne čudi što imamo masovno iseljavanje naših mladih s ruralnog prostora.

"Scenarij koji smo gledali prilikom prosvjeda u Slavoniji, gledamo i sada. Ministarstvo je tada uz pomoć Komore, podobnih i kupljenih poljoprivrednika (izdajnika) javnost pokušavalo uvjeriti da je velika većina zadovoljna, dok mala grupa nezadovoljnih prosvjeduje, što se pokazalo netočno", navode dodajući da se tako radi i sada, a sve s ciljem da prikrije svoju štetnu, tendencioznu i pogubnu politiku prema hrvatskom selu, koje sustavno i besramno uništava po nalogu uvoznog lobija.

Iznijeli su i svoje zahtjeve: 

  • zajednički sastanak s Europskom komisijom s obzirom na postupanja APPRRR-a i donošenja štetnih pravilnika.
  • da se omogući klanje i prodaja mesa na gospodarstvima uz minimalno tehničke uvjete, te sigurno tržište svim domaćim proizvođačima.
  • hitna isplata avansa poljoprivrednicima i obustava svih sudskih postupaka.
  • isplata obeštećenja na temelju presude Visokog upravnog suda i povrat sredstava za one poljoprivrednike koju su bili prisiljeni platiti Hrvatskim šumama po nezakonitoj odluci o prisilnoj naplati.
  • ponovni upis u ARKOD svih poljoprivrednih površina koje su izbrisane zbog nerada državne administracije koja nam punih sedam godina nije omogućila sklapanje ugovora o zakupu, a što je rezultiralo nesigurnosti mnogih poljoprivrednika koji su preko noći ostali bez svojih legitimnih očekivanja.
  • revizija svih naloga o povratu sredstava od strane APPRRR-a jer se terenske kontrole provode retroaktivno i suprotno važećim pravilnicima. Svojim nezakonitim postupanjem doveli su poljoprivrednike u dužničko ropstvo.
  • hitna dodjela državnog zemljišta i šumskog zemljišta poljoprivrednicima jer mnogi poljoprivrednici ne mogu dobiti pašnjačke površine u Zakup, a dugi niz godina imaju stoku i bave se stočarstvom.
  • revizije ugovora neobrađivanih poljoprivrednih površina u zakupu.
  • poništenje zadnjeg javnog natječaja za dodjelu državnog šumskog zemljišta u svrhu pašarenja, jer su rezultati natječaja na terenu izazvali potpuni nered i nezadovoljstvo poljoprivrednika.
  • da se prihvate svi naši prijedlozi koje smo uputili ministarstvu o novom Zakonu o šumama, jer su oni preduvjet za razvoj stočarstva i povećanje domaće proizvodnje na krškim područjima.
  • hitni i interventni odstrel vuka na područjima gdje radi preveliku štetu.

Bez isprike 

Podsjetimo, objava njihova predsjednika Ivana Tešije na Facebooku u kojem je ministricu nazvao "štetočinom, manipulatoricom i sklonom kriminalu" te performans Udruge, prethodili su sastanku u Ministarstvu koji je, kažu, protekao ovako: Glavna tema: Suradnja. 

Ministrica: Ispričaj se,
Tešija: Nemam zašto i neću,
Ministrica: Izađi van!

Pogrebna povorka ispred Ministarstva poljoprivrede: Selo i seljaka se uništava

Kažu i da su za njim izišli ostali članovi Udruge. "Nakon pola sata opet smo pozvani, predsjednik je rekao da se on nema namjeru vraćati, ali da mi idemo i pročitamo naše zahtjeve, što smo i napravili", stoji u priopćenju. 

Prijedloge koje su slali na Zakon o šumama pročitajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Hrvatski krški pašnjaci Ssatanak u Ministarstvu HPK Demanti Ivan Tešija 11 zahtjeva Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda